Amerika je bankrot: Sledi njeno rušenje ili neki veliki rat

Amerika je bankrot: Sledi njeno rušenje ili neki veliki rat

18 фебруара 2013

36055_jacques-attali_440x260Francuski ekonomista svetskog glasa, Žak Atali, poznati analitičar globalnih procesa u svetu, čovek koji je do sada pokazao veliku sposobnost da na osnovu dubinskih analiza predviđa moguće ekonomsko – političke događaje u svetu, izašao je ovih dana sa tezom koja je mnoge šokirala.

On tvrdi da je Amerika već bankrotirala i upozorava kako Amerikanci odbijaju da shvate da su u skoro svakom pogledu u gorem položaju od Evropljana: evrozona ima pozitivan platni bilans; ovo nije slučaj u SAD; nezaposlenost u Americi (prava stopa nezaposlenosti) daleko je viša od one u EU; nejednakost i stopa kriminala mnogo su ozbiljniji u SAD nego u Evropi; prosečan životni vek u Evropi raste, dok u Sjedinjenim državama pada.

Što se tiče javnog duga, sa kojim nas anglosaksonski mediji bombarduju, stanje u SAD je katastrofalno. Njihov javni dug sada je dostigao 16 biliona, ili 100% BDP – a. Premašuje svaki gornji prag koji su Kongres i predsednik tobože sebi zacrtali. Poslednji proračuni, prema brojkama koje je dala Kongresna kancelarija za budžet, pokazuju da će deficit 2014. iznositi 800 milijardi, i u najboljem slučaju 590 milijardi dolara 2018, ako se sva obećana štednja ostvari i rast održi, što nije mnogo verovatno, dakle preko četiri procenta godišnje počev od 2015.

U suprotnom, državni deficit će svake godine biti između 800 milijardi i bilion dolara. Drugim rečima, u najboljem slučaju, američki nacionalni dug će 2018. iznostiti 20 biliona dolara. A veća je verovatnooća da će biti 22 biliona. To je nacionalni dug koji sve više finansira FED.

I tako će papirom, koji je bezvredan ako nema nikoga spremnog da ga prihvati, SAD nastaviti da finansiraju svoju vojsku, zdravstvo i državnu administraciju.

Uz to, platni bilans SAD već više od deset godina je u deficitu oko 500 milijardi dolara godišnje. Dakle, SAD se nalaze u mnogo goroj situaciji od Evropske unije, pa čak i od najzaduženijih zemalja Unije. Amerika je bankrotirala. Dolar se još uvek drži samo zato što su neki spremni da drže svoju imovinu u toj valuti.

Kad jednog dana Kinezi, pod dejstvom antijapanske histerije (pa samim tim i antiameričke) , ili zalivske države (pod kontrolom fundamentalista) , odluče da investiraju svoj novac u drugu valutu ili da promene denominaciju nafte, velesila će se srušiti. Ili će pokušati da se iz takve situacije izvuče ratom.

To nikome nije u interesu. A mi, Evropljani, moramo se odužiti Amerikancima za ono što su nam nedavno učinili: moramo ih obavestiti o njihovom bankrotu, kako bi ga prepoznali, i dok još uvek ima vremena, izbegli. Jer imaju kapaciteta za to. Dokle god ne misle da će se to desiti prirodno, zato što oni na to imaju pravo.

– Najjače imperije uvek su nestajale onda kad su verovale da su besmrtne – poručuje Atali.

KOMENTARI3 коментара

  1. Buna says:

    E, samo da ovo dočekam pa da se napijem kao stoka, mada alkohol nikada nisam okusio u životu. Zvuči previše lepo za naše srpske uši ali i prilično realno. Jasno je odavno da dolar nema nikakvu drugu podlogu osim što ga Kina i Rusija drže kao rezervnu valutu. Da oni to promene Amerika bi se srušila kao kula od karata. U roku nekoliko meseci. Uključujući građanski rat. Moje mišljenje je da se Moskva i Peking pomalo plaše takvog razvoja događaja, odnosno, haosa koji bi nastao. I nastaće, ali na njihovom tlu, američkom.

  2. Никола Ј. says:

    КАДА БИ СЕ ТО И ДЕСИЛО, ОНИ ЛУДАЦИ У ПЕНТАГОНУ БИ ЗАПОЧЕЛИ НУКЛЕАРНИ РАТ, БЕЗ ОБЗИРА НА ПОСЛЕДИЦЕ. ДОБАР ЈЕ САВЕТ АУТОРА ТЕКСТА, А МИ НЕ ТРЕБА ДА ПРИЖЕЉКУЈЕМО ТУЂУ НЕСРЕЋУ. НИСМО МИ ТАКАВ НАРОД.

  3. Konte says:

    Nikla, u pravu ste. Mene je zaista strah št bi Pentagon uradio u tom slučaju. Njima je želja za ubijanjem u krvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u