АМЕРИКА и НАТО знају колика ће бити Србија! ГРАНИЦЕ СУ ВЕЋ ОДРЕЂЕНЕ!

AMERIKA i NATO znaju kolika će biti Srbija! GRANICE SU VEĆ ODREĐENE!

20 septembra 2016

nato-i-vuciceva-senka055

Bivši šef Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović vidi izjavu NATO generala Petra Pavela da Balkanu prete islamski terorizam i ruski uticaj kao najavu radikalnije politike SAD i NATO-a na ovom prostoru, nezadovoljnih sve većim prisustvom Rusije.

Predsedavajući Vojnog odbora NATO-a, češki general Petr Pavel, ovih dana je iz Splita poručio da Srbija i Republika Srpska zbog sve većeg ruskog uticaja predstavljaju ozbiljnu pretnju članicama NATO-a na Balkanu koji je i dalje, smatra on, potencijalni izvor ratnih sukoba. Odmah je i dodao da NATO, naravno, mora da „odvrati protivnika i odbrani svoju članicu od bilo kakve pretnje“.

Kakvu poruku nosi ovakva izjava predsedavajućeg izrečena posle konferencije Vojnog odbora NATO-a, i to samo nekoliko dana nakon što je nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot u Beogradu izjavio da Srbija ima nemačku podršku ako je odlučna u svojoj nameri da bude deo EU, a ne Rusije.

Najnovija izjava Pavela za nekadašnjeg šefa Vojno-bezbednosne agencije (VBA) generala Momira Stojanovića nije nimalo čudna.

„Ja je ocenjujem kao najavu radikalnije politike SAD i NATO-a na Balkanu zasnovane na nezadovoljstvu zbog sve većeg prisustva Ruske Federacije“, rekao je on za Sputnjik.

On je podsetio da SAD i zemlje Zapadne Evrope imaju neuporedivo veći broj nevladinih organizacija na koje utiču, da su vežbe koje NATO sprovodi sa našim Ministarstvom odbrane daleko brojnije nego one sa Ruskom Federacijom. Dakle, nijedan argument za izjavu kakvu je dao Pavel ne stoji. Ali je očigledno da je zbog čvršćeg stava Ruske Federacije kada je u pitanju rešavanje problema na balkanskom poluostrvu prisutna nervoza u SAD i NATO-u, zaključio je Stojanović.

Balkanu je pretnja NATO

On smatra da stabilnosti više preti neprincipijelna politika koju NATO sprovodi već dugi niz godina prema državama Zapadnog Balkana, nego islamski terorizam i Rusija.

„Ne bi me iznenadilo da, želeći da se stvari na Balkanu iskomplikuju, SAD u perspektivi pribegnu nekim metodama specijalnog rata, poput onih kada su sami izazivali krize na prostoru Balkana, kao što je bio slučaj Račak ili Markale“, kaže Stojanović.

On smatra da bi jedan takav incident bio dovoljan da zakomplikuje već dovoljno komplikovanu situaciju u Makedoniji, BiH, na Kosovu i Metohiji. Upravo tu su prisutni najveći problemi, a nijedna od tih zemalja, pa ni Kosmet, koje oni smatraju nezavisnom, nije članica NATO. Tako da začuđuje izjava da će NATO braniti interese svojih članica na Balkanu.

Zato on izjavu Pavela doživljava kao uvod ili najavu, pa i tihu pretnju administracijama zemalja na Balkanu da se moraju slepo povinovati interesima SAD i NATO-a. Ali ga, kaže, ne čudi što je NATO general takvu izjavu dao iz Splita, iz Hrvatske, s obzirom na sve veće naoružavanje hrvatske armije, odnosno NATO snaga u toj republici.

To onda indirektno znači i otvorenu pretnju da oni mogu da destabilizuju najpre stanje u BiH, s obzirom na najavljeni referendum i na to da se Dejtonski mirovni sporazum klima. To je s jedne strane pretnja, a s druge strane odvraćanje Srbije od planova da našu vojsku napokon opremi savremenijim sredstvima ratne tehnike, o čemu pregovara sa Ruskom Federacijom, smatra on.

Pritisak da se Srbija opredeli

Na pitanje da li je to još jedan od pritiska koji su, kako se navodi, gotovo svakodnevni, da se Srbija opredeli između NATO-a i Zapada i Rusije, bivši šef VBA odgovara potvrdno.

„Amerikanci bi voleli kada bi svim zemljama u svetu mogli da prodaju svoje naoružanje jer oni imaju ekskluzivno pravo na pravdu, istinu, profit. Živimo u svetu u kome su međunarodno pravo i pravda pogaženi, u kome ne postoje principi humanosti i solidarnosti, i Srbija kao mala zemlja mora da balansira između interesa velikih“, naglasio je Stojanović.

Na pitanje da li je realna mogućnost ograničenog sukoba sa Srbijom koja, prema Pavelovom mišljenju, zbog navodnog širenja ruskog uticaja preti miru na Balkanu, general u penziji konstatuje da kada na tako malom prostoru kakav je bivša SFRJ imate brojne probleme latentno preti opasnost od oružanih sukoba. Daleko smo od stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana. Tu nestabilnost su tokom devedesetih godina moćne države međunarodne zajednice kreirale, kao i rešenja kakvo je bilo i raspad SFRJ i nerešavanje brojnih nacionalnih pitanja, naglasio je Stojanović.

„Balkanu, po mojoj proceni, i dalje preti opasnost od mogućih oružanih sukoba“, upozorio je on. Podsećajući na probleme u Makedoniji, na KiM i u BiH, on je objasnio da sa toliko nerešenih i otvorenih problema oni koji ne misle dobro Balkanu mogu stalno da manipulišu. Zato, kaže, uvek postoji opasnost da se situacija radikalizuje i da se pretvori u direktne oružane sukobe.

On je upozorio da je dezintegracija bivše SFRJ završena, ali Srbije nije. Interesi mnogih zemalja, vodećih zemalja EU, SAD, pa i interesi Ruske Federacije se prelamaju na Balkanu, tako da, nažalost, sudbina balkanskih naroda nije u njihovim rukama, pogotovo ne kada je u pitanju trajan mir i stabilnost, smatra Stojanović.

„Mislim da će, kada je u pitanju Srbija, potencijalno biti stalna latentna opasnost u raškoj oblasti, na jugu centralne Srbije, a bogami, bojim se da bi i Vojvodina u budućnosti mogla da bude jedno od žarišta. Mada vidim da je u poslednje vreme Vlada Srbije napravila iskorak ka zaustavljanju separatističkih ideja u Vojvodini. Tako da, ako me pitate da li je ideja i nečiji cilj da Srbiju svede na Beogradski pašaluk, kažem da“, zaključio je Stojanović.

KOMENTARI14 komentara

 1. rema says:

  Jel ono senka od debelousnatog?

 2. Harry Neron says:

  Ovu priču tog češkog generala tumačite slično ko izjavu Kerrija o liniji vatre.Pogrešno da pogrešnije ne možete. Zapamtite več jednom za sva vremena i edukujte svoje potomstvo o toj činjenici. Kad god da zaškripi na relacijama između Vizatije i Vatikana vi ste kao pogranična teritorija i narod između Vizantije i Vatikana na liniji vatre. Ali toj činjenici morate da i prilagodite niz svojih politika koje niste do sada korigovali na vlastito stanje. Do sada su vas koristili ili za provociranje Vatikana ili za podkusurivanje vatikana kakva je bila trenutačna geopolitika, a vi ste sve to gutali, čutali i trpeli. Promenite več jednom tu politiku i za sva vremena zapmtite da u politici i međunarodnim i međudržavnim odnosima nema prijateljstva nego samo i izključivo interesi ali vi nikada niste u bilo šta kalkulisali vlastitih interesa nego ste vlatitu krv prolivali za tuđe šire vizantiske interese. P.S.: Ono što vam Vatikan zamera je činjenica da negirate da vas je turaka prvi oslobodio baš Vatikan ( austrijanci početkom 18. veka) ali vi tada niste pokazali interesa za suradnju i austrijanci su se povukli na liniju orginalnog razgraničenja Vatikana i Vizantije i tamo uradili sa turcima mir a vas pustili turcima, vašim vizantiskim bračama na milost i nemilost jer niste kazali nikakvog interesa za proterivanje turaka sa Balkana.

  • Batina says:

   Gresis prijatelju, ovdje se radi o obnovi Dusanovog Carstva a uz pomoc Rusije i dzaba svim clanicama otan-a sto se bune, to dolazi zasigurno.

   • milojko says:

    Umesto mozga imaš kamen u glavi!

  • Za Srbiju says:

   Pogrešno. Da nema Vatikana ne bi bilo Turaka na Balkanu ni ratova među nama. A sve da bi uništio Vizantiju i vizantijsko nasleđe. Odnosno da bi bio jedini naslednik Rimskog carstva. Da nema Vatikana, ne bi bila falsifikovana istorija Balkana, niti bi se Balkan zvao Balkan. Sve ZLO dolazi od Vatikana. Ne branim Vizantiju, tukli smo se i sa njima vekovima. Smradovi su jedni i drugi. Sve je to krvavo Rimsko carstvo.

   • Harry Neron says:

    Ajde objasni sada svima nama kako to da je najfalsifikovanija baš srbska istorija i to sa vaše srbske strane ne sa Vatikanske ili turske. Vatikan i Turci rade svoju istoriju na osnovici istoriskih dokumenata a vin na osnovici miteva slepih guslara koji pevaju onako kako tadašnjoj trenutačni vlasti milo. I vi iz toga radite istoriju. To vam je isto ko da bi istoriju današnje Srbije raidli na osnovici đubreta umskog bolestnika Dragana J. Vučićevića zvanog Informer. Ako bi srbi stvarno hteli da uradite svoju istoriju verodostojnu onda bi morali slati svoje istoričare u arhive Vatikana, Beča, Budimpešte, Istambula i Ankare, iskopirati sve dokumente gdegod su srbi barem pomenjeni i te dolumente ukrstiti i na kraju bi dobili pravu vlastitu istoriju i znali bi šta se stvarno događalo an Kosovom polju, i ko su bili Nemanjići, i koji srbi su bili veči turci od turaka samih u vreme otomanskog carstva, i ko vas je prvi oslobodio turaka,.....Ali onda bi vam propala večina mitova i nestala bi demagogija na kojoj je stvorena vaša realnost poslednjih vekova.

  • Krivaja 95 says:

   Ako smo mi pogranična teritorija, šta ste vi - središte Evrope? I vi ste pogranična teritorija koja služi za prljave poslove Vatikana. Jer Vatikan ne može preboleti činjenicu da Zapadno od Drine žive pravoslavci.

   • Harry Neron says:

    Vatikan je svestan činnjenice da na njezinoj teritoriji žive i pravoslavci ali pravoslavne vladike nisu svesne da su vlasnici teritorija v starom svetu ( nekadašnjoj Rimskoj imperiji) sledbenici istočne i zapadne Rimske imperije a to nije niko drugi nego na zapadu Vatikan a na istoku autokefalne prsavoslavne crkve i turci ( sledbenici otomana sa kojima ste se istočni hriščani pobratili i sa tim činom izdali svoju zapadnu braču u vreme kada su se zapadni hriščani borili za povratak otetih teritorija). Da su pravoslaven vladike bile svesne te činjenice ne bi istrajale na milenijum dugom nekomuniciranju sa Vatikanom radi jedne teološke budalaštine i spasile živote mnogih pravoslavaca koji su živeli na vatikanskoj teritoriji. Da su vladike uradile sličan sporazum sa Vatikanom kao što su ga uradili otomani pre svoj pad, istorija na Balkanu bi se u poslednja dva veka sasvim drugačije pisala pre svega za vas pravoslavce jer bi bili pod zaštitom Vatikana i ne bi vas mogao klati i ubijati svako ko stigne što vam se događalo jer ste bili bez zaštite suštinskog vlastnika teritorije na čijoj ste živeli.

 3. S says:

  Kakvo crno carstvo? Vidis li ti paralelu izmedju Dusana i Aleksandra? Oba su udvostrucila teritoriju, ucinila da dotad oretezno sroska zemlja bude takva da su u njoj Srbi ispod polovine broja, time su slomili artikulisucu moc srpskog elementa, oba su poginula/umrla a ubrzo i njuhove kreacije. Slazem se sa covom iznad, treba samo svok zabran da vodimo. Nikako da brinemo o necem tudjem.

 4. kale says:

  ne to je superhik

 5. Gordan says:

  RF(Ruska Federacija),pa čak i EuroAzija, mogu biti pozvani od Srbije, baš kao što je Sirija pozvala Rusiju, 'pod ugovorom'!! 'Odbrana od agresije NATO', jer NATO već institucionalno(General Petr Pavel) preti ratom, shodno svojim pro-zapadnim interesima!!!

 6. Marko says:

  zgazit cemo srbiju i pretvorit je u predzid krscanstva! Istrebit cemo praznoglave smradove i stvoriti prave krscane! Hahaha

 7. Despot says:

  Jeste, to je picousti agresor na svoj narod.

 8. QQ-LELE says:

  Americi odgovara ovakvo stanje na Balkanu. Znaju, ako se izazove rat u Bosni, i Rusi dodju na poziv Republike Srpske, Ruse vise niko ne otera sa Balkana. Isto kao i u Siriji, sada prave i drugu bazu na moru.Yato Amerikancima odgovara ovaj mir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *