АМЕРИКА И ВЕЛИКА БРИТАНИЈА У ВЕЛИКОЈ КРИЗИ: Само једна ствар их може спасити! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

АМЕРИКА И ВЕЛИКА БРИТАНИЈА У ВЕЛИКОЈ КРИЗИ: Само једна ствар их може спасити! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

30 новембра 2019

Аутор: Иван ДАНИЛОВ, РИА Новости

КАД један од главних листова (неке земље) отворено призива страну интервенцију – онда је то знак да ствари лоше стоје.

А управо овакав закључак се може извести након читања крика о помоћи у виду коментара објављеног у респектабилном лондонском листу Financial Times који се сматра перјаницом британске и европске бизнис-штампе.Тај коментар се појавио под насловом „Како страна интервенција може спасити америчку демократију“. Његов аутор — познати британско-холандски новинар Сајмон Купер – тражи да страна интервенција спасава не само америчку демократију, него и саму Велику Британију.

Могло би се, наравно, ово о `страној интервенцији` приписати познатом британском хумору, али… Као прво, Financial Times није хумористички лист. А друго (и главно): сви проблеми о којима пише Купер — реални су. Обично их, напросто, не признају, а поготово о њима не говоре јавно.

Али, ево –маске су скинуе, проглашено да је демократија у опасности, а страна интервенција (нека буде – и иронично) проглашена за средство које САД може спасити од грађанског рата, а Велику Британију од заразног и кобног руског утицаја.

Аутор Financial Times почиње текст смелом тезом: „Како зауставити грађански рат“ – наслов је са насловне стране магазина The Atlantic. Могу да предложим начин: међународна заједница мора интервенисати у САД. Наравно, Американци имају право на самоопредељење, али сада је приоритет очување демократије“.

Ово је суптилна игра речима јер у енглеском „интервенција“ може да значи и мешање и реалну војну окупацију.

Сви су се одавно навикли да у Лондону демонстративно бришу ноге о фундаментално право народа на самоопредељење. Зато је мало ко очекивао да таква формула буде доведена у везу са САД.

У истом тексту је и Британија добила своје: „Много савитљивијој Великој Британији потребна је такође присмотра. Као и Американци, и Британци третирају (политичке) противнике као издајнике. Обе земље сада намеравају да своје конфликте разреше на изборима у форми – победник добија све“. Само, такви сценарији се – како упозорава бивши министар у влади Јемена Рафат Ал-Ахали који је сада научни сарадник Оксфордске школе за управљање државном „Блаватник“ – ретко завршавају добро“.

У тексту се наводе и ове Ал-Ахалијеве речи:: „Многи људи у регионима у којима радимо сматрају да би њихово искуство са `националним дијалогом` требало пренети у Велику Британију и друге земље. Не би ли би тако требало да изгледају интервенције у САД и, можда, у Великој Британији?“

Било би смешно да британски проевропски политичари, а нарочито америчке демократе не покушају да искористе технологије типичне за обојене револуције за достизање внутрполитичких победа: оптуживање (политичких противника) за фалсификовање резултата избора, захтевање трећег круга гласања (као у Украјини), „другоог референдума о Брегзиту“, дехуманизацију политичких опонената (проглашавање за расисте, глупане и агенте Русије). Дакле: све чиме су већ овладали осим оружане побуне, а то им је све на располагању и без стране интервенције.

Индикативно је да аутор текста, сасвим озбиљно, предлаже да се искуство Авганистана искористи за писање новог устава САД и првог устава Велике Британије. У име спасавања демократије.

Прелаже и да Трамп буде протеран у Русију. Одустајање од импичмента (и од вероватног слања актуелног председника САД у затвор) представља као уступак „у име демократије и грађанског мира“.Ради `потпуног спасавања САД и Британије` предлаже се уношење у њихове уставе „заштите од спољног утицаја на изборе“. А као аргумент се наводи „успех Русије у Великој Британији и Америци 2016-те“ који се спрема да наводно на скорим британским парламентарним изборима „понови Индија“.

Ради „потпуне заштите“- у тексту се предлаже увођење иностраних контролора који би изборима у САД давали „демократски сертификат“.

Аутор Financial Times ни сам не верује да ће побројане мере помоћи. Зато текст завршава тужном констатацијом и реторским питањем: „Хајде да не будемо претерано оптимистични. Спољно мешање би, у најбољем случају, замрзнуло етничке, економске и регионалне конфликте који се слажу једни преко других. Зато је питање за међународну заједницу: колико крви и новца је спремна да потроши на земљу која није спремна за демократију?“

Права је штета што у Financial Times нема одговора на сусретно питање: а ко би (у случају САД и Британије) играо улогу међународне заједнице која би 1крвљу и новцем` требало да плати присиљавање САД и Велике Британије на демократију?

Financial Times, из разумљивих разлога, не може ни да замислити да се у тој улози нађу Русија или Кина. Сам лист је оптисао и Индију. Дакле: ко остаје?

Зар Сајмон Купер на страницама водећег британског листа алудира да британску демократију треба да спасавају француски војници који би се појавили у Лондону или да `мировни споразум` између Трампа и клана Клинтон треба да буде потписан пред цевима цевима војника Бундесвера?

То су евидентне глупости, а то значи да они који рачунају на спасавае САД и Велике Британије од клизања ка грађанском рату, или претварању у банана-републике, немају на кога да се ослоне.

Пре неколико дана је главни амерички лист The New York Times објавио текст „САД почињу да личе на Украјину“ у којем је указано на неколико „ужасавајућих паралела између данашњег Вашингтона и Кијева: прогон политичких опонената; политичар који изгуби изборе – не губи само власт него и завршава у затвору; демонизација политичких опонената; утицај фигура из сенке (олигарха) на јавну политику; коришћење политичке власти за прикривање преступа; и – наравно – утицај Русије.

Аутор The New York Times сматра да је за све крив Трамп и тврди да његово свргавање (импичмент) може спасити Америку.

То је логика којом су се руководили творци кијевског Мајдана: мислили су да ће све завршити ако убију јануковича или га присиле да побегне из земље. А показало се да је од тога све тек и почело.

Да ствар није ни у Трампу ни у Јануковичу.

Дехуманизовање политичких опонената и коришћење `обојених технологија` већ су постали главни елемент унутарполитичког живота (у САД), а то значи да су и последице неизбежне: деградација политиеи и економије, а у најгорем случају – грађански рат и распад државе.

Спољна интервенција и импичмент ту не могу помоћи, а могуће је, дакако,сваљивање свега на Русију. Само, како је показало украјинско искуство – вајда је од тога веома проблематична.

(Факти)

KOMENTARI6 коментара

 1. milorad2 says:

  Pa samo je bilo pitanje vremena kada će se "obojene" tehnologije primeniti PUNOM snagom i na zapadu.Da se ne zavaravamo te tehnologije su odavno u upotrebi tamo ali dosada se išlo na kartu meke moći i neke dogovorene raspodele medju lešinarima na vrhu.sada je bara sve manja a korokodila je sve više i što je najgore pojavili su se krupni finansijski i politički karteli koji koriste inostranu politiku, armiju i obaveštajne agencije kao sošstvene servise, pljačkaju po svetu države i sa opljačkanim novcem dalje povećavaju moć unutar "demokratskih" institucija i administracije.Kao u starom rimu cezar se vraća kući sa VERNIM legijama i mnogo napljačkanog novca iz iraka, libije, jugoslavije, ukrajine, avganistana(avg.je posebna priča upotrebe narko kartela za crne fondove)sirije,meksika,kolumbije sad je i bolivija na redu za pljačku.Zatim dobar broj država sa marionetskim vladama pod kontrolom zapadnih parafinansisjkih institucija ili direktno kontrolisanih oligarhija:brazil,argentina,čile japan,j.koreja,s.arabija kuvajt,belgija, holandija, švedska, poljska,rumunija, bugarska, grčka ,novopečena albanska i kosovska "demokratija",do juče turci,bruneji i gomila sitnih državica sa njima.Svi oni plaćaju " tribut" kao to amerikanci zovu a mi to znamo ka danak ili reket londonu i vašingtonu.Tu je još i UPORNA borba engleza za rekonstrukciju i održavanje imperije i može se reći da postoji opet jaka grupa političara koji rade kao kolonijalni guverneri u USA.Džaba im rat za nezavisnost oni su opet u polukolonijalnom statusu spram bivše metropole.Sve to će eskalirati uskoro jer se oligarhije bave pljačakanjem po svetu i golom surovom borbom za vlast koja postaje sve žešča a problemi se gomilaju unutar tih društava koja ne žele i ne mogu da se menjaju.Imperijalna vrremena su gotova ali to još jednostavno ne mogu da vide u glavnim zapadnim centrima.Biće tamo haos za 5-10 god i zato oni pokušavaju da nateraju sopstveno stanovništvo, koje je već u poluropskom odnosu prema državi i korporacijama,da ide u RAT, oni veliki rat vide kao jedino rešenje njihove neodržive finansijske i političke situacije.To je vrlo opasno i zato se talambasa u NATO i zato se vrišti o rukom mešanju ili kineskom monstrumu, da oni se plaše tih država ali ne zbog vojne snage nego zbog sistema koji zajedno grade i kada taj sistem proradi vreme finansisjkog monopola je GOTOVO, a sa njim i vreme besplatnog kapitala i besplatnog novca na tudj račun.Pojeli su,popili i pošmrkali SVE što je moglo sad sledi kelner sa računom za tim stolom, baš me zanima ko će od dripaca a izvadi novčanik:)

  • Zoran says:

   "Pa samo je bilo pitanje vremena kada će se "obojene" tehnologije primeniti PUNOM snagom i na zapadu."___________Sto bi oni to primenjivali na sebe?

 2. Zoran says:

  Kakve vze ima tekst s aobojenom revolucijom? NIKAKVE.

 3. Zoran says:

  Kad si vec holandski novinar, bolje bi ti bilo da vidis sto se kolje po ulicama Holandije.

 4. Pera says:

  Ovo su samo blage uvertire u haos 3 s.r. Cionisti su pripremili FEMA konclogore u americi za 50 miliona amerikanaca. /pogledati na internetu/. Obzirom da su glavni demoni rotsildi u londonu, pretpostavljamo da englezi su samo za provociranje kao bregzit itd. Znaci, ako jevreji ne uspeju da izazovu 3 s.r. izazvace u americi gradjanski, da bi ga prosirili po svetu. Ko pokusava da razume ove demone, samo nek prati sva destruktivna dogadjanja u svetu. Podjimo od njihove naredbe da samo osvedoceni ludaci, pederi, lezbejke, pedofili itd. mogu da budu na vlasti u svim njihovim nato drzavama i sire, mislim na Balkan.

  • persida says:

   Sve pervezije dolaze iz jevrejske kuhinje, a ostali narodi ih samo usvajaju na svoju stetu. Na zalost, kod nas niko ne razume razmere cionisticke kontrole koja je planetarna, pre svega preko jevrejskog bankarstva. Gledajte Natanijela Kapnera, Jevrejina koji je presao u pravoslavlje i razotkriva razmere jevrejskih manipulacija. On ih poznaje iznutra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u