АМЕРИКА И ЗАПАД ПОСЛАЛИ ОПАСНУ ПОРУКУ СРБИЈИ

AMERIKA I ZAPAD POSLALI OPASNU PORUKU SRBIJI

27 jula 2020

Tajno naoružavanje Kosova u trenutku kada je ponovo pokrenut dijalog Beograda i Prištine šalje poruku da Amerikanci nisu iskreni prema Srbiji. To je jasna poruka da od dogovora sa Albancima neće biti ništa dok Srbija ne prizna Kosovo.

Ovako profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić komentariše za Sputnjik tajni ugovor između Vašingtona i Prištine po kome je na Kosovo i Metohiju stigao kontigent oklopnih vozila koje su prištinske vlasti kupile od SAD-a.„Ako su oni za te neke pregovore, mislim na Zapad, zašto sa tim tajnim ugovorom nisu stali? Zašto taj Grenel nije tajni ugovor prolongirao za neko vreme posle kada se završe pregovori? Ja sam ubeđen i da su Grenel i svi u Vašingtonu znali za to, jer tajni ugovor ne sklapaju ne znam koji delovi neke vlasti sa nekom državom, to je besmislica. Znači, namerno je Vašington ovo uradio da bi dao do znanja gde je mesto Srbije u tim pregovorima i šta se od nje traži. Ovo je jasan pritisak na Beograd. Tih dvadeset i nešto oklopnih vozila koje je Priština dobila sada, i još toliko koliko je dobila pre nekoliko godina, u suštini nije to neka vojna snaga. Ali je jasna poruka šta se traži od Beograda“, smatra Perišić.

Tajno naoružavanje Prištine nije iznenađenje

Sagovornik Sputnjika nije iznenađen naoružavanjem kosovskih Albanaca, budući da su Albanci prema njegovom mišljenju glavni faktor Zapadne politike na Balkanu:

„Kad kažem da su glavni faktor zapadne geopolitike na Balkanu, mislim pre svega da su saveznici NATO-a, Vašingtona, Nemačke, saveznici su Brisela. Albanci su tako definisani teoretski, u njihovim strateškim dokumentima. S obzirom da je to tako ništa nije čudno što ih naoružavaju, bez obzira što je to kršenje Rezolucije 1244, jer po toj rezoluciji Albanci se ne mogu naoružavati. Ja uočavam da je Beograd nešto iznenađen i da šalje slabe poruke. Pitanje je „tajni“ ugovor Prištine sa Vašingtonom koji je sad zvanično objavljen. A za to vreme Vašington javno pritiska Beograd na razne načine da prizna Kosovo. Brisel na razne načine javno pritiska Beograd da prizna Kosovo. Nemačka isto tako, na neki način i Francuska traži priznanje Kosova. A tajno ih naoružavaju“.

Perišić smatra da Srbija nije saveznik Zapada, jer da jeste, ne bi srpski narod bio rasparčan u više država i u teškoj poziciji, a albanski se objedinjavao u neku Veliku Albaniju. Kako kaže, iza te Velike Albanije stoji Zapadna geopolitika, a posledica je njihovo naoružavanje bez obzira što je to kršenje svih međunarodnih sporazuma koji su do sada u vezi Kosova postignuti.

Nemačka i SAD imaju isti cilj

Profesor međunarodnih odnosa podseća i na dogovor Nemačke i prištinskih institucija o kupovini oružja i vojne opreme za opremanje takozvane vojske Kosova, i karakteriše ga podmuklim jednako kao i postupanje Vašingtona u prodaji oklopnih vozila.

„Interesi Nemačke i Vašingtona po pitanju Kosova, iako se na prvi pogled razlikuju, zapravo se poklapaju. I Vašington i Berlin žele nezavisnu Prištinu u potpunom kapacitetu nezavisnosti. Modaliteti su u tome različiti, i različito je to gde će ta nezavisna Priština u nekoj budućnosti imati oslonac u spoljnoj politici, da li više u Vašingtonu ili Berlinu. Oko toga se Berlin i Vašington muče i međusobno svađaju, ali krajnji cilj im je potpuno identičan, i zato i jedni i drugi naoružavaju Prištinu ne bi li se Albancima što više dodvorili, odnosno pokazali da su oni nosioci te zapade geopolitike prema ukupnom albanskom faktoru“, smatra Perišić.

General u penziji, Momir Stojanović, podseća da sve što se dešava na Kosovu, a što je van okvira rezolucije 1244, koja predviđa prisustvo međunarodnih mirovnih snaga oličene kroz KFOR, dalje – svako drugo vojno mešanje na prostoru Kosova i Metohije, predstavlja sirovo demonstriranje sile, izlazi iz okvira Rezolucije 1244 i ne doprinosi stabilizaciji stanja na tom prostoru.

On se slaže da sa Perišićem da je gotovo istovremeno naoružavanje Prištine od strane Berlina i Vašingtona zapravo njihova borba za prevlast u uticaju na kosovske vlasti:

„Ja bih rekao da se nastavlja trka između Nemačke i SAD ko će imati presudan uticaj na kosovske vlasti. Imate jednu informaciju da je Angela Merkel odobrila naoružavanje, a sada imate drugu informaciju za Ameriku. Poznato je da su lideri privremenih kosovskih institucija podeljeni. Jak uticaj preko Haradinaja ima Nemačka, a preko Hašima Tačija – Sjedinjene Američke Države, i to se oslikava na ukupnu bezbednosnu situaciju. Imate da je u pet dana kancelarka odobrila naoružavanje kosovskih institucija, a onda je usledio ovaj poziv privremenih kosovskih institucija da odgovarajući kontigent preduhitri to i dođe na Kosovo i Metohiju“.Reakcija Beograda isuviše mlaka

Obojica smatraju da je reakcija Beograda isuviše mlaka i da bi trebalo da se pošalje oštrija poruka. Stojanović kaže da odsustvo adekvatne reakcije doprinosi tome da takozvano Kosovo može i da sklapa i druge međunarodne ugovore, iako na to nema pravo jer nije međunarodno priznata država.

Perišić smatra da nije kasno sačekati i konstituisanje Skupštine, ali da je neophodno da se daju jasni odgovori da je naoružavanje Prištine suprotno Rezoluciji 1244, suprotno svim međunarodnim ugovorima i svim sporazumima koji su postignuti po pitanju Kosova, da je sve to suprotno aktuelnom dijalogu koji treba da se zahukta, da je to sve suprotno od toga, a u službi izazivanja ratnog konflikta.

(Sputnjik)

KOMENTARI16 komentara

 1. milorad2 says:

  oni naoružavaju šiptare od samog početka, ali zbog par hamvija ne treba praviti paniku.Dali bi ameri njima i tenkove i drugo ozbiljnije oružje , ali nema ko to da vozi tamo a i taktički je BESMISLENO.Meni je smešno šiptarsko pa i američko busanje u prsa u vezi kosova, njihova čisto vojno gledna taktička situacija u kosovskoj kotlini je KATASTROFALNA.Niti mogu da se odbrane niti mogu efikasno da napadnu i probaju neki upad usrbiju većim snagama sem u pravcu vranja, ali u tom slučaju im je desni bok otvoren i bili bi SVE vreme pod udarom NAŠE artiljerije.Okolne planine NE MOGU da zauzmu u severnom i severozapadnom pravcu a čak i kada bi uspeli manjim snagama neki iznenadni prepad brzo i lako bi bili počišćeni.Kosovo je NEODBRANjIVO iz SEVENOG pravca a prodor prema jugoistoku je je opasan i potrebne su zaista ozbiljne snage za tako nešto.Zato je i bondstil prvoklasna BUDALAŠTINA vojno gledano jer da bi bili u toj bazi bezbedni ameriknaci moraju da drže NIŠ i PROKUPLJE:) a to će malo sutra da bidne.Zato su i docrtavane one mape velike albanije sve do niša:)Naša armija bi branila kosovo do zadnjeg u prvom svetskom ratu da je MOGLA to da uradi,ali naši srpski gnjeerali koje toliko malo cene su DOBRO ZNALI da bi nas nemaci SAMLELI art.sa severnih obronaka kosovske kotline i zato su se povukli preko prokletija, pa niko normalan ne bi išao u one planinčuge usred zime da je kosovo moglo da se brani ikako.E tkava ista situacija je sada i šiptarima i SVIMA koji bi da glume ekspedicione snage u srbistanu,na kosovu su pečeni.Ta hamvije su im prodali da mogu BRŽE DA POBEGNU.

  • Željko says:

   U datom momentu susjedi kada "veliki brat" naredi SVI mi na Balkanu se ujedinjujemo protiv vas, svi: Hrvati, Albanci, Crnogorci, Bošnjaci muslimani,Bugari, Rumunji, Sjeverno Makedonci, čak i "vaša braća" Grci i vaši najnoviji "prijatelji" Mađari koji će vam uzeti Bačku!

   • test01 says:

    idi lrci se covece, ti si tipican primerak hrvata kome je jedini cilj u zivotu da mrzi Srbe.

   • milorad2 says:

    za ustaše verujem, ali ostali teško "prijatelju". To su pusti crnokošuljaški snovi a vi dodjite obavezno:)Čak ni muslije neće učestvovati u tome previše su slabi i znaju kakva im ustaška bratija duva za vratom.Pa nisu svi glupi kako sve mantijaši u hrvatskoj nadaju.Jednom vam je prošla priča o "hrvatskom cvijeću" a mislim da će ovog puta čak i muslije da vam uvale kaktus u tu ružičastu guzu.Vi će te sa Njima imati TEŽAK i gadan rat , zato dolaze "dobrovoljci" iz pakistana,avganistana i sirije, ZBOG VAS, ne zbog NAS:)

   • Marko Kraljević says:

    I kad se udružite, Rusi vam šalju elektromagnetnu raketu i onesposobe sve što se kreće u okolini Srbije, onda dolazi eskadrila Ruskih avijona pa onda polako čišćenje evrope kao u vreme 2 svetskog rata. Susjed još spavaš, kaj nebuš napojil te krave koje ti riču po štali. Ajde bre ujko idi leči te tvoje komplekse, imaš more a misliš na Pravoslavce ima li većih psihičkih bolesnika od vas Usraša?

   • padre says:

    Šta to govori o vama?

    • Marko Kraljević says:

     O kome? O Usrašama ili Srbima? Znaš li ti Padre, da su od svih Srba Hrvati najgori. Imaju more ali jim neda nešto Pravoslavno da plivaju kako treba. Zadar, Split, Dubrovnik sve Srbski gradovi sa pokatoličenim Srbima. Šta reći, težko je zaboraviti Srbske gradove po dalmaciji a narod opran mozgom od Vatikana je presudio sebi sa zaboravljenom istorijom. Neka se spreme bogu na istinu, jer će sud božji biti težak i presudan za odredjene nacije, posebno one koje su klali i ubijali decu...

   • Stojke says:

    U datom momentu kada "veliki brat" popuši krc... Svi vi glodari nastali od bivših SRBA ima da padnete kao kula od karata... A Rusi ima da vas "resetuju" ubrzo, i ima da se preko noći setite srpskih korena, kao što ste to radili pre 1ww... NE ZABORAVI da su Srbi N1 odlicnim odnosima sa Italijanima koji pretenduju na Dalmaciju i IStru, Madjarima (koji takodje pretenduju na Kroasaniju), Rumunijom oduvek, Grckom... Znaci sve malo jace drzave u regionu (sem vas miševa) znaju ko su Srbi!

 2. Tokio says:

  Ljudi imati naouružanje ne znači, da ga znaju upotrebljavati, to su dokazali Junaci sa Košara, kada su jih kosili jednog po jednog i vidi se kakav je bil rezultat. 10000 plačenika na 100 vojinika. Imati oružje je prednost a znati ga upotrebljavati pobeda...

 3. persida says:

  Ameri nisu iskreni, a Srbi su iskreni kada poklanjaju deo svoje teritorije ratnim zlocincima.

 4. VRSK says:

  Šiptare kao i bilo kog drugog neprijatelja ne treba potcenjivati,ima ih dva miliona i 70% populacije im je mladje od 30 godina to znači da za prvih 24 sata mogu da mobilišu 200000 ljudi a za 48 sati i pola miliona vojnika. Sada poseduju i moderno streljačko naoružanje,poseduju i noćnu optiku i termičke kamere,iz Albanije za nekoliko sati stiže par hiljada minobacača i teških mitraljeza. Fortifikacije su već izgradjene. Sve to znači da mi ne bi mogli njima da nanesemo teži udar u prvih sedam dana. A njima Ameri i Evropa šalju pojačanje za manje od 24 sata. Tako da žali bože živote naših vojnika i sirotinje. Vučićev i Šešeljev sin neće učestvovati.

  • Cp6a says:

   Ni njihovim majkama se baš ne šalju sinovi da ginu za Tačija i Haradinaja. A sve brojke su ti preuveličane. To su teški tupavci i miševi. Milion nenaoružanih Srba na Gazimestanu je velesila za njih, a daleko manja srbska armija je smrt za njih.

   • Marko Kraljević says:

    Slažem se sa preuveličavanjem, ko to pere mozak Srbima da je 2 miliona šiptara na Kosovu? Ko to pere mozak Srbima, da je 8000 muslimana ubijeno u Srebrenici? Šiptara ima nešto manje od 850 hiljada, vojno sposobnih je nešto manje od 200 hiljada. Bez droge i interesa nema šanse da krenu u bilo šta a ne kamoli i rat. 1763 Muslimana je ubijeno u Srebrenici ostali leševi su dovodeni iz okoljnih gradova. Šiptari su nikakvi u vojnoj superiornosti nas Srbijom, to je dokazano da su veoma loši u obavljanju vojnih dužnosti, dok su za prevaru, kriminal, prostituciju i lako obraćanje para izuzetno sposobni. Njihovi instruktori su masivne ubice koje su ratovale na svetskom ratištu a oni nisu u stanju da naprave vojsku koja bi mogla da zauzme selo a ne da napada Srbiju. Sem toga nekome je u interesu da proširi dezinformacije jer šiptari do sada nemaju ni 50.000 vojnika spremnih za ratovanje. Plate u njihovoj takozvanoj vojski nisu ni 200 evra a ta moč koju dobivaju od Amera i Švaba je minimalna, sem toga dobili su uslov da stvaraju vojsku jer tudja vojska neće ratovati za njihove ciljeve. Ako zarati takozvana lažna država Kosovo sa Srbijom neće imati šanse da dodju do administrativne lažne granice, jer će jih teren po Srbiji ubiti a na glavnim putevima ima da jih čekaju malo iskusniji vojnici...

 5. Gagi says:

  Dragi moji hipnotisani i anestezirani Srbi, shvatite vec jednom da smo u istorijskoj defanzivi. Mi smo posle II sv. rata pobedjeni i okupirani, od tada nam rade sta hoce i polako nas krune. Jos sa nama rukovode oni koji su nam na silu oteli drzavu, usput nam donoseci marsovsku ideologiju koju smo samo mi morali da postujemo i razumemo.Posle toliko mucnih decenija i istorijske provere, pokazalo se da marsovci nisu u stanju da opstanu, ipak su opstali presvuceni u nove kapitaliste bez trunke kajanja sto su takve kapitaliste svojevremeno streljali zbog svoje marsovske prevare.Danas uzivamo plodove tog naseg moralnog posrnuca i priklanjanja drugim "bogovima" koji su nam ovako jadnima i okupiranima doneli "novi zivot i srecu". Srbi su svojom krvlju i glavama odavno odredili svoj istorijski genetski kod, svako odstupanje od tog koda nas dovodi u situaciju okupirane raje koja mora da slusa i trpi ponizenja, sto se nazalost desava danas.Onoliku drzavu za koju su Srbi izginuli da bi svi ziveli u jednoj drzavi, marsovci nam svedose na Beograd i okolinu, tu su utociste nasli svi prognani iz onolike drzave. Spavajte Srbi i sanjajte ruzicaste slonove dok se Vasi pretci prevrcu u grobovima jer im je zao za koje potomstvo su zrtvovali svoju glavu.

  • Marko Kraljević says:

   Dragi moj Gagi, vidim da si propustio predavanja iz istorije, jedno što nisi naučio je da država Srbija nikada nije kapitulirala, nikada nije žalila muškog roda za svoju slobodu i nikada se nije predavala nijednom neprijatelju, ako misliš da će zbog par izdajnika Srbija da propadne, grdno se varaš! Srbski moral je težko ubiti, još teže ga je prevariti, a kao što reče neki naš pisac, Srbi rado u vojsku idu. Srbima je čast ginuti za svoju otađbinu zato si pogrešno ocenio nema te sile da nas slome i kad budu mislili da su nas slomili - slomiće prije sebe nego nas!

   • uddu says:

    Da,Kraljeviću Marko,u pravu si ! Pravi srbi su takvi kao što si ih ti opisao.Ali pravih srba je danas toliko malo,da me je čak i sramota da ih brojčano procenjujem.Jer,da je više nas,pravih srba,ne bi nam dođoši radili takve mentalne,patriotske,duševne,verske i ljudske genocide !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *