АМЕРИКА ИЗДАЛА САОПШТЕЊЕ И НАРЕДБУ ВОЈСЦИ КОСОВА

AMERIKA IZDALA SAOPŠTENJE I NAREDBU VOJSCI KOSOVA

15 decembra 2018

SAD su još jednom potvrdile podršku formiranju kosovske vojske, ali ističu da će „bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa“ sa Beogradom.

Kako navode, za Prištinu bi „dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet“.

U saopštenju Stejt departmenta, dostavljenom srpskom servisu Glasa Amerike, takođe se napominje da se od prištinskih vlasti očekuje da se pridržavaju obaveze da se za bilo koju operaciju na severu Kosova prethodno konsultuju sa Kforom.SAD, kako se precizira, podržavaju „postepenu, transparentnu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO-om i koja služi i predstavlja sve zajednice na Kosovu“.

„To je suverena odluka vlade Kosova“, dodaje se u saopštenju, ali i ističe da će „bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Srbijom“, i da bi za Kosovo „dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet“.

Stejt department, takođe, apeluje „na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji“.

Kako se navodi u istom saopštenju, jučerašnje glasanje u prištinskoj skupštini „ne donosi nikakve momentalne promene kada je reč o strukturi, misiji ili operacijama KBS“.

„Radi se o administrativnom koraku, kojim se započinje proces, koji će trajati deceniju, a tokom kojeg Kosovo od zemlje kojoj se pruža bezbednost treba da postane zemlja koja doprinosi bezbednosti“.

Stejt department, takođe, ocenjuje da vlada u Prištini više nego ikada ranije „mora da nastavi da se angažuje sa manjinskim zajednicama i blisko sarađuje sa NATO saveznicama i njihovim partnerima“.

„Očekujemo da se vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obavezama koje je preuzela u vezi sa kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, pre svega obavezi prema generalnom sekretaru NATO-a iz 2013. godine, da bilo koja operacija na severu Kosova zahteva prethodnu konsultaciju s komandantom KFOR-a“, zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Džon Bolton razgovarao je sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Mirom Cerarom o potrebi da Srbija i Kosovo što pre postignu sporazum.

„Kao NATO saveznici razgovarali smo o zajedničkim ekonomskim i bezbednosnim interesima u Evropi i potrebi da Srbija i Kosovo postignu sporazum što je pre moguće…“, napisao je Bolton na Tviteru.

Šef slovenačke diplomatije naveo je da je američkog zvaničnika zanimao stav Slovenije o pregovorima Srbije i Kosova oko granice, na šta je Cerar rekao da „dve zemlje treba da postignu sveobuhvatan sporazum da bi jednom zauvek rešili otvorena pitanja“, prenosi agencija STA.

KOMENTARI8 komentara

 1. BorisLav says:

  Nema normalizacije sa siptarima. Kad se Amerika upetlja u svoje probleme Srbija ce za dan pregaziti Kosovo.

 2. deda mraz says:

  Djukele fasisticke,gori ste od Hitlera.

 3. Vesko says:

  SAD je prekrsilo UN rezoluciju 1244!! Ta Un rezolucije nije nekakv sporazum iz kojeg ona moze da jednostrano izade po svojoj volji. U pitanju je najvisi pravni akt SAD jer su SAD jos uvijek clanica UN. Nakon sjednice SB UN Srbija treba da uputi formalni zahtjev KFOR da razoruza sve oruzane formacije na Kosovu u nekom razumnon roku, u protivnom ce biti proglasena okupacija u Skupstini Srbije i pokrenuti postupak za ponistenje svih vojnih sporazuma sa NATO, SOFRA, IMAP i ostalih..Zatim uputiti SLUZBENU poruku Rusiji za VOJOM POMOCI u ocuvanju mira i teritoriajlnog integriteta i zaustavljanje bilo kakvih verbalih ili realnih vojnih prijetnji od strane SAD i NATO u vezi Kosova ili drugacije.

 4. Slobodanka says:

  Zanimljivo: "Slaba Srbija -jaka Jugoslavija" višedecenijsko omiljeno komunističko geslo sada živi podržano prvenstveno komunistima iz Vašingtona! Živi to nkaradno geslo pod još oštrijim ualovima i zato sa malo izmenjenim naslovom: Slaba i što manja Srbija - jake u srbomržnji i povezane vašingtonskom diplomatijom državice jugo-otpadnice.

 5. Slobodanka says:

  Zanimljivo: "Slaba Srbija - jaka Jugoslavija" višedecenijsko omiljeno komunističko geslo sada živi podržano prvenstveno komunistima iz Vašingtona! Živi to nakaradno geslo pod još oštrijim ualovima i zato sa malo izmenjenim naslovom: Slaba i što manja Srbija - jake u srbomržnji i povezane vašingtonskom diplomatijom državice jugo-otpadnice.

 6. Slobodanka says:

  Koliko dugo izraženo u godinama i decenijama (neo)komunisti iz Vašingtona konsultuju niže drugove drugove u Sloveniji, Hrvatskoj, BIH, Makedoniji, na Kosovu i u Crnoj Gori i naravno posebno u Svrbiji? Veliki drug Bolton i mali drug Cerar su se konsultovali kako dalje. Čemu služi sadašnja američka žurba na svim nivoima u pogledu Kosova? V.Britanija če ubrzo okončati bregzit najverovatnije bez dogovora sa EU i ma koliko da to bude ptresno za V.B. to itekako odgovara SAD-u jer time će i unija biti samo slabija. Zatim na izborima za evropski parlament u maju iduće godine desiće se rast populističkih i desničarskih stranaka zašto se u Evropi svesrdno zalaže i američki veliki drug Bolton. Posle toga uslediće i izbori tj. imenovanja nove EK. Ulazi se u fazu raspada EU što će imati za rezultat nestanak evra i ponovni povratak u DM. Za očuvanje američkog dolara u medjunarodnim plaćanjima to je odličan dogadjaj! Npr. nemačka marka je nekad učestvovala u medjunarodnim finansijama i plaćanjima sa 19% (1981-1990), zatim sa 21% (1991-2000), ali EUR ima značajno veće i rastuće učešće 29% > 34% >37,4% > itd. ... PROBLEM KOJI JE IZVESTAN: NAKON UVOĐENJA UNIJE U FAZU RASPADA BIĆE SVE TEŽE IZVUĆI OD SRBIJE PRIZNANJE DRŽAVE KOSOVO KROZ SVEOBUHVATNI MIROVNI SPORAZUM.

 7. Ivan Grozni says:

  Ocigledno da je geopoliticka situacija takva da se Srbija mora odluciti na koju ce stranu. Ovim ne prejudiciram nikakav ishod, zdravo razumski zakljuck je; Velike sile nemaju nameru da beskonacno ubedjuju plemena da se urazume. Od neutralnosti nam nije ostalo nista. Cim siptari naprave neku glupost, nasi politicari trce u Moskvu ili Peking za podrsku. Siptari kod Amera, mi kod Rusa ili Kineza. I tako u beskonacnost. Taman da sve zemlje povuku svoje priznanje Engleska i Amerika nece, i sve dok je tako mi imamo nezadovoljstvo kod Srba i kod siptara.Sta je preostalo. Vodje OVK i SRS nikad nece moci da se dogovore oko nicega. Zato treba obe strane da osnuju komisije za pregovore koji ce se sastojati od ne ostrascenih ljudi, koji ce na sto za pregovora staviti svu raspolozivu dokumentaciju. Katastarske papire,releventne dokumente o popisu stanovnistva, potvrde o vlasnistvu kompanija,kupoprodajne ugovore sa verodostojnim svedocima o validnosti ugovora i sve ostalo sto bi moglo da doprinese pravednom resenju svih problema. Tim komisijama dati odredjen rok da zavrse posao. U medju vremenu ponistiti sve do sadasnje dogovore pstignute pod pritiskom EU.Jedino uvazavanjem interesa obe strane moze se resiti ovo pitanje. Po dogovoru obe strane zatraziti od velikih sila da budu garanti dogovora ali ne dozvoliti da oni budu odlucujuci faktor u pregovorima..

  • Cp6a says:

   Sve je to lepo, al' tako svet ne funkcioniše. Dobronameran si zemljače, al' si i malo naivan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *