Amerika je najveća policijska država na svetu

Amerika je najveća policijska država na svetu

19 jula 2013

Boris AleksicPiše: Boris Aleksić

Još uvek se ne stišava bura koju je izazvao odbegli stručnjak za bezbednost Edvard Snouden obelodanivši dokaze o moćnom policijskom aparatu koji svakog časa upotrebom visoke tehnologije kontroliše građane SAD i pokušava da se proširi na čitav svet. Njegove dojučerašnje kolege iz CIA i NSA ga otvoreno optužuju za izdaju i prete mu da će biti likvidiran kao dr Dejvid Keli pre deset godina, dok su sa ozbiljnim upozorenjima Vašingtona suočene i malobrojne države koje su spremne da daju azil Snoudenu. Ipak najviše besa u Beloj kući izaziva principijelna pozicija Kremlja. Sjedinjene države su zbog toga većinu svojih otrovnih strela usmerile ka Rusiji. Portparol Bele kuće Džejms Karni je nedavno izjavio da Edvard Snouden mora odmah biti izručen jer on navodno nije borac za ljudska prava, niti je disident. I predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Patrik Ventrel upozorava da poznati „uzbunjivač“ neće moći da izbegne suđenje. Čak je i ambasador SAD u Moskvi Majkl Makfol koji je pozivao na rušenje Putina i organizovao špijunažu u Rusiji, poslao poruku Snoudenu da se preda. Prema vašingtonskim duplim standardima, oni koji su prekinuli saradnju sa CIA ne mogu biti disidenti i borci za ljudska prava. Za njih su samo saradnici CIA iz Otpora i organizatori obojenih revolucija borci za demokratiju. Dakle, supersila SAD se sada iz petnih žila upinje da ščepa čoveka koji je objavio podatke o protivustavnom prisluškivanju i praćenju građana SAD od strane američke tajne policije, umesto da pokrene krivične postupke protiv rukovodilaca CIA i NSA koji su umešani i kršenja ljudskih prava garantovanih najvišim pravnim aktom zemlje.

Za to vreme u Rusiji, zemlji koja je jedina u svetu odbacila pretnje Vašingtona i poštujući međunarodno pravo sprečila Amerikance da uhapse Snoudena, kao krivac za nastalu situaciju označavaju se Sjedinjene države. Ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da je bivši američki obaveštajac došao na rusku teritoriju nepozvan. SAD su zaplašle sve druge zemlje i niko nije hteo ga primi, što znači da ga je Amerika, u suštini, sama zarobila na moskovskom aerodromu, gde on boravi već tri nedelje. Ruski predsednik je odgovorio i na optužbe SAD čiji su predstavnici kritikovali Rusiju jer dozvoljava javno eksponiranje Snoudena, istakavši da su potezi bivšeg saradnika CIA i NSA, usmereni na odbranu ljudskih prava. Kada se uz finansijsku i političku podršku Sjedinjenih država promoviše borba za ljudska prava u drugim zemljama onda je to prihvatljivo, međutim kada neko kritikuje Vašington situacija se iznenada komplikuje i nema više pominjanja ljudskih prava, objasnio je Putin.

Zaštita koju Moskva pruža Snoudenu je opravdana i preko potrebna jer kako su objavili novinari u SAD, pripadnici američke tajne policije policije žele da on i novinar Grdijana koji je prvi objavio podatke o prisluškivanju „nestanu“. Da ove pretnje treba ozbiljno shvatiti potvrđuje i primer najvećeg britanskog stručnjaka za oružje masovnog uništenja, dr Dejvida Kelija koji je ubijen jula 2003. godine. Keli je pre deset godina bio „optužen“da je izvor jednog izveštaja radija Bi-Bi-Si i o tome kako je britanska vlada lagala o postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje. Falsifikovani podaci američke i britanske obaveštajne službe o tome da Iračani navodno poseduju oružje za masovno uništenje, poslužili su njihovim vladama kao izgovor za agresiju i pljačkanje Iraka. Ubrzo nakon objavljene informacije na Bi-Bi-Siju, Keli je pronađen mrtav u jednoj šumi u blizini svoje kuće nedaleko od Oksforda. Međutim kako tvrdi član Parlamenta Norman Bejker, na osnovu njemu dostupnih dokumenata, dr Keli pre deset godina nije izvršio samoubistvo, kako je zvanično saopšteno, nego je ubijen. Bejker, koji je inače poslanik Liberal-demokratske partije, je godinu dana vodio istragu o smrti Kelija i kako je izjavio Bi-Bi-Siju, njegov zaključak je da je on ubijen u vreme vlade Tonija Blera. Na primeru dr Dejvida Kelija najbolje se vidi kako na Zapadu prolaze oni koji se suprotstavljaju policijskoj državi, vojnoindustriskom lobiju i moćnim korporacijama koje sve više oduzimaju pravai slobode građanima. Ukoliko bi bio izručen SAD-u i Edvard Snouden bi mogao da doživi istu sudbinu, na šta je i sam „uzbunjivač“ upozorio istakavši da strahuje za sopstveni život ukoliko padne u ruke američke vlade.

Da je kršenje ljudskih prava u SAD poprimilo ogromne rezmere svedoče brojni podaci. Amerikance prema neustavnim uredbama i odlukama režima u Vašingtonu svakodnevno nadgledaju bespilotne letelice koje se koriste i u zemljama koje je napala Vojska SAD s tom razlikom što letelice za domaću upotrebu za sada ne poseduju oružje. Vazdušni dronovi u inostranstvu imaju odobrenje Obamine administracije da ubijaju civile i njihovi operateri ne snose nikakvu odgovornost za „kolaterarnu štetu“ (ubistva nedužnih ljudi, žena i dece). Građani Sjedinjenih država mogu da budu oteti i utamničeni na osnovu tajnih optužnica bez ijednog dokaza i odluke nadležnog suda, i podvrgnuti mučenju. Uhapšenimaje uskraćenopravo na branioca. U zatvoru Gvantanamo nalaze se i američki državljani koji su izuzeti iz pravnog poretka SAD i na njih se primenjuju pravila američke armije. U ovoj američkoj tamnici se koristeodavno u civilizovanom svetu zabranjenenormeo kolektivnoj krivičnoj odgovornosti. CIA je posejala svoje tajne zatvore širom sveta u kojima već godinama muči i ubija „sumnjive“ domaće i strane državljane. Najveća tamnica američke tajne policije u Evropi nalazi se na okupiranom Kosovu i Metohiji i smeštena je u bazi Bondstil.Izvestiocima Evropskog parlamenta je jedino ovde bio zabranjen pristup kada su istraživali tajne zatvore CIA u Evropi. U Bondstilu je smeštena i savremena oprema za nadzor, dok se iz ove baze kontroliše i obezbeđuje put snabdevanja heroinom iz Avganistana u Evropu. Takođe Vojska SAD sa ove pozicije kontroliše i dozira ubacivanje terorista na Stari kontinent.

Zbog svega ovog uopšte ne čudi kada poznati američki filozof Noam Čomski upozorava da SAD danaspodsećaju na Nemačku uoči Drugog svetskog rata.Čomski je do paralele sa Hitlerovom Nemačkom došao analizirajući američke unutrašnje društvene, političke i ekonomske prilike, zaključivši da zastrašuje nivo „iracionalnog straha i mržnje“ koji vlada u Americi. On je objasnio i da je i sa Obamom na vlasti u američkoj istoriji duboko ukorenjena teza da je „put do sigurnosti u ekspanziji“ – „drugim rečima, ako sve ne kontrolišete niste sigurni“. To je i danas dominantna politika. Ali je vrlo opasno u svetskom kontekstu kad imate vrlo moćnu državu koju vode vrlo iracionalne sile. I mnogo straha i velika moć destrukcije – rekao je Čomski.

I kongresmen Ron Pol je svojevremeno upozorio da SAD tonu u fašizam. „Potonuli smo i udaljili se od izvorne Republike. A sada tonemo ravno u fašistički sistem u kojem vlast drže velike korporacije i autoritativan režim koji gazi svaku ličnu slobodu svakog američkog državljanina“, rekao je Ron Pol za vreme govora u Kanzas sitiju, 18. februara 2012. godine.

Policijska država u SAD nije više priča iz romana naučne fantastike. Ona se uzdiže pred očima čitavog sveta i predstavlja opasnost za čovečanstvo. Promovisanje tog modela kao puta bez alternative je isto što i podrška nacizmu i Hitlerovoj Nemačkoj i predstavlja svrstavanje na stranu zla. Zbog toga je obaveza ljudi koji cene slobodu da ustanu protiv novog totalitarnog poretka i pošalju ga poput onog starog na smetlište istorije.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *