АМЕРИKА ИМА ПЛАН ЗА ЗАУЗИМАЊЕ KАЉИГРАНДСKЕ ОБЛАСТИ! Руси га исмејали и објаснили зашто је то само ФАНТАЗИЈА!

AMERIKA IMA PLAN ZA ZAUZIMANJE KALJIGRANDSKE OBLASTI! Rusi ga ismejali i objasnili zašto je to samo FANTAZIJA!

31 januara 2021

Scenario „preventivnog“ napada Severnoatlantske alijanse na Kalinjingradsku oblast predviđa uništavanje četiri osnovna cilja ruske vojske u tom regionu, piše „Overt difens“, oslanjajući se na podatke američkog pomorskog Analitičkog centra.

Prema tom scenariju, poljska vojska, koja ulazi u sastav NATO-a, treba da neutrališe ruske balističke rakete „Iskander“, kako bi sprečila Moskvu da vodi „ograničeni nuklearni rat“. U te svrhe predlaže se da se iskoristi iskustvo uništavanja iračkih raketa „Skad“ R-17 tokom rata u Persijskom zalivu.Pored toga, navodi se da NATO snage treba da unište infrastrukturu u luci Baltijsk i brodove Baltičke flote koji se nalaze tamo, kako bi sprečili bilo kakvu odmazdu.

Ključna prepreka za osvajanje Kalinjingradske oblasti su ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane S-400. Oni pokrivaju veći deo vazdušnog prostora Poljske i predstavljaju pretnju za bilo kakvu podršku iz vazduha NATO-a, zbog čega i te sisteme treba uništiti. Prema rečima stručnjaka, poljsko Ratno vazduhoplovstvo radi na tom problemu, ali rešavanje istog „može potrajati određeno vreme“, piše autor članka.

Nakon eliminisanja svih prepreka, Alijansa treba da „uništi rusku vojsku u Kalinjingradu kako bi zaštitili baltičke države“.

Prema rečima autora članka, brzina i iznenađenje igraju glavnu ulogu u toj operaciji. Poljskoj vojsci koja bi krenula u osvajanje Kalinjingradske oblasti ne bi bilo lako, jer bi snage, koncentrisane na granici sa Rusijom, morale da savladaju područje koje obiluje gustim šumama i jezerima. U brzoj ofanzivi trebalo bi da učestvuju najbolje poljske vojne jedinice koje broje 30.000 vojnika.

Međutim, premeštanje ruske artiljerije iz grada Gusev i koncentrisani artiljerijski napadi mogli bi efikasno usporiti napredovanje poljske vojske još pre prelaska granice.

Poslednji korak do „odlučne pobede“ i „ostvarivanja strateških ciljeva“ treba da bude uništavanje preostalih ruskih elemenata moći u regionu, ističe se u tekstu.

Uprkos opisanom scenariju, autor članka dolazi do zaključka da trenutno postoji mala verovatnoća da izbije veliki rat u Kalinjingradskoj oblasti.

Američki mediji nazivaju Kalinjingrad „košmarom za NATO“, a predstavnici SAD i Alijanse više puta su govorili o planovima da „zauzmu“ tu oblast u slučaju rata sa Rusijom. Pored toga, NATO vojnici na vojnim vežbama uvežbavaju napad na Kalinjingrad.

Ruski vojni eksperti su isticali da su bilo kakve izjave o mogućnosti „zauzimanja“ tog regiona Rusije bez posledica za NATO, fantazije.

Prema mišljenju ruskog eksperta Konstantina Sivkova, sukob u Pribaltiku i teoretski gubitak dela ruske teritorije doveli bi do nuklearnog rata.

KOMENTARI8 komentara

 1. Miki says:

  Ulaskom na teritoriju Rusije pa makar i kojih pola kilpmetara.bez objave rata startuju ruske babaroga rakete ,a vi iz NAT-oa nemožete da obuzdate ni rakete Huta u Arabiji. Ne glupirajte se više s vestern filmovima i nezamlaćujte vaše poreske obveznike crtanim filmovima.

 2. Beli Orao says:

  Izgleda da evropa ima viška teletine pa bi htjela da se riješi ! Moguća područja trgovine Rusija i Srbija, Bjelorusima , Novorusija !!!

 3. milorad 5 says:

  brate oni prave plan zauzimanja kalinjingrada kao da ostatak rusije NE POSTOJI pa ovo su budalaštine sasvim sam ubedjen da bi rusi odmah upotrebili nuk oružje po poljskoj i ostalim direktnim izvodjačima rdoiva kako u kalinjingradu tako i na zapadnoj ruskoj granici,Rusi MOGU da SPALE POLA evrope pre newgo što amerikanci uopšte RAZMISLE da li da ODGOVORE a ako neko od patuljatih nuk sila u evropi pokuša da se igra nuk.rata i oni će da gore i to možda jače i žešće nego ostala sitna živina iz NATO.Sve u svemu rata ne bi trebalo da bude sem ako USA ne žele da unište konkurenciju koja im predstavlja EU i zapadna evrope.A to bi sasvim lako moglo da bude razlog za rat,što da ne izgore kokosi u EU eto posla za USA a sa rusima će lako da se dogovore:)SVE u svemu drago mi je da ne živim u poljskoj, rumuniji češlkoj pa i nemačkoj a naročito ne u ukrajini i u pribaltičkim privatnim kneževinama jer oni će SIGURNO imati RAT u vrlo dogledno vreme:)Rusi su objavili da od sada uzimaju sebi za pravo da PRVI pucaju nuklearno što do sada nije bio slučaj u njihovoj nuk. doktrini,ali izgleda da su ovi u centralnoj evropi GLUVI.VIDEĆEMO ali s obzirom na nivo gluposti i CINIZMA i potpuno odsustva bilo kakve humanosti na zapadu rat je SASVIM MOGUĆ,jer pametni ljudi neće pokrenuti potencijalni nuk.rat to jedino i uvek može samo budala da uradi,a u zapadnoj političkoj i oligarhijskoj klasi, budale CVETAJU na lopate.Oni već DUGO nemaju ozbiljnih ni političara ni ekonomista ni naučnika ni vojnika, sve je to jedna lezilebudatejedem birokratska oportunistička i nesposobna gomila, meritokratija više ne živi ni u americi ni u zap.evropii ZATO i PROPADAJU.

  • Muta says:

   bravo milorade. ovo su nevidjene budalastine..

 4. šiško says:

  Sstvarno su smešni! Kao deca su se zafantazirali da bi Rusi mogli da ostave njima na izvolte svoje strateško uporište da ga oni samo tako zauzmu i sa njim rade šta hoće. Ako bude potrebno Rusi će zbog te tačke započeti nuklearni rat protiv amerike i njihovih saveznika u toj operaciji, ne protiv poljske ili neke druge nevažne proxi države. Mislim da to i američka vojska zna i da će pre napraviti opštu čistku medju svojim političarima nego napasti Kalinjingrad. Nema šanse.

 5. E.Lirsch says:

  Interesantno. Poljska katolicki akrepi krecu prvi. Bice istovremeno i poslednji. Teski' li budala.

 6. Aco says:

  Hehe Kaljiningrad bi se branio i iz drugih delova Rusije ...Nebi oni sedeli i gledali ...I koja cifra 30.000 Poljskih vojnika elitnih frrr fali još jedinic napred...A za toliku formaciju tesko je navuci do granice a da se nevidi iz ruskog satelita.

 7. Triglav says:

  ovaj plan lepo izdaje autora ideje. to je neko ko ne želi dobro slovenima, nego će ih naterati, da se međusobno uništavaju, kao uvek do sada u istoriji. ovome treba neko konačno da stane na kraj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *