АМЕРИКА И ВЕЛИКА БРИТАНИЈА У ВЕЛИКОЈ КРИЗИ: Само једна ствар их може спасити! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

AMERIKA I VELIKA BRITANIJA U VELIKOJ KRIZI: Samo jedna stvar ih može spasiti! EVO O ČEMU SE RADI

30 novembra 2019

Autor: Ivan DANILOV, RIA Novosti

KAD jedan od glavnih listova (neke zemlje) otvoreno priziva stranu intervenciju – onda je to znak da stvari loše stoje.

A upravo ovakav zaključak se može izvesti nakon čitanja krika o pomoći u vidu komentara objavljenog u respektabilnom londonskom listu Financial Times koji se smatra perjanicom britanske i evropske biznis-štampe.Taj komentar se pojavio pod naslovom „Kako strana intervencija može spasiti američku demokratiju“. Njegov autor — poznati britansko-holandski novinar Sajmon Kuper – traži da strana intervencija spasava ne samo američku demokratiju, nego i samu Veliku Britaniju.

Moglo bi se, naravno, ovo o `stranoj intervenciji` pripisati poznatom britanskom humoru, ali… Kao prvo, Financial Times nije humoristički list. A drugo (i glavno): svi problemi o kojima piše Kuper — realni su. Obično ih, naprosto, ne priznaju, a pogotovo o njima ne govore javno.

Ali, evo –maske su skinue, proglašeno da je demokratija u opasnosti, a strana intervencija (neka bude – i ironično) proglašena za sredstvo koje SAD može spasiti od građanskog rata, a Veliku Britaniju od zaraznog i kobnog ruskog uticaja.

Autor Financial Times počinje tekst smelom tezom: „Kako zaustaviti građanski rat“ – naslov je sa naslovne strane magazina The Atlantic. Mogu da predložim način: međunarodna zajednica mora intervenisati u SAD. Naravno, Amerikanci imaju pravo na samoopredeljenje, ali sada je prioritet očuvanje demokratije“.

Ovo je suptilna igra rečima jer u engleskom „intervencija“ može da znači i mešanje i realnu vojnu okupaciju.

Svi su se odavno navikli da u Londonu demonstrativno brišu noge o fundamentalno pravo naroda na samoopredeljenje. Zato je malo ko očekivao da takva formula bude dovedena u vezu sa SAD.

U istom tekstu je i Britanija dobila svoje: „Mnogo savitljivijoj Velikoj Britaniji potrebna je takođe prismotra. Kao i Amerikanci, i Britanci tretiraju (političke) protivnike kao izdajnike. Obe zemlje sada nameravaju da svoje konflikte razreše na izborima u formi – pobednik dobija sve“. Samo, takvi scenariji se – kako upozorava bivši ministar u vladi Jemena Rafat Al-Ahali koji je sada naučni saradnik Oksfordske škole za upravljanje državnom „Blavatnik“ – retko završavaju dobro“.

U tekstu se navode i ove Al-Ahalijeve reči:: „Mnogi ljudi u regionima u kojima radimo smatraju da bi njihovo iskustvo sa `nacionalnim dijalogom` trebalo preneti u Veliku Britaniju i druge zemlje. Ne bi li bi tako trebalo da izgledaju intervencije u SAD i, možda, u Velikoj Britaniji?“

Bilo bi smešno da britanski proevropski političari, a naročito američke demokrate ne pokušaju da iskoriste tehnologije tipične za obojene revolucije za dostizanje vnutrpolitičkih pobeda: optuživanje (političkih protivnika) za falsifikovanje rezultata izbora, zahtevanje trećeg kruga glasanja (kao u Ukrajini), „drugoog referenduma o Bregzitu“, dehumanizaciju političkih oponenata (proglašavanje za rasiste, glupane i agente Rusije). Dakle: sve čime su već ovladali osim oružane pobune, a to im je sve na raspolaganju i bez strane intervencije.

Indikativno je da autor teksta, sasvim ozbiljno, predlaže da se iskustvo Avganistana iskoristi za pisanje novog ustava SAD i prvog ustava Velike Britanije. U ime spasavanja demokratije.

Prelaže i da Tramp bude proteran u Rusiju. Odustajanje od impičmenta (i od verovatnog slanja aktuelnog predsednika SAD u zatvor) predstavlja kao ustupak „u ime demokratije i građanskog mira“.Radi `potpunog spasavanja SAD i Britanije` predlaže se unošenje u njihove ustave „zaštite od spoljnog uticaja na izbore“. A kao argument se navodi „uspeh Rusije u Velikoj Britaniji i Americi 2016-te“ koji se sprema da navodno na skorim britanskim parlamentarnim izborima „ponovi Indija“.

Radi „potpune zaštite“- u tekstu se predlaže uvođenje inostranih kontrolora koji bi izborima u SAD davali „demokratski sertifikat“.

Autor Financial Times ni sam ne veruje da će pobrojane mere pomoći. Zato tekst završava tužnom konstatacijom i retorskim pitanjem: „Hajde da ne budemo preterano optimistični. Spoljno mešanje bi, u najboljem slučaju, zamrznulo etničke, ekonomske i regionalne konflikte koji se slažu jedni preko drugih. Zato je pitanje za međunarodnu zajednicu: koliko krvi i novca je spremna da potroši na zemlju koja nije spremna za demokratiju?“

Prava je šteta što u Financial Times nema odgovora na susretno pitanje: a ko bi (u slučaju SAD i Britanije) igrao ulogu međunarodne zajednice koja bi 1krvlju i novcem` trebalo da plati prisiljavanje SAD i Velike Britanije na demokratiju?

Financial Times, iz razumljivih razloga, ne može ni da zamisliti da se u toj ulozi nađu Rusija ili Kina. Sam list je optisao i Indiju. Dakle: ko ostaje?

Zar Sajmon Kuper na stranicama vodećeg britanskog lista aludira da britansku demokratiju treba da spasavaju francuski vojnici koji bi se pojavili u Londonu ili da `mirovni sporazum` između Trampa i klana Klinton treba da bude potpisan pred cevima cevima vojnika Bundesvera?

To su evidentne gluposti, a to znači da oni koji računaju na spasavae SAD i Velike Britanije od klizanja ka građanskom ratu, ili pretvaranju u banana-republike, nemaju na koga da se oslone.

Pre nekoliko dana je glavni američki list The New York Times objavio tekst „SAD počinju da liče na Ukrajinu“ u kojem je ukazano na nekoliko „užasavajućih paralela između današnjeg Vašingtona i Kijeva: progon političkih oponenata; političar koji izgubi izbore – ne gubi samo vlast nego i završava u zatvoru; demonizacija političkih oponenata; uticaj figura iz senke (oligarha) na javnu politiku; korišćenje političke vlasti za prikrivanje prestupa; i – naravno – uticaj Rusije.

Autor The New York Times smatra da je za sve kriv Tramp i tvrdi da njegovo svrgavanje (impičment) može spasiti Ameriku.

To je logika kojom su se rukovodili tvorci kijevskog Majdana: mislili su da će sve završiti ako ubiju janukoviča ili ga prisile da pobegne iz zemlje. A pokazalo se da je od toga sve tek i počelo.

Da stvar nije ni u Trampu ni u Janukoviču.

Dehumanizovanje političkih oponenata i korišćenje `obojenih tehnologija` već su postali glavni element unutarpolitičkog života (u SAD), a to znači da su i posledice neizbežne: degradacija politiei i ekonomije, a u najgorem slučaju – građanski rat i raspad države.

Spoljna intervencija i impičment tu ne mogu pomoći, a moguće je, dakako,svaljivanje svega na Rusiju. Samo, kako je pokazalo ukrajinsko iskustvo – vajda je od toga veoma problematična.

(Fakti)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad2 says:

  Pa samo je bilo pitanje vremena kada će se "obojene" tehnologije primeniti PUNOM snagom i na zapadu.Da se ne zavaravamo te tehnologije su odavno u upotrebi tamo ali dosada se išlo na kartu meke moći i neke dogovorene raspodele medju lešinarima na vrhu.sada je bara sve manja a korokodila je sve više i što je najgore pojavili su se krupni finansijski i politički karteli koji koriste inostranu politiku, armiju i obaveštajne agencije kao sošstvene servise, pljačkaju po svetu države i sa opljačkanim novcem dalje povećavaju moć unutar "demokratskih" institucija i administracije.Kao u starom rimu cezar se vraća kući sa VERNIM legijama i mnogo napljačkanog novca iz iraka, libije, jugoslavije, ukrajine, avganistana(avg.je posebna priča upotrebe narko kartela za crne fondove)sirije,meksika,kolumbije sad je i bolivija na redu za pljačku.Zatim dobar broj država sa marionetskim vladama pod kontrolom zapadnih parafinansisjkih institucija ili direktno kontrolisanih oligarhija:brazil,argentina,čile japan,j.koreja,s.arabija kuvajt,belgija, holandija, švedska, poljska,rumunija, bugarska, grčka ,novopečena albanska i kosovska "demokratija",do juče turci,bruneji i gomila sitnih državica sa njima.Svi oni plaćaju " tribut" kao to amerikanci zovu a mi to znamo ka danak ili reket londonu i vašingtonu.Tu je još i UPORNA borba engleza za rekonstrukciju i održavanje imperije i može se reći da postoji opet jaka grupa političara koji rade kao kolonijalni guverneri u USA.Džaba im rat za nezavisnost oni su opet u polukolonijalnom statusu spram bivše metropole.Sve to će eskalirati uskoro jer se oligarhije bave pljačakanjem po svetu i golom surovom borbom za vlast koja postaje sve žešča a problemi se gomilaju unutar tih društava koja ne žele i ne mogu da se menjaju.Imperijalna vrremena su gotova ali to još jednostavno ne mogu da vide u glavnim zapadnim centrima.Biće tamo haos za 5-10 god i zato oni pokušavaju da nateraju sopstveno stanovništvo, koje je već u poluropskom odnosu prema državi i korporacijama,da ide u RAT, oni veliki rat vide kao jedino rešenje njihove neodržive finansijske i političke situacije.To je vrlo opasno i zato se talambasa u NATO i zato se vrišti o rukom mešanju ili kineskom monstrumu, da oni se plaše tih država ali ne zbog vojne snage nego zbog sistema koji zajedno grade i kada taj sistem proradi vreme finansisjkog monopola je GOTOVO, a sa njim i vreme besplatnog kapitala i besplatnog novca na tudj račun.Pojeli su,popili i pošmrkali SVE što je moglo sad sledi kelner sa računom za tim stolom, baš me zanima ko će od dripaca a izvadi novčanik:)

  • Zoran says:

   "Pa samo je bilo pitanje vremena kada će se "obojene" tehnologije primeniti PUNOM snagom i na zapadu."___________Sto bi oni to primenjivali na sebe?

 2. Zoran says:

  Kakve vze ima tekst s aobojenom revolucijom? NIKAKVE.

 3. Zoran says:

  Kad si vec holandski novinar, bolje bi ti bilo da vidis sto se kolje po ulicama Holandije.

 4. Pera says:

  Ovo su samo blage uvertire u haos 3 s.r. Cionisti su pripremili FEMA konclogore u americi za 50 miliona amerikanaca. /pogledati na internetu/. Obzirom da su glavni demoni rotsildi u londonu, pretpostavljamo da englezi su samo za provociranje kao bregzit itd. Znaci, ako jevreji ne uspeju da izazovu 3 s.r. izazvace u americi gradjanski, da bi ga prosirili po svetu. Ko pokusava da razume ove demone, samo nek prati sva destruktivna dogadjanja u svetu. Podjimo od njihove naredbe da samo osvedoceni ludaci, pederi, lezbejke, pedofili itd. mogu da budu na vlasti u svim njihovim nato drzavama i sire, mislim na Balkan.

  • persida says:

   Sve pervezije dolaze iz jevrejske kuhinje, a ostali narodi ih samo usvajaju na svoju stetu. Na zalost, kod nas niko ne razume razmere cionisticke kontrole koja je planetarna, pre svega preko jevrejskog bankarstva. Gledajte Natanijela Kapnera, Jevrejina koji je presao u pravoslavlje i razotkriva razmere jevrejskih manipulacija. On ih poznaje iznutra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *