АМЕРИКА ИЗНЕЛА СТАВ О КОСОВУ: Балкан ће тек да се тресе

AMERIKA IZNELA STAV O KOSOVU: Balkan će tek da se trese

9 avgusta 2018

Beograd i Priština moraju da dođu do sporazuma koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost ni u jednoj od zemalja Balkana ili u regionu, stav je Stejt departmenta, koji je Radiju Glas Amerike preneo neimenovani portparol.

NAREDBA AMERIKANACA

„To će tražilti dalekovidost i fleksibilnost sa obe strane“, istakao je portparol Stejt Departmenta za „Glas Amerike“ na albanskom jeziku.On je dodao da je „politika te administracije stabilna i da suština sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine treba da dođe od samih strana.

„Mi ćemo nastaviti da podržavamo obe strane i EU kao posrednika. Kosovo i Srbija moraju da dođu do sporazuma koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost u nijednoj od zemalja ili regionu. To će tražilti dalekovidost i fleksibilnost sa obe strane. Mi ohrabrujemo strane da preuzumu na sebe odgovornost za ceo proces, da zaustave negativnu retoriku i da rade zajedno na konstruktivan način“, navodi se u izjavi.

Poslednjih nekoliko dana pominju se, navodi Glas Amerike, ideje sa obe strane o teritorijalnoj podeli Kosova, razmeni teritorija ili „korigovanju granica“ u okviru procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Kako se navodi, očekuje se da će se u septembru nastaviti pregovori, koji bi trebalo da dovedu do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

KOMENTARI3 komentara

  1. Dane Radakovic says:

    Putin se sakrija u misije rupe kda je nastala kriza oko KOSOVA I METOHIJE nema ga vise ne preti jaoj Srbine i Bog te napustijo

  2. rajkoo says:

    Nejasnim i smutnim izjavama nasi prvi ljudi stvorili su vrlo problematicnu sliku o nasoj pokrajini KiM a problem je sasvim lako resiv. Da bi se resio Srbija mora da prati redosled zbivanja jer je to jedini pravi put ne samo za Kosovo vec za opstanak Srbije. Na prvom mestu je resavanje pitanja NATO agresije, to je osnovni problem. Zatim istrajnost naseg rukovodstva da se ispune sve tacke iz rezolucije 1244 koje bi dovele do potpune stabilnosti na KiM jer bi povratkom srba u svoje domove onemogucilo da siptari tako hrabro kidisu. A da bi se srbi vratili strana vojska koja je na tom prostoru mora da radi svoj posao, ako imaju problema sa siptarima neka prizovu bar 1000 ruskih vojnika oni ce im pomoci.

  3. rajko says:

    Mislim da će Albanci morati da ozbiljno shvate ovo upozorenje, jer je ono, sudeći po sadržaju, upućeno prevashodno njima. Albanci već godinama neće da reše problem u skladu sa medjunarodnim propisima, uprkos brojnim ustupcima Srbije, već se jogune i traže preko hleba pogače. Tome mora jednom doći kraj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *