Amerika i Zapad šokirani nivoom obuke i savremenim oružjem ruske vojske na Krimu

Amerika i Zapad šokirani nivoom obuke i savremenim oružjem ruske vojske na Krimu

5 marta 2014

ukraine-1Učesnici vodećih zapadnih vojnih foruma koji prate dešavanja u ruskom odbrambenom sektoru, zadivljeni su nivoom obuke i kvalitetom oružja ruskih vojnika koji u ovom trenutku izvršavaju zadatke na Krimu.

Na primer, na najvećem svetskom forumu militaryphotos.net, koji redovno postavlja slike i video materijale, učesnici primećuju: ruski vojnik je sada opremljen ništa lošije od zapadnog.

Oni su impresionirani činjenicom da su vojnici “vintažnih” AKSM opremljeni verzijom kalašnjikova sa optičkom opremom, a takođe i termovizijskom tehnikom.

Savremeni panciri, laki šlemovi, štitnici za kolena – sve je to u kontrastu čak i sa onim što se događalo u “ratu iz 2008” (1). Mnoge ruske jedinice tada su spolja više ličile na gerilce nego na redovne formacije.

To je istina, kao i da ima onih koji su time razočarani. Jer je ranije svaki ruski vojnik izgledao vrlo individualno: civilne cokule, prsluci, civilne naočare za sunce, svakojake marame. Sad već izgledaju kao horda terminatora.

Mnogi su takođe iznenađeni operativnošću sa kojom se ruska vojska obrela na poluostrvu i time što je to propustila da ranije uoči svemoguća američka obaveštajna služba. Nije ni čudo: jer praćenja intimne prepiske sopstvenih građana oduzima isuviše mnogo vremena. Osim toga, to je verovatno mnogo zabavnije od praćenja kretanja ruskih trupa.

“Iznenađen sam nedostatatkom ruskih tenkova na fotografijama. Očigledno je razlog što su Rusi prebačeni avionima” – primećuje jedan od učesnika foruma.

Mnogi ljudi su zadivljeni odnosom lokalnog stanovništva prema vojnicima: stanovnici Krima prema vojnicima pokazuju rodbinska osećanja, obasipaju ih cvećem. Izgleda kao da svako želi da se za uspomenu fotografiše sa ruskim vojnikom

Takođe se ističe da se u odnosu na ukrajinsku armiju, ruski vojnici ponašaju veoma korektno, kao i na ruskom internetu i zapadni forumaši takođe primećuju “ljubazne ljude” kojima označavaju borce specijalnih jedinica. Ne čudi što ukrajinski vojnici tako lako prelaze na rusku stranu, ne želeći da primenjuju oružje.

Karakterističan je i nivo opremljenosti ukrajinske armije, posmatrači primećuju da vojnici izgledaju tako kao da su došli iz 80-ih ili u najmanju ruku kao ruska vojska na početku prvog rata u Čečeniji.

(Web-tribune.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *