АМЕРИКА ЈЕ НЕДАВНО ДОЖИВЕЛА ТРИ ВЕЛИКА ПОРАЗА: Откривен Бајденов план војне акције, НАПРАВИЋЕ КОБНУ ГРЕШКУ

AMERIKA JE NEDAVNO DOŽIVELA TRI VELIKA PORAZA: Otkriven Bajdenov plan vojne akcije, NAPRAVIĆE KOBNU GREŠKU

26 marta 2021

Američki stručnjak Rafael Orduhanijan imenovao je glavni i jedini razlog zašto su Sjedinjene Države tokom poslednjih pola veka izgubile tri velika rata: u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu.

Stručnjak je u komentaru za FAN objasnio da Amerika nije bila spremna za savremene izazove.Časopis „Nešnal rivju“ objavio je članak o razlozima poraza Sjedinjenih Država u tri rata. Novinari su američki poraz opisali sa tri faktora: slaba vojna strategija, postupcima političara i raspoloženju javnosti. Kako napominju autori, Vašington je u ratove ušao pod izmišljenim izgovorom, što je dovelo do poraza.

Prema Rafaelu Orduhanijanu, razloga je mnogo više od onih koje su novinari naveli. Štaviše, jedan razlog sledi iz drugog: nesposobnost političkog establišmenta objašnjava izbor pogrešne strategije i precenjivanje snaga.

– Vojni porazi koje je Amerika pretrpela nastali su zbog činjenice da Sjedinjene Države nisu bile spremne za izazove sa kojima se suočavaju krajem 20. i početkom 21. veka – ovo je promena bipolarnog sveta u unipolarni, a sada na multipolarni. Loše procenjivanje situacije dovodi do činjenice da Amerika sada, uprkos materijalno najmoćnijoj vojsci, nije spremna za ozbiljne vojne sukobe – smatra on.

Stručnjak je skrenuo pažnju na to da Sjedinjene Države nastoje da uključe sve svoje saveznike u vojnu konfrontaciju. To nije samo zbog potrebe za konsolidacijom, već i zbog nesposobnosti Amerike da deluje sama.

Ordukhanijan je naglasio da su SAD zaglibljene u Iraku i Avganistanu, gube konfrontaciju sa Rusijom, Kinezi, doduše, već imaju veću flotu i bolju opremu od Amerikanaca. Štaviše, Amerika nije u stanju da porekne bilo kakav sukob sa Iranom i počinje grozničavo trzati nakon bilo kakvog pomena Severne Koreje.

Amerikanac je imenovao dva faktora koji omogućavaju Sjedinjenim Državama da ostanu na površini: kontrola informacionog prostora i finansije. Ako se izbace ova dva faktora, onda će Sjedinjene Države postati regionalna zemlja.

– Ekonomski, Amerika je već bankrotirala u poređenju sa Kinom, a i u pogledu oružja. Rusija ima nove vrste oružja. Prema Amerikancima, trebaće nam 15-20 godina da nas sustignu. Ostaju samo finansije i informacije. Otuda i finansijske sankcije, manipulacije informacionim prostorom, pritisak na njihove saveznike u ovoj oblasti – dodao je ekspert.

Sagovornik FAN-a naglasio je da Rusija treba da smanji jaz u informacionom prostoru i napusti dolarsku zonu. Ovo će otrezniti Sjedinjene Države, a zatim će se uspostaviti punopravni i sveobuhvatni dijalog između zemalja.

Međutim, Ordukhanijan sumnja da će se to dogoditi pod trenutnom upravom Džoa Bajdena. On je siguran da neuspesi Amerikance ništa nisu naučili.

– Možemo očekivati još jednu vojnu avanturu. A, to može biti ispunjeno podelom u Sjedinjenim Državama. U njenoj pozadini kubanska raketna kriza činiće nam se kao cveće. I to je zastrašujuće. Bajden i njegova administracija verovatno neće kontrolisati bilo šta u svojoj zemlji – zaključio je ekspert.

(Alo)

KOMENTARI9 komentara

 1. M says:

  Kako to autor misli da je USA izgubila rat-ove u Iraku i Afganistanu?!?Kad i sad odlučuje o svemu tamo,i kad ptice seru,iz zraka pogotovo!

 2. Rista says:

  Nekoliko puta sam pisao da nam sve što čitamo o američkim porazima podmeću baš iz Amerike. Evo ovog populariste iz Meriku, pa sada gledajte šta vam rade. Ustvari, niko i nikad nije čuo za nekog Orduhanijana iz Amerike. Sada ga izvukli it nekog creva odnazad. Prvo, ratovi koje ovaj pametnjaković spominje nisu bili ratovi koji se moraju pobediti porobljavanjem Srbije, Koreje, Iraka, Avganistana i sličnih država. Dovoljno je bilo da ih rasture, nateraju na saradnju i makar deo usavezuju sa amerikom i tamo postave svoje vojne baze. Udarili su sa vojskom koju su vežbali, žrtvovali i pravili izuzetno opasnom pojavom ako se nađe u nekoj državi. Značaj ljudi, oružja i para je bio sekundaran. To su sve artikli koji se rashoduju bez nekih većih posledica. Posledice su Južna Koreja, američki saveznik i rob koji lepo živi a Severna Koreja im nije ni trebala i nisu hteli da se žrtvuju još i tamo. Povukli se iz razrušene zemlje, izgradili Južnu Koreju koja je anas jedna velika Američka vojna baza uz Kinu, Rusiju i Japan. Japan je takođe jedna država jedna američka baza. Investicije izginulih američkih vojnika crnaca, belaca, meksikanaca i sličnih se isplatile višestruko i prevazilazi sve gubitke koji spram tog uspeha izgledaju zanemarljivi. Isti sistem nije proradio u Vijetnamu, alu su posle rasturanja Vijetnama, polako udaljili poluizludele Vijetnamce od Rusa, Kineza i ostalih saveznika i pažljivo ih sankcijama i strahom od novog armagedona vodili do pozicije svojih saveznika. Danas je Vijetnam neprijatelj Kine, saveznik Amerike i poslušno kuče koje se sve više vezuje za Ameriku. Vijetnamci i dan danas imaju podosta razvijen štokholmski sindrom. Dakle, ono što su izgubili, to su prihvatili ali ono što danas imaju od Vijetnama nemaju ni ondašnji saveznici Vijetnama Rusija i Kina. Irak - Bože, ko je tako naivan da kaže da je Irak pobedio, jer pošto je Amerika izgubila, Irak je pobedio??? Pa nismo mi sisali veslo. Irak je u raspadnom stanju, natovaren vojnim bazama Amerike, naftu mu jednostavno izvlače preko Kurda, pomalo se i Turci tu igurali jer put nafte iz Sirije i Iraka ide preko Turske, ili preko američkih kompanija koje tamo zapošljavaju poslušne iračane da im tovare naftu uz pažljivi nadzor američkih vojnika.

 3. Rista says:

  Avganistan praktično više i ne postoji.To je poligon za probu američkih bombio, oružja, za treniranje ubijanja na daljinu i sve najcrnje što oružje može da uradi.Nisu Amerikanci stavili svoje zastave na Rahjstage ni Nemačke ni Koreje ni Avganistana ni Iraka ni Vijetnama, ali se te zastave ipak vijore danas u svim tim državama a postavili ih baš ti isti Nemci, Iračani, Vijetnamci, Korejanci, Srbi i Avganistanci. Svako na svoj način i svi ti narodi mole Boga da ih Amerika ne napadne ponovo ili malo jače. Srbija je samo mikro kopija Vijetnama i jedna od maleckih Amerilkih baza a vlast u Srbiji je tipa Karzaji vlasti i kleči pred američkim ambasadorima. I sada dođe neki naturalizovani Amerikanac i baci pominje svetu da uživa u porazu Amerike. Amerika je ostala u Koreji, ostala u Avganistanu, ostala u Iraku i vratila se u Vijetnam savim dovoljno, ostala je i u Srbiji, Nemačkoj, Japanu, Italiji i gde god je htela. Ali, mi svi smo dobili rat protiv Amerike? I sad treba da slavimo zajedno sa američkim vojnicima koji nam se smeju ili nas naprosto ne fermaju nizašto u našoj rođenoj zemlji. Uzimam za primer Srbiju, ali još teža situacija je u ostali držžavama koje su pobedile Ameriku. Ako ovog anđela Rafaela nije podmetniula CIJA da se iživljava nad ovim državama, onda je on neki samostalni svetski populista koji ili nema pojma niočemu, ili se drži linije koju CIJA neguje već po veka. Ništa lepše nego rasturiti jednu državu, pola te države pretvoriti u svoju vojnu bazu i onda proglasiti svoj poraz. Narod ko narod. On voli da čita da je pravda pobedila i da je Amerika pogubila sve te ratove. Ne treba je jadnu više kažnjavati, smlavili smo je po svim ratištima sveta i sada treba da joj milostivo oprostimo i da se radujemo što su ameri pobegli "glavom bez obzira" iz svih tih država i sa bojnog polja, da se radujemo što su ostavili samo svoje vojne baze, što svaki njihov vojnik može slobodno da gazi naše pešake jer ima diplomatski status i da slavimo naše junačke pobede. Amerika je država čiji političari znaju da odu čak i na polja Hirošime i poklone se Japanskim žrtvama koje su oni pobili. A japanci onad kažedu neka ih, kaju se i umreće od kajanja što su nas satrli nuklearkama. To im kazna i poraz pa neka sada imaju baze po Japanu za utehu.

  • Milan says:

   Ipak nisu pobedili na zadovoljavajući način, nisu ostvarili svoje ciljeve u planiranom roku. Vlada u Kabulu im je bliska ali je nestabilna, ne vlada celom teritorijom zemlje. Dok u Iraku, nakon toliko godina američke prisutnosti traže da se "plemenita" američka vojska povuče iz njihove zemlje. Vijetnamski rat je trajao blizu 20 godina i na kraju su morali da se povuku i to veoma brzo. U poredjenju sa Vijetnamskim ratom > u Avganistanu su prisutni već 19 vodina, a u Iraku od marta 2003 do danas to je punih 18 godina. Nakon toliko vremena "begstvo iz Sajgona" moguće je i iz Avganistana, i iz Iraka. Nema puno sličnosti, ali ova je interesantna i privlačna za oko posmatrača. Godine 1973 bila je primetna finansijska kriza u SAD, sledeće godine desila se afera Votergejt te predsednik Nikson odlazi sa vlasti, i početkom 1975 značajno se pogoršala situacija za marionetski Južni Vijetnam, a pomoć iz SAD je izostala. Uslova za slične potrese u svetskoj imperiji ima i danas!

 4. Gagi says:

  Risto.... Ovo si lepo analizirao, u duhu objektivnosti i istine. Svih ovih meseci i godina, otkako komentarisem na ovom portalu, moja osnovna sumnja i pitanje je bilo, jer mi tu nesto nije jasno: kako smo mi to (po izjavama zasluznih junaka) pobedili NATO. Pohapsise nam ceo politicki i vojni vrh, oterase ih u kazamate kao poslednje kriminalce, razrusise nam kompletnu ekonomiju bivse drzave i opljackase je. Uletese nam na trziste i pootimase sve izvore vode i resurse za koje su bili zainteresovani. Nijedan "nas politicar" nije smeo da bekne ako mu to nije dozvoljeno iz "prijateljskih" ambasada. Potom slusamo gnusne lazi kako smo mi pobedili NATO, doduse ne vojno nego moralno, to nas ubedjuju i pricaju oni koji su se upravo vratili iz tih zlocinackih kazamata. Posle svega ovoga, covek se zapita, ko je ovde poludeo ili skrenuo. Nekako, svi ovi koji su "moralno" pobedili, danas slavodobitno i pobednicki zive, sa svim pocastima ovog drustva. Narod nekako gubitnicki zivi jer on nije pobedio, on je pretrpeo ogromnu stetu u ljudskim gubitcima, infrastrukturi i svakoj drugoj zivotnoj sferi. Potom se vratim tvojoj analizi i najzad ukapiram da je zapravo svugde isto gde ova vojna alijansa nije pobedila. Sve te drzave koje su moralni pobednici ustvari nisu vise nezavisne drzave, danas sve te drzave upravo vode i o njima "brinu" ovi dokazani "moralni" heroji i pobednici. Isto kao kod nas. Doduse, nama je malo lakse jer smo mi Srbi navikli i prihvatili da nas vode ovi "nasi" pobednici koji su nas odavno razvlastili od Srpske drzave. Ustvari, nije mnogo ni vazno da li je ovo nasa drzava ili kolonija, bitno je da se lepo zivi i da imamo mogucnost da svakodnevno gledamo nase heroje sa kojima mozemo da se dicimo i na koje mozemo da se ugledamo.

  • Miraš says:

   Ne budi ironičan. Ne može da nam bude dobro jer imali smo rat u ratu, a zatim je usledio rat u miru koji i sada traje. Dokle? Da smo gubitnici u pravom krvavom ratu potpisali bi sporazum o miru koji bi podrazumevao i našu kapitulaciju. To je takozvani sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, jer da je potpisan on bi priznao sve uspehe agresora SAD i NATO. Veliki problem je što mi u miru prihvatamo ekonomsku kapitulaciju počev od 05 oktobra do danas.

  • Miraš says:

   Ne samo da bi takav Sporazum priznao uspehe agresora, nego i opravdao bi nelegitimnu vojnu agresiju SAD i NATO. Sporazum ipak nije potpisan, Kosovo* stoji tako kako stoji, a za ovih 6 godina postigli smo nekakvo poboljšanje zaposlenosti. Bitno je i ovo> Svetska finansijska kriza (globalna finansijska kriza) počela je u SAD 2007 godine da bi se proširila na ceo svet 2008 godine i kao (kobojagi) zatvorena je 2009 godine. Ali ta finansijska kriza nije na pravilan način zatvorena, samo je prividno obustavljena, što znači da će se obnoviti. Samo je pitanje vremena kada će se to desiti. Šta se zapravo desilo pre objavljivanja takozvane pandemije? Podaci sa berzi su ukazivali na mogući početak nove krize savremenog kapitalizma. Takozvana pandemija samo je to prikrila i prikočila. Ali tokom 2020 godine u SAD štampane su enormne količine novca, na sličan način kao i 2008 godine. Kao i 2008, tako i 2020 nije primenjen odgovarajući lek. Da li su pljačke po novonastalim kolonijama, pominuli ste samo pljačku u Srbiji, ali bilo ih je i u drugim državama sveta, da li su one trebale da obezbede oporavak velikog bolesnika? Najverovatnije da, ali usporen je i plan njihovog ratnog osvajanja sveta. Popljačkane države Irak, Sirija, Libija, sigurno ne mogu zatvoriti veliku finansijsku rupu, a dalje osvajanje sveta je prikočeno. Dakle tek ćemo "uživati" u novim globalnim krizama. Veliko je pitanje kako će se tada držati strani poslodavci u zemlji Srbiji, da li će neki ili mnogi od njih zatvoriti firme i otići iz naše zemlje? Neki ili mnogi, ta razlika je veoma bitna.

 5. Miraš says:

  Svetska finansijska kriza nepravilno je zatvorena 2009 godine i iste te godine EU je proglasila zemlje Istočnog partnerstva. Veoma zanimljivo podudaranje. Da li su Ukrajina, Belorusija, Moldavija, Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan za ovih 6 godina postale neokolonije? Ukrajina sigurno jeste, Moldavija koja je toliko mala da je ne vredi pominjati, a od nje nisu puno veće ni Jermenija, Gruzija i Azerbejdžan. Svih 6 zemalja su blizu Rusije. Da li je u planu EU o istočnom partnerstvu nešto neobjavljeno, da li je Rusija sedma zemlja "istočnog partnerstva"? Posebno imajući u vidu velika prirodna bogatstva koje Rusija ima? Rusiju kad bi pretvorili u "istočnog partnera" to bi bio značajno veći dobitak za proždrljivog bolesnika, nego kad su 2014 godine preuzeli Ukrajinu? Da bi takvog "partnera" preuzeli dovoljno je da sklone Putina i da postave poslušnog Zelenskog-2 ili Huanitu-2 na čelo Rusije. Nova velika pljačka mogla bi da krene, na osnovu koje veliki bolesnik bi još neko vreme poživeo. Osim toga postigli bi da i druge zemlje sveta koje su meta nemaju kud nego da se predaju.

 6. Gagi says:

  Miras... "Veliki problem je što mi u miru prihvatamo ekonomsku kapitulaciju počev od 05 oktobra do danas". Upravo o tome je Rista pisao u gornjem komentaru, procitaj ga pazljivo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *