АМЕРИКА ИМА НОВУ ПОНУДУ ЗА РУСИЈУ

АМЕРИКА ИМА НОВУ ПОНУДУ ЗА РУСИЈУ

21 септембра 2020

Сједињене Америчке Државе предлажу Русији продужење Споразума о смањењу стратешког наоружања на мање од пет година како би се што пре израдио нови мултилатерални документ, изјавио је специјални изасланик америчког председника за контролу наоружања Маршал Билингсли.„Предложили смо краћи временски период (од руског предлога на пет година). Не можемо да скидамо ногу са гаса, како се каже, већ треба да се у потпуности позабавимо састављањем наредног споразума. Стога размишљамо о краћем временском периоду“, рекао је Билингсли у интервјуу за „Комерсант“.

Он је додао да трајање овог краћег рока зависи од тога „колико флексибилно ће бити руководство Русије“.

Билингсли је навео да ће америчка страна кориговати своју преговарачку позицију у зависности од реакције Русије, уколико до те реакције дође.

„Сматрамо да смо изнели врло јасан, врло једноставан акциони план који је користан за обе земље. Такође сматрамо да он одражава дискусије које су водили наши председници. И сада, као што сам врло јасно рекао, а ми заиста тако мислимо, лопта је на руској страни терена“, додао је он.

САД спремне за разговор о ПРО

Билингсли је изјавио да су Сједињене Америчке Државе спремне да са Русијом разговарају о питањима противракетне одбране, али да Москва за сада није изнела ниједан конкретан предлог на ову тему.

„Са своје стране, ми наравно сматрамо да постављање нуклеарних бојевих глава на противракетне систем није баш добра идеја. Другим речима, такође имамо мишљење о томе шта Русија ради у овој области. Спремни смо да разговарамо о теми противракетне одбране, али не намеравамо да уводимо никаква ограничења за противракетну одбрану“, додао је Билингсли.

Добар предлог

Билингсли сматра да су Сједињене Америчке Државе дале „добар“ предлог Русији за продужење Споразума о стратешком наоружању, а након могућег реизбора Доналда Трампа цена питања ће порасти.

„Знате, Русија сама мора да одлучи да ли жели да продужи Споразум о стратешком наоружању. Дали смо јој добар предлог. Не мислимо да је та понуда неправедна. Сматрамо да се заснива на принципу реципроцитета и да ће довести до веће транспарентности. И ми мислимо да је веома драгоцено у тренутној ситуацији када Сједињене Америчке Државе и Русија тренутно немају међусобно поверење“, истакао је Билингсли.

Он сматра да је то прилично значајан корак напред који би обе државе могле заједно да учине у тренутку када треба озбиљно да се траже такве могућности за заједнички рад.

Спремни за председнички меморандум

Билингсли је нагласио да је Вашингтон спреман да „већ сутра“ са Москвом закључи „председнички меморандум“, којим се предвиђа продужење Споразума о стратешком наоружању, али да се након новембарских избора могу се појавити нови услови.

За сада предлог остаје на снази у оном облику у којем су га САД понудиле, рекао је он.

„Претпостављам да ће, ако га Русија не прихвати, након што Трамп буде поново изабран, цена ‘улазнице’, како кажемо у Сједињеним Америчким Државама, порасти“, прецизирао је специјални изасланик.

Уколико меморандум не буде припремљен до фебруара, Споразум неће бити продужен, подсетио је он.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе предложиле су Русији да, пре израде новог пуноправног уговора који ће заменити Споразум о стратешком наоружању, закључе споразум попут меморандума о контроли наоружања, који представља оквирни документ и не захтева ратификацију.

Одговарајући на питање да ли Споразум о стратешком наоружању заиста неће бити продужен ако Русија и Сједињене Америчке Државе до фебруара не постигну председнички споразум који је предложио Вашингтон, Билингсли је рекао да се у таквој ситуацији споразум неће обновити. Он сматра да постојећи споразум није повољан за Сједињене Америчке Државе, јер „намеће ограничења Вашингтону која се не намећу Русији“.

Овај нови оквирни меморандум такође би садржао тачку о Кини, додао је он.

Без обзира на предлог Москве да се у будући дугорочни споразум укључе Француска и Велика Британија, укључивање Кине је од суштинске важности за Сједињене Америчке Државе, прецизирао је Билингсли.

„Јасно смо дали до знања руским колегама да се оно што ради Кина значајно разликује од онога што раде Велика Британија и Француска. Ни Велика Британија ни Француска не повећавају свој нуклеарни арсенал. Кина активно развија и распоређује своје нуклеарно оружје“, нагласио је он.

Русија повећава нуклеарни арсенал

Москва повећава свој нуклеарни арсенал, а Сједињене Америчке Државе не, при чему је Вашингтон изузетно забринут због руских система нуклеарног наоружања кратког домета, додао је Билингсли.

Он је поновио да и Русија и Кина повећавају нуклеарни арсенал, за разлику од Сједињених Америчких Држава.„Због тога сматрамо да би споразум који будемо постигнли у будућности требало да одражава и билатерална разматрања која сам поменуо и трилатералне забринутости“, навео је он.

Он је нагласио да Сједињене Америчке Државе не оспоравају легитимитет онога што Русија ради, јер је она суверена држава.

„Али смо изузетно забринути због онога што ради изван Споразума о стратешком наоружању, а посебно повећања система нуклеарног наоружања кратког домета. Питамо се зашто је то неопходно. Сматрамо да је то за Русију бацање огромного новца када њена влада има много других приоритета на које би вредело трошити новац“, приметио је он.

Вашингтон неће повући нуклеарно оружје из Европе

Сједињене Америчке Државе су спремне да разговарају са Русијом о било којим предложеним темама, али неће повлачити нуклеарно оружје из Европе, нагласио је Билингсли.

„Изузетно озбиљно се односимо према ставу руске стране и сматрамо да је значајно водити професионални дијалог о питањима које изазивају заједничку забринутост, као и питања која брину једну од страна. Због тога смо дефинитивно спремни да разговарамо са Русијом о НАТО-у и о нашим гаранцијама нуклеарног обуздавања датих чланицама Северноатлантске алијансе. Али нећемо повлачити нуклеарно оружје ни из једног складишта. То не захтевамо ни од Русије. Не захтевамо да руске власти повуку читаво своје нуклеарно наоружања из Калињинграда или учине нешто слично“, објаснио је Билингсли.

Билингсли је објаснио да, уколико се Русија не сложи да закључи оквирни председнички меморандум о контроли наоружања до фебруара Вашингтону ће бити изузетно драго да настави да модернизује свој нуклеарни арсенал без ограничења Споразума о стратешком наоружању.

„Русија је углавном завршила модернизацију свог нуклеарног арсенала. Ми своју тек започињемо. И биће нам изузетно драго да то наставимо без ограничења предвиђених Споразумом о стратешком наоружању“, нагласио је он.

Споразум о стратешком наоружању

Русија и Сједињене Америчке Државе потписале су овај споразум 2010. године. Према његовим условима, свака страна ће смањити своје стратешко офанзивно наоружање на такав начин да, седам година након ступања на снагу споразума и убудуће, њихова укупна количина не прелази 700 распоређених интерконтиненталних балистичких ракета, подморничких балистичких ракета и тешких бомбардера, 1.550 бојевих глава на њима, 800 распоређених и нераспоређених лансера ових ракета.

Споразум остаје на снази десет година (до 5. фебруара 2021. године), осим ако не буде замењен накнадним споразумом пре тог датума. Такође се може продужити за највише пет година (односно до 2026. године) уз обострану сагласност страна.

(Спутњик)

KOMENTARI7 коментара

 1. Риста says:

  Као прво, све оно горе написано је јасно као дан да Спутњик рекламира Америку и курвањски подмеће Руском народу да су криви. Чиста Гебелс подметачина. Само што још нису написали да су Амери врло коректно анализирали ситуацију. Приметио сам небројено пута до сада да је Спутњик анти руски "медијум". Друго, Американци су професионалци уврнутих изјава и лажи а Западни народи гутају жваке као луди. Као и баблгам, тако су и ове изјаве усвојене и на Истоку, нажалост. У Србији је све из америчке подкултуре тзв грађанских слобода прихваћено још пре 50 година. Избацили смо Руски Квас а пијемо Пепси и Кока Колу. Није чудо, јер квас не пију више ни Руси. У суштини, хтео сам укратко да кажем - Сит сам и својих лажи, а не још да гутам и Америчке преко америчког Спутњика. Овај текст Спутњика пада као камен на сваког ко прочита и ко мало не размисли, усвојиће америчек истине захваљујући Спутњику. Нервира нарочито што ће Русија прагматично прихватити ове уцене Америке јер једноставно нема људе који би је спасили од америчких санкција и лажи. СССР се заглавио у Авганистану а Русија у Сирији. Све је лепо ишло неколико година а онда су наишли на неки зид и у Сирији се више не мрда. Амерички зид, као и у Авганистану. Сада добијају ултиматум из Америке а Спутњик стручно и похвално набраја америчке разлоге за уцену. Колико Америка плаћа Спутњик за овакве текстове?

  • Zaliv says:

   @Rile obra li te muruze konacno? Inace Sputik je ruski drzavni medij, a tekst ocigledno nisi razumeo....polako procitaj jos koji put :)

   • Риста says:

    Понови ти основну школу. Можда други пут схватиш шта је државно стварно, а не само на парама. Нема везе што су државни медиј, они имају своју политику очигледно. Пишу да се допадну Западу а то ти је ниво НВО медија. Али то теби не иде у главу. Знаш оно, хиљаду лажи и једна истина или обрнуто, све ти једно. Лаж је. Мислиш државно је и јако си паметан, јел? Е, па ниси малецки. Само испрани мозгови ко твој, прихватају то здраво за готово. Тај медиј пише буквално за касније ако Русија поклекне, да преживи без већих потреса. Ипак, не вреди слепцу показивати нити глувом говорити. На колко имена се ослањаш, ботићу?

 2. E.Lirsch says:

  Oce Putko da se dogovori sa "zapadnim partnerima" A oni ce po obicaju da napisu takav ugovor kakav njima odgovara jer zaostaju momentano za Ruskim naoruzanjem. A kad pristignu pa se osete jakim proglase ugovor i "dogovor" ne vazecim. Putin je slab da pruzi otpor a trulez zapadnjacki precenjuje.

  • Zaliv says:

   Putin nece potpisati takav sporazum ako nije dobar za Rusiju, ako tako nesto potpisu to nije dobro samo za njih vec i za nas sve ostale jer ce tenzije da padnu bar malo tj icice tim putem. Inace ne verujem da ce Putin ista tako prihvatiti ukoliko sankcije ostanu....

   • Риста says:

    Потписаће, него шта ће. Ту санкције немају никакав утицај. Ради се о обезбеђивању још времена да би Русија пронашла свој пут и учврстила се некако на путу који јесте био добар, али више очигледно није. Зато ће потписати и оно што нам се не свиђа. Нажалост, време не ради за Русију и она мора да га купује. Где си ти ишо у основну школу кад се окрећеш ко точак?

 3. Beli Orao says:

  Ја би ту поклонио америма џаба и то испаљену !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u