АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ У СУКОБУ ОКО СОРОША

AMERIKA I IZRAEL U SUKOBU OKO SOROŠA

21 maja 2023

Američki i izraelski izaslanici za antisemitizam zauzeli su suprotstavljene stavove o tome da li su pristalice ili kritičari jevrejskog finansijera Džordža Soroša antisemitski nastrojeni. Rasprava je počela kada je izvršni direktor „Tvitera“ Elon Mask uporedio Soroša sa superzlikovcem iz grafičkih novela.

Mask je rekao da ga Soroš podseća na „Magneta“, naučnika-mutanta iz Marvelovog serijala „Iks men“. Kada je u jednom komentaru istaknuto da je Magneto – poput Soroša – preživeo Holokaust i da ovojica imaju „dobre namere“, Mask se zainatio.„Pretpostavljate da su to dobre namere“, napisao je on. „Nisu. On želi da nagriza samo tkivo civilizacije. Soroš mrzi čovečanstvo.“

Mask je ubrzo optužen za antisemitizam, a izvršni direktor Lige za borbu protiv klevete Džonatan Grinblat izjavio je da bi upoređivanjem milijardera „sa jevrejskim superzlikovcem“ Mask „ohrabrio ekstremiste“.

Izraelska vlada se nije složila. „Izraelska vlada i ogromna većina izraelskih građana vide Ilona Maska kao neverovatnog preduzetnika i uzora“, napisao je ministar za pitanja dijaspore Amičai Čikli i dodao da „kritike Soroša – koji finansira najneprijateljskije organizacije prema jevrejskom narodu i državi Izrael, su sve samo ne antisemitizam, upravo suprotno!“

Soroš je donirao više od 32 milijarde dolara liberalnim političkim ciljevima preko svoje nevladine organizacije Fondacije za otvoreno društvo i bio je najveći donator na prošlogodišnjim izborima na sredini mandata u SAD, poklonivši 128 miliona dolara kandidatima i organizacijama Demokratske stranke.

Soroš finansira brojne palestinske aktivističke grupe koje optužuju izraelsku državu za ratne zločine i nekoliko međunarodnih organizacija koje promovišu bojkot izraelske robe i sankcije protiv njenih lidera.

U SAD, Bajdenova administracija stala je na stranu svog vodećeg donatora protiv Čiklijeve kritike.

„Bez obzira na to kako se neko oseća prema politici ili politici Džordža Soroša, potpuno je neiskreno poricati da se mnogi napadi na njega oslanjaju na klasične antisemitske trope i retoriku“, navela je specijalni izaslanik SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma Debora Lipstadt.

„U prošlim vremenima, antisemiti su pozivali porodicu Rotšild da unaprede svoju zaveru o Jevrejima. Danas za to koriste Soroša“, izjavila je ona.

Ni Soroš ni njegove Fondacije za otvoreno društvo nisu odgovorile na Maskove komentare. Upitan da li je zabrinut da će njegovi kontroverzni tvitovi oterati oglašivače sa „Tvitera“, Mask je za Si-En-Bi-Si rekao: „Nije me briga. Reći ću ono što želim da kažem, a ako su posledice gubitak novca, neka tako bude.“

(RT Balkan)

KOMENTARI4 komentara

 1. Rista Bre says:

  RT Balkan nas ludo zabavlja sa "sukobima" američkih finansijera. Svi znamo za koga Soroš radi i tu nema dileme. Sve NVO sveta dobijaju po koju kap sperme Soroša i ko zna čija je to sve sperma. Malo CIJA dobaci, malo republikanci i demokrate, malo NJASA...Nema Soroš baš toliko para koliko je potrošeno na sve udare po svetu. To se pripisuje Sorošu od naivnih patriotista, ali on je samo istureni kondom i služi kao pokrovac za ostale. Tu takođe dodaju pomalo MMF a malo i Rusija kada dobaci pare MMFU. Na primer, 100 milijardi dolara 2015. ako se ne varam. I onda kada je Amerika blokirala 300 ruskih milijardi, Rusi su potplatili zapadne bankare i pokrali sami svoje pare. Najveći deo su nekako vratili nazad u ruske banke. Naravno da su bankari sa oduševljenjem prihvatili par desetina milijardi dolara i samo klik i prebacili pare nazad u Rosija. A kada je Rusija davala pare MMFu, Soroš potplati NVO i "opoziciju" i sruše poneku državu a onda MMF dođe i ponudi "svoje" pare kao pomoć ali da se vrati tri puta više. Naravno, tu su i ruske pare. Blago nama. Srbija je "zamolila" finansije od MMFa pre nekoliko meseci, ali posle toga nisam nigde video ni spomena o tome, tako da nemam pojma da li smo poprskani ili ne. Verovatno jesmo, ali to je tajna.. Elon Mask radi za Američku vladu, Pentagon i NASU. Elonovi sateliti su na prvoj liniji špijunaže Ruskih pokreta u Ukrajini i sa njima se koriste američki savetnici i planiraju ukrajinske akcije,pa...

 2. Rista Bre says:

  ...pa onda Ukrajina plaća skupo Amerikancima Elonove špijunske satelite, a pošto Ukrajina nema ni leba da jede dovoljno a ne para za satelite, onda MMF da ukrajini ruske milijarde. Ono što kao Američki Bajden daje ukrajini silne milijarde, uopšte ne ide u Ukrajinu, osim kojih par desetina miliona dolara. Ostalo se oma prebaci Rajteonu, Boingu i ostalim proizvođačima patriota i himarsa. A onda deo tih para Rajteon i BoJing daju kongresmenima i senatorima i Elonu Maskeradi za korišćenje satelita. Eto, tako Ukrajina dobija pare od Amerike. Dobije staro oružje i...Zdravo! A dug na stotine milijardi. Ukrajina je debelo najebla od "pomoći" iz Ameriku. Glavna pomoć u parama, tek da se skraćeno preživi, dolazi iz Nemačke, Francuske i Srbije. Poljska daje savete, Britanija piše ugovore i tako to. Svako pomaže Ukrajini i zato...Zato Ukrajina nestaje sa lica zemlje. I kao Elon i Soroš se svađadu? A mi se radujemo? Hehe,(ovaj deo je izbrisan samoinicijativno i iz vaspitnih razloga.......)Kome se ne sviđa moja literatura, neka slobodno povrati. Samo se sklonite od astala i ručka.

 3. Velika Metla says:

  Soroš jeste satanista ma koliko bio Jevrejin, ili ne bio.

 4. persida says:

  Covek ponudio pare za gejove, a Kacavenda i Kosovac uzeli novac. Posle im bilo neprijatno, pa se sada odricu, al kasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *