Америка и Гваидо најавили крваве дане у Венецуели! ЕРДОГАН ПОДРЖАО МАДУРА И КРИТИКОВАО САД, ВАШИНГТОН БЕСАН

Amerika i Gvaido najavili krvave dane u Venecueli! ERDOGAN PODRŽAO MADURA I KRITIKOVAO SAD, VAŠINGTON BESAN

30 aprila 2019

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je pokušaj državnog prevrata u Venecueli, ukazujući na nedopustivost nedemokratske smene vlasti u zemlji pod pritiskom spoljnih sila.

„Oni koji pokušavaju da imenuju guvernera u postmodernističku koloniju umesto izabranog predsednika Venecuele treba da znaju da se samo na demokratskim izborima određuje kako će se upravljati zemljom. U demokratiji su najvažnija stvar izbori“, napisao je Erdogan na svom nalogu na Tviteru.Ministar odbrane: Spremni smo da upotrebimo oružje

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez izjavio je da je u slučaju potrebe vojska spremna da upotrebi oružje.

„Onaj ko dođe do (predsedničke palate) Miraflores zbog nasilja biće pobeđeni nasiljem. Ukoliko bude trebalo da se upotrebi oružje, mi ćemo ga upotrebiti“, izjavio je Lopez na državnoj televiziji.

Vojska Venecuele ostaje lojalna legitimnom predsedniku Nikolasu Maduru nakon što je lider opozicije Huan Gvaido najavio početak završne faze Operacije „Sloboda“ za svrgavanje legitimne vlasti, napisao je ministar na svom nalogu na Tviteru.

Prema njegovim rečima, oružane snage podržavaju ustav i legitimnu vlast. U vojnim bazama i štabovima je normalna situacija, nije bilo slučajeva neposlušnosti.

On je dodao da vojnici odbijaju pozive na ustanak i obećao da će vojska štititi red i mir u zemlji.

„Pseudopolitički lideri koji su se stavili na čelo ovog subverzivnog pokreta, iskoristili su vojsku i oružanu policiju kako bi stvorili paniku i teror“, istakao je ministar.

Padrino Lopez je u svom nastupu na televiziji VTV takođe saopštio da je manja grupa vojnika i policajaca ukrala vozila i oružje. Vojska koja je podržavala Madura ih je pronašla sa oružjem u području Altamira.

Postupke opozicije ministar je nazvao terorističkim činom.

Gvaido: „Nema povratka“ u pokušaju svrgavanja Madura

Samoproglašeni predsednik je saopštio putem Tvitera da „nema nazad“ i da „Maduro mora pasti“, dok je Maduro istakao da je vojno rukovodstvo verno vlastima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *