АМЕРИКА И „УСАИД“ финансирају ЦеСИД, Соњу Лихт и Фондацију Ана и Владе Дивац!

AMERIKA I „USAID“ finansiraju CeSID, Sonju Liht i Fondaciju Ana i Vlade Divac!

10 juna 2015

Vlade_Divac-1 546Američki ambasador Majkl Kirbi i direktorka misije USAID-a u Srbiji Aza El-Abd uručili su danas na prijemu u rezidenciji ambasadora priznanje predstavnicima devet organizacija civilnog i privatnog sektora kojima su dodeljena direktna bespovratna sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u vrednosti od oko 2,7 miliona dolara.

Devet novih partnerskih organizacija sa kojima je ozvaničena saradnja su konzorcijum Srpske asocijacije menadžera i DNA Communications, Ženski edukacioni centar, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za slobodne izbore i demokratiju, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Trag fondacija.

Prema informacijama USAID-a, ukupna vrednost novih aktivnosti koje će se realizovati u okviru ovih partnerstava je oko 3,7 miliona dolara, od čega je USAID obezbedio 2,7 miliona dolara, dok su partnerske organizacije obezbedile skoro 987.000 dolara za postizanje zajedničkih projektnih ciljeva.

„Prošle godine smo obeležili tri ovakva partnerstva, a za samo godinu dana smo utrostručili ovaj broj”, rekao je Kirbi na prijemu napominjući da je važno što sada građani Srbije i njihove organizacije preuzimaju sprovođenje programa.

„Ovim partnerskim odnosom, lokalne organizacije koje su na izvoru problema i mogućih rešenja dobijaju znatno veću odgovornost. Time sredstva USAID-a vode ostvarenju još boljih i dalekosežnijih ciljeva”, naveo je ambasador.

On je čestitao i Kancelariji Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom na projektima koje je radila sa USAID-om podsećajući da se i premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno sreo sa predstavnicima nevladinih organizacija.

„Verovatno su neki u Srbiji bili iznenađeni time. Nadam se da će to postati praksa da se viši vladini funkcioneri redovno sastaju sa predstavnicima civilnog društva, i da se niko time ne iznenađuje. Civilno društvo igra važnu ulogu u izgradnji društva koje želite da postanete ulaskom u EU”, zaključio je ambasador.

Od 2013. godine, USAID u Srbiji je obezbedio direktna bespovratna sredstva u iznosu od devet miliona dolara za 18 državnih institucija, organizacija civilnog društva i privatnih firmi.

Među projektima koji se finansiraju pomenutim sredstvima su dvogodišnji projekat Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) „Jačanje odgovornosti izabranih predstavnika građana u Srbiji”, koji ima za cilj da građane sirom Srbije dovede u direktan kontakt sa njihovim izbranim predstavnicima na lokalnom i nacionalnom nivou i stvori priliku da diskutuju o pitanjima od javnog značaja.

Tu je zatim i dvogodišnji projekat „Stvar izbora”, koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), lokalna mreža od 16 organizacija civilnog društva sa sedištem na jugu Srbije, a koji podržava veću uključenost javnosti u demokratske i izborne procese.

Inicijativa „Otvoreni parlament”, dvogodišnji projekat koji sprovodi Centar za istraživanje transparentnosti i odgovornosti (CRTA) ima za cilj uspostavljanje i jačanje veza između Skupštine Srbije, građana i organizacija civilnog društva.

Trag Fondacija sprovodi dvogodišnji projekat Filantropija za lokalne zajednice čiji je cilj unapređenje učešća građana u lokalnim zajednicama i promocija lokalne filantropije sirom Srbije.

Projekat „Šansa za novi početak” odnosi se na potrebu Srbije da izvrši restrukturiranje i privatizaciju brojnih državnih preduzeća kako bi podstakla svoju privredu i ispunila zahteve za pridruženje EU, a projekat
„Ka održivijem i inovativnijem civilnom društvu u Srbiji” sprovodi Smart Kolektiv, sa ciljem da unapredi kapacitet organizacija civilnog društva za partnerstva sa organizacijama iz drugih sektora.

Ženski edukacioni centar (ŽEC) je dvogodišnji projekat javno privatnog partnerstva na unapređenju veština radne snage koji se realizuje u saradnji sa Insert, doo., Everest, doo., i opštinom Ruma.

Centar obezbeđuje stručnu obuku za žene kako bi unapredile veštine i odgovorile na potrebe privrede i poslodavaca Sremskog okruga.

Akademija ženskog liderstva, dvogodišnji projekat koji realizuje Beogradski fond za političku izuzetnost, podržava žene lidere u naporima da povećaju učešće žena u lokalnim samoupravama i u promovisanju pitanja rodne ravnopravnosti.

I na kraju, „Divac omladinski fondovi 2.0” je dvogodišnji projekat u partnerstvu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac namenjen osnaživanju mladih za zastupanje u oblasti mobilizacije lokalnih resursa kao i učešća mladih u izradi politika na lokalnom nivou.

KOMENTARI5 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Fuj!!!

 2. Sale says:

  Divac,seme ti se zatrlo pogani izrode...

 3. rodoljub zaharijevic says:

  ako ja osnujem nvo i fond za pomoc gladnima,prevarenima i ostalim jadnicima,da li ce cika kirbi i ova muslimanka dati neku kintu,uvek sam govorio da divac,svaka mu cast kao kosarkasu ali se prodao,nije dao ni jedan svoj cent u dobrotvorne svrhe,to ti je isto kada nase pevacke zvezde organizuju koncert u dobrotvorne svrhe,a papani ovlaze od srece,pa sta cemi koncert,daj broj racuna da uplatim i tako ne reklamiram morone koji imaju dva casa i veliki odmor i to jedva.

 4. KIRIL says:

  Gospode Boze,koliko Srbija ima izdajnika????????? Samo se nadam da ce im taj prokleti novac "izaci na nos". FUJ NESOJU!!!

 5. Bane says:

  Dabogda potrošili pare na lekove i na groblju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *