АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ нападом на Иран ризикују трећи светски рат

AMERIKA I IZRAEL napadom na Iran rizikuju treći svetski rat

28 jula 2018

IRAN je spreman da se suprotstavi Sjedinjenim Državama –objavio je general Kasem Sulejmani, komandant „Kudsa“ – jedinice specijalaca u sastavu Korpusa čuvara islamske revolucije.

Predsedniku SAD Donaldu Trampu pritiom je otvoreno poručio:

„Vi možete započeti rat, ali ćemo ga mi završiti. Pitajte svoje prethodnike kako to sa nama izgleda. Nemioj da nam pretiš. Spremni smo da ti se suprotstavimo!“Prethodno je portparol iranske diplomatije, Bahram Kaesmi, saopštio da je Teheran spreman da blokira Ormuski prolaz koji je glavna svetska plovna arterija za izvoiz nafte.

Indirektno reagujući na sve ovo, američki ministar odbrane, Džejms Matis, izjavio je da SAD nemaju za cilj smenjivanje vlasti u Iranu.

Naglasio je da Vašingtonu samo treba da Iran promeni držanje, odnosno „prestane sa pretnjama s obzirom na vojni potencijal kojim raspolaže“.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov je povodom mogućnosti da Amerikanci i Izrael udare po atomskim objektima i glavnim vojnim objektima Irana ukazao:

„To će biti veliki rat. Pitanje je da li su Sjedinjene Države na takav rat spremne zbog nekakvih avantura. Udar po svakom atomskom objektu, čak i samo po atomskoj centrali, faktički je primena oružja za masovno uništavanje. Neka se svi prisete Černobilja. Takav napad na Iran bio bi na ivici ludosti“.
Po njegovoj proceni, čak i primena (američkih) krstarećih raketa može imati „katastrofalne posledice“.

Leonkov je podsetio da je Iran oko svojih sttrateških objekata rasporedio ruske raketne sisteme „Tor“, da ima i raketne sisteme S-300 i sopstvene operativno-taktičke rakete dometa 2.000 kilometara.

„Ukoliko bude napadnut, Iran će odmah atakovati američke saveznike u regionu, ali primarno – Izrael i američke vojne baze u Katari Saudijskoj Arabiji“.

Leonkov podseća da je Kina – kada se Izrael spremao da napadne Iran – upozorio da će oko strateških objekata Irana postaviti 10.000 svojih vojnika i svaki napad na takve objekte smatrati napadom na svoju armiju.

Moskovski ekspert posebno naglašava:

„Ako se Izrael odluči za napad – njegova Železna kupola i Davidova praćka mogu se pokazati nedovoljno uspešnim protiv iranskih raketa. Teheran po objektima u Izraelu može tući teškim balističkim raketama za čije zaustavljanje je potreban veliki broj protivraketa, a Tel Aviv je imao problema – iako je koristio američke rakete „Patriot“ – protiv iračkih raketa Skad. Za Izrael je sve utoliko složenije što je pitanje da li bi njegovi avioni stigli do Irana“.

Leonkov je uveren da Amerikancima i Izraelu ne bi mnogo pomogla ni spremnost Britanije i Australije da se uključe u napad.

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  Netacno, nema velikog rata bez Rusije i Kine, a oni ce samo posmatrati iz daljine, podmukli kakvim ih je Bog stvorio.

 2. E.Lirsch says:

  U napadu na Iran ni Rusija ni Kina nece mrduti pretom. Uopste ich ne interesuje. Imaju "cvrste garancije zapadni' partnera" da oni nece biti meta.

 3. goran says:

  Bas tako, srpski rusofili su u kolapsu, gledaju kako je Putin postao niko i nista, politicar bez reci, bez moci, uzas.

 4. Milica says:

  Napadom na Iran da li Amerika želi da zapali celu Šangajsku organizaciju za saradnju ili želi samo da je oslabi? Iran je odavno uzeo učešća u radu Šangajske organizacije za saradnju kao zemlja posmatrač. Trenutno se nalazi blizu da postane punopravna članica ŠOS-a. ŠOS je jedina prava protivteža i ozbiljan konkurent Zapadu, naprimer poznatoj grupi G7. Svi pritisci na Iran kao da imaju dosta i sa tim veze jer nekada Iran za vreme vladavine šaha Reze Pahlavija bio američki saveznik. Možda Amerikanci ponovo sanjaju takvu mogućnost da bi oslabili ŠOS. Prethodni Hladni rat bio je sukob izmedju SAD i SSSR. Novi hladni rat je počeo i izgleda kao sukob Zapada predvodjenog Amerikom i Istoka u kom su Rusija i Kina i druge zemlje evroazijskog bloka.

 5. Miraš says:

  Kada napadaju Iran oni zapravo napadaju Rusiju, a i Evroazijski blok. Nije im dovoljan samo napad na zapadne granice Rusije sa istočnog fronta iz Evrope, nego koliko su se približili i šta imaju na dugačkoj južnoj granici Rusije. Početak južne linije odbrane Rusije sada je ruski Krim sa kog se može vladati situacijom u celom crnomorskom regionu. Zatim Rusija je 2015 stigla i u Siriju, a da to nisu uradili ne samo da bi Sirija već bila poražena, nego već bi napali i Iran. Ako Iran bude napadnut to bi mogao biti baš veliki rat. Iran je i sam dosta sposoban da se brani, a što se tiče eventualno njemu pružene vojne pomoći o tome Amerikanci, Izraelci i ostali neće baš biti informisani kad i kakvu sve pomoć je dobio ili će tek dobiti Iran.

 6. Sasulja says:

  Kina i Rusija moraju pomoci Iranu,jer je to ratni korak prema njima samima i ako ne reaguju,koraci ce biti duplo veci i brzi.

 7. mister x says:

  ovaj goran je stvarno komad budale,napad na iran bi izazvao odgovor rusije i kine!zbog cijene nafte na svijetskom trzistu rusima odgovara dug i tezak rat(projektovana cijena 200$ po barelu)!nece im biti tesko da pomognu irance,sistemi za elektronso ratovanje,mogu efektivno sniziti efikasnost americke elektronike do nivoa od 0-2%,a pritome ne moraju direktno ucestvovati u borbama!i da napomenem(teorijski fizicar sam),to nisu medijske tvrdnje,nego naucna istina,ruski relativisticki generatori sa snagom od 1-100GW,bez problema mogu onesposobiti bilo koju elektronsku napravu(ukljucujuci magnetron,poluprovodnike,R/T module),jer je "kolicina" mikrotalasa koje emituju zaista zastrasujuca!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *