АМЕРИКА ХИТНО ШАЉЕ СПЕЦИЈАЛЦА У БРИСЕЛ – додатни притисак на СРБИЈУ

AMERIKA HITNO ŠALJE SPECIJALCA U BRISEL – dodatni pritisak na SRBIJU

28 septembra 2021

Prisustvo pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabriela Eskobara na sastanku Beograda i Prištine u Briselu povodom krize na severu Kosova ima za cilj da pritisne Beograd kako bi pristao neke ustupke.Ovo je mišljenje dugogodišnjeg diplomate Milisava Paića, direktora organizacije „Srpski spoljnopolitički krug“, povodom saopštenja Stejt departmenta da će se ovim razgovorima priključiti i njihov predstavnik.

Pokušaj pritiska na Srbiju

Paić ističe da nije baš jasno ko je Ameriku pozvao na ove razgovore jer Americi u tom razgovoru nikao nije mesto.

„Dolazak Eskobara u Brisel daje pravo Srbiji da postavi pitanje – šta on tamo radi, ukoliko su to razgovori uz posredstvo EU. Čini mi se da je ovo pokušaj da se kriza na severu koju su, kako sumnjam, Amerikanci i konstruisali, iskoristi da se od Srbije dobiju neki ustupci. U isto vreme ako je EU ta koja je zvala Ameriku u pomoć to mnogo govori o njenoj nemoći,“ uveren je Paić.

Ispada, dodaje on, da Evropska unija ne nastupa kao samostalan faktor, nego kao „prirepak Amerike“.

„To je u suprotnosti sa zalaganjima Francuske i Nemačke da EU treba snažnije da se nametne kao navodno suvereni faktor u rešavanju otvorenih međunarodnih problema,“ napominje Paić.

EU kao „prirepak Amerike“

Sama najava da će Eskobar da prisustvuje tim razgovorima, dodaje on, znači da je EU ponovo kapitulirala pred pritiscima Amerike i da nije sposobna da se odupre.

„Smatram i da je Amerika tu prisutna pre svega jer Miroslav Lajčak, specijalni pregovarač EU za dijalog Beograd i Prištine, ne daje nikakve rezultate, kao i da nije produktivna platforma o dve Nemačke koju Lajčak sprovodi, a koja nema konsenzus unutar EU,“ mišljenja je Paić.

Nije promena formata

Sagovornik Sputnjika konstatuje takođe da ovo nije promena formata pregovora, jer bi u suprotnom i Srbija trebalo da uključi svoje saveznike, uz napomenu da je kosovski problem i dalje pod Rezolucijom 12 44 koja daje rešenje u vidu široke autonomije u okviru SRJ, odnosno njene naslednice Srbije.

„Amerikanci ne mogu da budu posrednici u razgovorima, već samo posmatrači. Eskobar je istovremeno najavio da će do kraja prvog mandata Džozefa Bajdena biti postignut konačni sporazum Beograda i Prištine, ali to su izjave u funkciji pritiska na Beograd. Njihov cilj ostaje takozvano međusobno priznanje Srbije i Kosova, što je nemoguća konstrukcija, jer Srbija nema potrebe da priznaje Kosovo,“ navodi Paić.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je povodom najnovije krize na administrativnom liniji da je važno izbegavati radnje koje bi mogle povećati tenzije.

Sjedinjene Države rade sa Evropskom unijom, NATO i vladama Kosova i Srbije, istakao je on, na preduzimanju hitnih koraka za izbegavanje eskalacije situacije i radnji koje povećavaju tenzije, koje ugrožavaju napredak postignut u okviru dijaloga u kom posreduje EU i negativno utiču na svakodnevni život građana.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Milutin says:

  Ako Lajček sprovodi politiku dve Nemačke onda se otvaraju mnoga osnovna pitanja. Dve Nemačke su postojale samo kao okupacione zone. Odgovor koji se traži je da se svetu, u okviru UN, jasno kaže ko je okupirao deo Srbije i zašto. To nisu bili šiptari niti je to urađeno zbog njih. A prva Srbija nije niti će biti okupirana ni od koga. A dve Srbije nisu kao dve Nemačke, isti narod. Već na Kosovu i Metohija uz Srbe živi i jedan drugi, manjinski narod. Okupacijom tog dela Srbije taj manjinski narod ima većinu na okupiranoj teritoriji. A da bi se povukla neka izmišljena paralela između Nemačke, koja je bila podeljena na 4 okupacione zone da bi se uništilo nacističke zlo, i slobodarske Srbije koja je uvek samo branila sebe a i druge kad je mogla, Srbi su medijski linčovani kao "loši momci". A pošto su agresori bez objave rata okupirali deo Srbije, oni se ne mogu ni predstaviti kao osvajači već u tu svrhu poturaju šiptare. A šiptari jesu osvajači, ali ne Srbije već zemalja kolektivnog Zapada i to putem mafijaških klanova koji drže pod kontrolom najveći deo tržišta narkotika, trgovine ljudima, ljudskih organa, prostitucije... Prostitucijom, koju oni drže pod kontrolom u zemljama kolektivnog Zapada, oni omogućavaju građanima tih zemalja da plate da bi silovali. Jer to nije ništa drugo nego organizovano silovanje. One desetine hiljada žena za koje optužuju Srbe da su ih silovali bivaju i dan danas silovane u zemljama Zapada a u organizaciji šiptarskih (albanskih) mafijaških klanova. A Zapad koji je davno zaboravio da stvara već ume samo da uništava, radi zarade je legalizovao i drogu i prostituciju i svo drugo zlo. A posebno je uspešan u ubijanju i uništavanju ljudi.

 2. Ivana says:

  Samo tako još dodatni pritisak na Srbiju i podrška šiftarima kao šta su podržali rvate u genocidu i etničkom čišćenju Srba iz Krajine. To su ti naši vekovni neprijatelji papak, vatikaneri, katolibansko-protestanska osovina zla, i njihovi sluge i izvršioci pokatoličeni Srbi (rvati) Srbi čiji su preci pod pretnjom gubitka života primili islam današnji (bošnjaci) milogorci sav šljam Srpske Crne Gore koji mrzi pravoslavlje i Srbe. Makedonici pogubljeni naivci koji će ostati bez države i vere stanovnici Stare Južne Srbije danas većinom šiftari i njihove sluge pravoslavni makedonci. Narod zna ko su nam vekovni neprijatelji germani anglosaksonci, britanci i njihove sluge ali veliki vođa laže narod i prikazuje najljuće vekovne neprijatelje kao prijatelje dok glupi i kukavički narod ćuti.

 3. da da says:

  Vučić nikada neće protiv Nemačkih interesa,jer sam je rekao da oni daju pare za plate i tako mu čuvaju vlast evo već deset godina.Jel zvao onog nevažećeg Šmita na razgovor,jel prodaje Kosovo kako švabo naredi,a sve to protiv srpskih nacionalnih interesa.Ljudi toliko je jednostavna politika na balkanu da je to smešno.Kako švabo naredi tako će biti,barem za sada,dok je beskičmenjak na vlasti.

 4. Gospodi Pomiluj says:

  Znam jednog Eskobara koji je bio kralj kokaina i droge, ovaj drugi je verovatno još i mnogo gori jer je drogiran politikom protiv Srba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *