АМЕРИКА ЈЕ најкорумпиранија земља на свету, а продају другим „борбу против корупције“!

AMERIKA JE najkorumpiranija zemlja na svetu, a prodaju drugim „borbu protiv korupcije“!

30 januara 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiše: Andrej Tatarinov, direktor Centra za aktuelnu politiku

U jednom trenutku uvreženo je postalo verovanje da je Rusija – jedna od najkorumpiranijih zemalja u svetu. Naravno: za razliku od SAD koje su najpravnije od svih pravnih država.

U kontekstu nedavnih izjava američkog Ministarstava finansija i Bele kuće o korupciji u Rusiji dobili smo odličan povod da još jednom prodiskutujemo o ustaljenim stereotipima naše informacione konfrontacije. Tendencija nije nova i, u suštini, je veoma jednostavna: Bela kuća ponovo pokušava da Rusiju predstavi nekom vrstom istočne despotije, u kojoj bez rodbinskih i prijateljskih veza ili mita ništa ne može da se uradi.

Po stoti put pisati da činovnici u Vašingtonu odreda veruju „analitičarima“ ruske liberalne opozicije, nekako je, da budem iskren, nedostojno. Kao i pisati o tome da je opozicioni trend o „uzajamnoj povezanosti u vrhovima ruske vlasti“ istrošen još 2013. godine kada se suočio sa objektivnom realnošću.

Naš diskurs se takođe, generalno, nije ontološki izmenio: mi se konstantno zalažemo za sopstveni i tuđi suverenitet i nemešanje u unutrašnje stvari bilo koje suverene države. Bilo da je to mešanje vojno, političko ili informaciono.

Ali, pitanje korupcije je ipak važnije, i to iz mnogo različitih aspekata. Na primer, na nivou stereotipa. U jednom trenutku postalo je uobičajeno verovanje da je Rusija – jedna od najkorumpiranijih zemalja u svetu. Naravno: za razliku od SAD koje su najpravnije od svih pravnih država.

Međutim, još prošle godine kompanija Gallup je objavila istraživanje, prema kojem „oko osamdeset odsto Amerikanaca smatra da je korupcija u strukturama vlasti jedan od najozbiljnijih problema u zemlji… Broj američkih građana, zabrinutih zbog širenja korupcije u strukturama vlasti, za manje od decenije povećao se za 20%“.

Ipak, nivo zabrinutosti zbog korupcije – još uvek nije sama korupcija. Na kraju krajeva, možda je to neka spoljna informaciona agresija, kojoj je podvrgnuto stanovništvo Sjedinjenih Država, pa ono stoga vidi probleme, tamo gde ih zapravo nema?

Ako pretpostavimo da je sve ovo neka vrsta spoljašnjih uticaja, oni ipak nekako previše sveobuhvatno utiču na američko društvo.
Na primer, 13. januara ove godine isti taj institut Galup je sproveo anketu o tome koliko su obični Amerikanci zadovoljni vlašću. Ispostavilo se da je samo 23% stanovništva zadovoljno načinom na koji se stvari odvijaju u zemlji, od kojih je tek 3% bilo veoma zadovoljno. Uzgred, u januaru 2015. godine zadovoljnih je bilo 32%. Generalno gledano, ovo ni u kom slučaju nije većina.

I ponovo ću skrenuti pažnju na činjenicu da nije bilo nikakvih sudskih procesa, pretećihFBI i NSA. Sve otmeno i uglađeno. Pa, pomislićeš, Snouden je predao još jednu porciju tajnih informacija. Treba Snoudena okriviti, a ne korupcionaše“.

Osim toga, i onako više od polovine birača govori o korupciji u vlasti, ali svejedno izlazi na izbore i rezignirano glasa.

Šta više, korupcija u SAD je praktično nacionalni sport. Ona se ne tiče samo politike. Tamo su primetni skandali i sa Federalnim rezervama, i sa „otklanjanjem posledica tornada i poplava“, i u socijalnoj sferi.

Pri čemu u SAD, gde štamparija novca radi 25 sati dnevno, sume koje odlaze nikuda, dosežu astronomske razmere.

U krugovima ruske liberalne nesistemske opozicije se dive razmerama budžeta Sjedinjenih Država, koji nam u poređenju sa budžetom od Rusije, govori, da smo mi – jadna zemlja. Ali, znate li da je bolje biti siromašniji, ali pošteniji nego imati „tajni budžet“ od bilion dolara.

Što se tiče tvrdnji Bele kuće upućenih protiv Rusije, moglo bi se odgovoriti standardno: „A zato se kod vas crnci linčuju!“, ali, realno gledano, problem nije u tome. Stvar je u tome što stereotipi ne odgovaraju istini.

Potrebno je jednostavno i mirno prihvati činjenicu da su Sjedinjene Američke Države danas najkorumpiranija zemlja na svetu. Odnositi se prema tome mirno, čak i sa saosećanjem prema američkom narodu.

Na kraju krajeva, nas su takođe devedesetih godina kljukali pričama da „svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje“.

(za Fakti.org preveo Srđan Đorđević)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ljubomir says:

    Tie toa go pravat od pricina shto kaj niv vladee zakonot na organiziranite kriminalni grupi-MAFIJAT. Toj zakon vo osnova e zasnovan na naceloto "Ako ne si so nas togash si protiv nas". Tokmu zaradi toa nacelo SAD vednash se odlucuvaat na primena na sila. Taa sila se primenuva sprotivno na site megunarodni standardi i pravni normi so edinstvena cel da se pokori sekoj koj razmisluva i postapuva sprotivno od niv. Spored niv so takov nacin na razmisluvanje navodno se zagrozuva nivniot dominanten kriminogen nacin na vladeenje. Tokmu poradi ovie fakti jas mnogu godini nanazad se trudam da pojasnam deka SAD e zasn ovana na principi na kriminal i ogromen dolg kon site koj dolg voopshto nema namera a nema ni resursi da go vrati. Tokmu zaradi ova fakt e deka bez voen poraz na taa kriminogena banda nema mir vo svetot. Ova osobeno vazi za pomalite i ne tolku silni drzavi. No ne se iskluceni niti Rusija nitu Kina kako mnogu silni drzavi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *