АМЕРИКА ИМА НОВИ ПЛАН ЗА СИРИЈУ: 30.000 ветерана чека само знак из Вашингтона!

AMERIKA IMA NOVI PLAN ZA SIRIJU: 30.000 veterana čeka samo znak iz Vašingtona!

14 januara 2018

Koalicija na čelu sa SAD za borbu protiv Islamske države (ID) počela je formiranje takozvanih „pograničnih snaga bezbednosti“ na teritoriji pod svojom kontrolom u Siriji, izjavio je portparol Koalicije za Difens post.

– Koalicija radi zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) na stvaranju i obučavanju novih sirijskih pograničnih snaga bezbednosti. Trenutno se u prvoj klasi obučava oko 230 ljudi, a krajnji cilj je stvaranje snaga od oko 30 hiljada ljudi, rekao je portparol koalicije Tomas Vil.

Prema njegovim rečima nove snage će se nalaziti duž doline reke Eufrat, odnosno uz zapadnu ivicu teritorije u Siriji koju trenutno kontroliše SDF, kao i duž granica sa Irakom i Turskom.

Da podsetimo, SDF je formiran su uz aktivnu podršku Sjedinjenih Američkih Država 2015. godine, kako je zvanično navedeno, za borbu protiv ID-a. Formacije koje se sastoje uglavnom od sirijskih Kurda, kao i nekih arapskih plemena, dobijale su oružje i logističku podršku od američke koalicije i uspele su da preuzmu čitav niz područja od terorista ID-a na severu i istoku zemlje, odnosno kompletnu teritoriju istočno od reke Eufrat. Osim teritorije, po svemu sudeći, od ID-a SDF je preuzeo i dobar deo ljudstva, koji sada vrše preobuku u ibegličkim kampovima koji se nalaze na njihovoj teritoriji.

Iako je Islamska država u Siriji uveliko poražena, a na mapi su ostala samo dva mala džepa pod njihovom kontrolom duboko unutar Sirijske pustinje i tri enklave na zapadu zemlje, „koalicija“ je nastavila da dovlači naoružanje, na šta često upućuju i turski i sirijski zvaničnici.

Osim toga, američka vojska i formacije sirijske opozicije pod njenom kontrolom pod kontrolom imaju i područje na jugu zemlje, sa centrom u gradu Tanf. Na ovoj teritoriji se nalazi i najveći izbeglički kamp u Siriji, a čiji su žitelji taoci koalicije, odnosno njihov živi štit i nije im dozvoljen povratak svojim kućama. U kampu se, prema svedočenju logoraša koji su uspeli da pređu 55 kilometara pustinje kojom patroliraju američko-terorističke snage, takođe nalazi i kamp za obuku bivših prpadnika ID-a. Ruske jedinice za specijalne operacije koje obezbeđuju područje oko ove teritorije već su spremne da izvedu operaciju oslobađanja civila iz kampa, a diplomatija je poslala i upozorenje da je takav scenario zaista i moguć.

Osim formiranja „pograničnih snaga bezbednosti“, Amerikanci su najavili i osnivanje „Severne sirijske armije“, sa nepoznatim brojem ljudstva.

Sve to, uz činjenicu da se SAA lako probija kroz Idlib, bez većeg mešanja koalicije, upućuje da se u Siriji uveliko odvija američki „plan B“, odnosno da će SAD, za početak, svim silama pokušati da spreče ponovno ujedinjenje Sirije i da zadrže najveći deo sirijsko-iračke granice pod svojom kontrolom.

(Pravda, rs.sputniknews.com)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    "Koalicija na čelu sa SAD za borbu protiv Islamske države".............,ahahahahahahahahahaaaa.....! Oni i dalje misle da su ljudi buudale! Naravno da tako misle,zato što misle da su jaki! A biznis s prodajom oružija cveta!

  2. goran says:

    Budalastinama nema kraja. Ameri koji stampaju lazne dolare ici ce na to da Ruse dotuku finansijski. A Rusi takodje priznaju taj lazni dolar, pa je tako sve u harmoniji.

  3. ilija says:

    bogami ovi ce biti sad naoruzani sa modernim oruzijem to su vojnici satevljeni od rpa i kurdi i placenika iz britanije i evrope za naftu se bore

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *