АМЕРИКА И ЈУЖНА КОРЕЈА ДРХТЕ: Кина послала војску у Северну Кореју!

AMERIKA I JUŽNA KOREJA DRHTE: Kina poslala vojsku u Severnu Koreju!

26 avgusta 2015

China tanks 3435Vojska Kine šalje trupe i oklopna vozila u Severnu Koreju usled sve većih tenzija i mogućeg rata na Korejskom poluostrvu.

Korisnici kineskih društvenih medija su počeli da objavljuju fotografije kineskih oklopnih vozila i tenkova koji prolaze kroz ulice Janđija.

Ovaj grad, koji se smatra glavnim transportnim i trgovačkim centrom između Kine i Severne Koreje, udaljen je od granice manje od 30 kilometara.

Smatra se da slanje vojske oslikava ozbiljnost Pekinga u trenutnom sukobu između Severne i Južne Koreje. Delegati iz Pjongjanga i Seula su se složili da nastave pregovore u nedelju u 15h po lokalnom vremenu, pošto je prvi dijalog između dve strane trajao skoro 10 sati.

Pročitajte još:

KISINDŽER: Kina je najveći problem Amerike i Zapada!

MIROSLAV LAZANSKI: Kina je „bacila rukavicu u lice“ Amerikancima!

Pregovori su počeli u subotu u 18:30h kratko nakon što je istekao rok Pjongjanga za Seul da prestane sa emitovanjem antisevernokorejske propagande u demilitarizovanoj zoni putem zvučnika.

Pjongjang je naveo da je njihova vojska spremna da uđe u rat ukoliko Seul ne odustane od propagande, dok je neimenovani zvaničnik iz ministarstva odbrane Južne Koreje rekao da će njihova vlada prestati sa emitovanjem propagande samo ako pregovori budu imali pozitivan ishod.

Emitovanje propagande preko zvučnika je počelo nakon što su dva južnokorejska vojnika nagazila na minu, za šta je okrivljena Severna Koreja. Južnokorejska vojska je u četvrtak ispalila desetak artiljerijskih granata kao odgovor na napade Severne Koreje, koja je navodno odgovarala na propagandu Južne Koreje.

Kao i obično, Pjongjang je negirao da stoji iza napada minom i artiljerijskih napada.

Sukob se poklopio sa godišnjim vojnim vežbama između SAD i Južne Koreje, za koje Severna Koreja navodi da predstavljaju deo priprema za invaziju.

Kineski portparol ministra spoljnih poslova, Hua Čunjing, rekao je 21. avgusta da Kina „veoma pažljivo prati situaciju na Korejskom poluostrvu i da je veoma zabrinuta zbog nedavnih dešavanja“.

„Kina čvrsto čuva regionalni mir i stabilnost i protivi se bilo kakvom delovanju koje može da podigne tenzije.

Urgiramo na relevantne strane da se smire i suzdrže, kao i da reše ovu situaciju dijalogom i da prestanu da povećavaju tenzije“, rekao je Hua, dodavši da je kineska strana „voljna da sarađuje sa relevantnim stranama kako bi osigurala zajednički mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu“.

Kineski tabloid Global Times je pokušao da umanji tenzije, istakavši da ni Severnoj Koreji ni Južnoj Koreji ne odgovara da započnu rat.

Severnokorejska državna novinska agencija Korean Central News Agency je na pozive Kine na uzdržavanje odgovorila: „Dovoljno smo se uzdržavali i ničiji pozivi na uzdržavanje neće pomoći da se ova situacija iskontroliše“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI14 komentara

 1. miroslav says:

  Nema od tog nista:))

 2. tinman19 says:

  Kako to Amerika drhti? Koga se boji? Kim Džong Una? Pa taj lakrdijaš ne može sam sebe sačuvati, a kamoli svoju državu. Amerika bi ih pojela za 12 sati. A Kinu baš briga za to smeće od države.

 3. xxx says:

  @tinman Ala ti lupas gluposti!Pa ni Vucko ti nije ravan! Malo prouci geopolitiku pre nego pocnes lupetati a to smece od drzave sto nazivas je razvijenije od vecine evropskih drzava...zato knjigu u sake,sedi 1!

 4. Apis says:

  Bravo tinman19! Tebe je sigurno sisacki biskup pravio.

 5. blaf says:

  Samo najveće kukavice, uz pomoć sličnog čopora, napadaju mirnog i slabijeg!

 6. Batina says:

  Blaf, el ti misli na one iz Srebrenice sto napadose tvog gazdu?

 7. TARAS BULJBA says:

  SEVERNA KOREJA JE BOGATIJA I PRIVREDNO RAZIJENIJA NEGO STO SU TO SRBIJA I HRVATSKA!!! SEVERNA KOREJA IMA NUKLEARNE RAKETE,DOK SRBIJA NEMA NI HELIKOPTERE ZA PRENOS RANJENIH I POVREDJENIH!!! DEMOKRATSKA STRANKA ZA 12 GODINA VLASTI,SVOJIM REFORMAMA PO NALOZIMA AMERIKE I NATO PAKTA,SRPSKU VOJSKU SU SVELI NA LOVACKO UDRUZENJE!!!

 8. Altaj says:

  I ako šalje, šalje ih kao upozorenje. Obe strane će sad staložnije razgovarati. Ja imam takav tisak.

 9. Altaj says:

  utisak

 10. KOSTA says:

  KISINDŽER: Kina je najveći problem Amerike i Zapada! Objavljeni tajni dokumenti pokazuju da je Kisindžer, zajedno sa tadašnjim predsednikom Fordom autorizovao, međunarodnom pravu protivnu, invaziju Istočnog Timora od strane Indonezije, koja je ukupno „koštala“ 60.000 žrtava. Napominjem da je Kisindžer dobio Nobelovu nagradu za mir u svetu iako je ratni zločinac, koji je direktno kriv za gore navedeni 60.000 hiljada žrtava prilikom invazije Istočnog Timora. Nobelova nagrada je davno obezvedila svoj značaj što dokazuje i Barak Obama, kome bi se moglo desiti da traže da je vrati. Ali pošto je SAD u pitanju, teško da će se to desiti.

 11. gladijator svjatoslav says:

  veliki poraz amerike ,južne koreje,potoisivanje mira sa severnom korejom.mnogo su pretili severnoj koreji to je isto kao i pas koji puno laje mnogo se plaši.šta bi tek bilo sa kinom i rusijom.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

 12. Evroazijska Unija says:

  S obzirom da je politika SAD-a zapaliti što više ratova kako bi se održala njihova ekonomija koja je pred propasti kao i EU, Kina je pametno uradila da spreči sigurni napad J.Koreje i SAD-a. Pored kineske vojske SAD nema šanse da krene u rat sa S.Korejom, kauboji su kukavice.

 13. Brus Li says:

  Plastični su, ali su zayebani :-))) Šalim se, i plastičnim da ratuju potukli bi kukavičke kauboje i debeloguze nigere

 14. Paštrović says:

  TARAS BULJBA... ne vrijeđaj lovačko udruženje, si čuo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *