АМЕРИКА ЈЕ ПОСТАЛА ОНО ШТО ЈЕ ПРАВИЛА ОД ДРУГИХ – БАНАНА ДРЖАВА

AMERIKA JE POSTALA ONO ŠTO JE PRAVILA OD DRUGIH – BANANA DRŽAVA

8 januara 2021

Amerika više ne liči čak ni na prvoklasne holivudske blokbastere već krupnim koracima ulazi u žanrove jeftine, naivne, niskobudžetne B produkcije.

Umesto spektakla sa stotinama hiljada statista, apokaliptičnim dimom i epskom energijom, videli smo u sredu u Vašingtonu tupavu i za mnoge providnu limunadu sa stupidnom kostimografijom, somnabulnom dramaturgijom i petparačkim zapletom.Po mejnstrim verziji, scenario je prost: Zli i pomahnitali Tramp poslao je svoje maskirane divlje vojnike da u Kongresu SAD zaustave konačnu potvrdu Džoa Bajdena za predsednika.

Nekoliko desetina grotesknih fizionomija, koje samo podsećaju na gnevne luzere iz filma „Džoker“, upada u potpuno prepušteni i nečuvani Kongres, zauzima predsedničku fotelju, kancelariju šefice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, primitivno iskeženo divljaju, keze se direktno u kamere, sve sa fašističkim i komunističkim tetovažama i napisima na odrpanoj odeći.

Dakle, sve liči na naivan i diletantski režiran politički triler tokom koga bi pola sale već u prvim minutima, šokirano i razočarano, napustilo bioskop.

Udarne vesti bude planetu, reflektori svetskih medija se pale, sumanuti Tramp izdan od svih uzima pravdu u svoje ruke i sa nekoliko desetina bizarnih likova, mahom raščerupanih bradonja, kreće da „sruši Ameriku“ i izvrši „državni udar“.

Naravno, pravda pobeđuje, varvari se izbacuju sa brda američke slobode – Kapitola, a naciji se samouverenom šmirom, sa peskom u glasu i sjajem optimizma u oku, obraća novi predsednik Amerike, dok gledaoci puštaju suzu, a ostavljeni i poraženi Tramp ne uspeva da okači ni tvit ni fotku na Instagram…

Rez!

Verovatno postoje neke zemlje koje mogu da dožive kao uverljive ove srcepucatelne i melodramatične scene sa Kapitol hila.

Ali je, verujemo, teško u autentičnost ovih događaja ubediti, na primer, Srbe, koji znaju šta je događanje naroda i koji su učestvovali u Devetom martu, Petom oktobru, koji su gledali kako se, pod pritiskom naroda savija gvozdena zavesa i kako otpadaju cigle Berlinskog zida…

Za one koji znaju šta je državni udar, šta su istorijski procesi nošeni milionima ljudi, šta su preokreti epohe i ozbiljni društveno politički potresi koji menjaju budućnost zemlje, poslednji vašingtonski igrokaz deluje komično samo što, nažalost, odnosi i stvarne žrtve.

A za one koji su odrasli u bioskopu, uz Džona Forda, Sema Penkipoa ili Džona Milijusa, ovaj uradak podseća samo na neki studentski treš filmić netalentovanog sineaste u pokušaju.

Ne čak ni kao režirana „obojena revolucija“ već više kao farsa u nekoj zaboravljenoj banana republici.

Znači, baš sve je, u potpunoj disproporciji u odnosu na veličinu i vojnu i ekonomsku snagu zemlje u kojoj se radnja dešava.

Svakako, „državni udar“ iz Amerike ostavlja snažan utisak da je na sceni možda i poslednji čin urušavanja jedne moćne imperije kakvu smo znali.

Da u ispodprosečnoj akcionoj jurnjavi kroz holove Kongresa, dok pucaju stolovi i lampe i lete papiri, bespovratno nestaje slika jedne velike zemlje koja je mnogima bila ideal, i koja je imala ambiciju da svoju slobodu i demokratiju seje i drugima po svetu.

Šarada sa čuvene Pensilvanijske avenije nedvosmisleno govori da i Amerika i svet ulaze tokom 2021. u novu epohu u kojoj će, šarene rijaliti predstave, više nego ikad usmeravati istoriju.

Prvi deo filma je završen, kakav li će tek drugi biti…

KOMENTARI16 komentara

 1. jovan says:

  Medojevic juce izjavio da je Tramp bio PRVI predsednik koji nije bio deo fasistikog-korporativne-pljackaske horde. Prvi posle KENEDIJA koga je kao sto SVI znaju UBILA DUBOKA DRZAVA! I to je 100% istina. Tramp je uspeo sto je bar upoznao svet da Amerikom(i svetom) vladaju "cudovista iz mocvare". Bojim se za Trampa da i njega ne ubiju kao bracu Kenedi.

 2. milorad 4 says:

  "demokrate" i plaćeni mediji su nasrnuli otprilike na polovinu punoletnog stanovništva USA,to ne može proći bez posledica i te posledice će se brzo videti.Ova predstava sa skupštinom u americi, blokiranje autobusa sa trampovim pristalicama van vašingtona i direktan poziv na linč tih gradjana, iz vrha režima (ovo što je ovih dana preuzelo vlast u USA može komotono da se nazove REŽIMOM,to nije demokratski izabrana vlada) ne obećavaju ništa dobro.Stvari idu mnogo brzo,i tamo će izbiti sukobi brže nego što se misli pogotovo kada se izadje na videlo sa ekonomskom situacijom koja je blizu katastrofalnog iznenadnog kolapsa bez presedana u modernoj istoriji.Možda i polovina zaposlenih će izgubiti posao u toku ove god. u americi, stanovništvo uopšte nije svesno ekonomske katastrofe koja nailazi i štampanje para tu ne može da pomogne, USA su odavno prešle prag bankrota i ovo što se sada radi je samo šminkanje finansijskog i ekonomskog leša.Neka im je BOG u pomoći,stvarno je žalosno sve ovo što će im se desiti potpuno nepotrebno!!!

 3. Kosovac says:

  Ovaj autor članka nije smeo da se potpiše. Zato što bismo veoma lako preko saznanja koja je to ličnost, mogli odmah da zaključimo da li je ovo pisan sorošoidni pamflet, ili obična razmišljanja jednog srpskog korisnog idiota. ……………U svakom slučaju, osećam veliku zahvalnost nepotpisanom piscu, zbog saznanja da je rulja koja je upala u američki kongres, ista kao ona rulja koja je svojevremeno upala u srpsku skupštinu. Ali, obzirom da američka rulja nije zapalila kongres, taj propust možemo lako opravdati time što je američka demokratija u povoju, ne treba očekivati da preko dana odmah bude na nivou srpske sorošoidne demokratije. ……………Oni bizarni likovi i raščerupane bradonje koji su se kao pauci penjali preko zidina kongresa, su nas konačno uverili da je praktično sva Amerika glasala za prepodobnog Džoa Bajdena, ovejanog borca za demokratska ljudska prava. A Donald Tramp, stari američki luzer, je počeo da prosipa toliki govor mržnje, tako da smo bili primorani da zatvorimo sve tviter naloge ovog Plitkog predsednika i da tako zaštitimo građanstvo sveta i okoline od gledanja njegovih uznemirujućih objava. I čim smo ga ubedili da malo popravi stil govora, mi smo mu dozvolili da dadne svoju prihvatljivu izjavu, i to u udarnom TV terminu.

 4. petrovgrad says:

  Ba[ je ponosan, kao da je nekome skinuo skalp. Samo napred bato.

 5. I Love persida says:

  Amerigo Vespuchi ide u penziju, a Kolumbo treba sada iznova da otkkrije Novu Banana State. Zamislite dolar sa bananama? E, a oni se žale kako su im Rusi glavni neprijatelji i krivci, pa vidi šta oni sami sebi rade, hiljadu majmuna skočilo da se uhvati za bananu predsednika Trampa?

 6. I Love persida says:

  P.S. Biće Ina-uguration? Le-le, šta će to da urade Bide-u?

 7. Eđi Movna says:

  Slobotomija je hirurška intervencija na mozgu kojom prilikom se centri zaduženi za poštovanje progresa, znanja, rada, reda i zakona ireverzibilno odstranjuju. Buduci da je ta hirurška intervencija na mozgu vrlo specificna, traje godinama i izvodi se kombinacijom TV programa, turbo folka, masom nerešenih ubistava, neprestanom konfrontacijom sa svetskim liderima, krotkim cekanjem u redovima, itd, vidljivih tragova na prvi pogled nema i pacijent nije ni svestan da je bio podvrgnut operaciji. Pacijent, tacnije subjekt, potom nastavlja normalno da živi i funkcioniše, savršeno nesvestan toga da je slobotomiran. Interesantno je da efekti ove intervencije jacaju sa protokom vremena, bez obzira na to što se originalni autor ove metode odavno skapao pod lipom gde je zakopan kao kucni ljubimac kad je uginuo. Svoj prezir za sve ono što je napredno u današnjoj civilizaciji pacijent, tacnije subjekt, smatra necim potpuno prirodnim, spontanim, autenticno svojim. Karakteristicno za subjekta je prisustvo beskrajnog prezira prema svim institucijama, vera da je opšta korumpiranost prirodno stanje, odricanje sopstvene odgovornosti, nesposobnost za toleranciju bilo cega razlicitog, izuzetna svadljivost i konstantna bezrazložna uvredenost. Za posebno uspele intervencije je karakteristicna vrlo specificna i dosad nedovoljno istražena pojava, koja se sastoji u divinaciji, iliti obožavanju kultova i mitova sopstvene etnicke grupacije, do kojih subjektu, istovremeno i potpuno paradoksalno, nije ni najmanje stalo! Osnovno što ih karakteriše može se sumirati kao - destruktivni prezir prema postojecoj civilizaciji. Ako postoji nešto što ih lako i brzo odaje, to je vecita sumnja u zvanicnu verziju.

  • Sloboda says:

   Covek koji nabaca bezbroj budalastina, meni lici na osobu kome su isprali mozak razni Antifa, black lives matter,.. Njemu mozes da ugradis cip, ladno, jer on nema svoj mozak.

  • jovan says:

   Nikada ne moze biti istina ona koju predstavljaju NAJGORI GLOBALNI ZLOCINCI, kao sto je Bajden, nama dobro poznat kao jedan od predvodnika genocida nad Srbima, kao i ostali globalni zlocinci, Klintonovi, Bler,Olbrajt, ... "duboka fasisticka mocvara USA"! Oni blokiraju Trampa, ali svet zna njihove pljackaske horde koje su genocide pocinile od Srbije, Iraka, Libije, Sirije, Vijetnama, Paname, Cile, Ukrajina, Avganistan,... Taj eksperiment Velikog Brata poslednjih pola veka, da je LAZ=ISTINA, a ROPSTVO=SLOBODA- nece prihvatiti slobodoljubivi svet.

  • Olja says:

   Piše jedan sorošoidni šizofrenik, koji svuda vidi samo duhove devedesetih, straaaašna priviđenja nacionalizma, baba Jage iz ruskih stepa, četnike sa noževima u zubima, koji ne može da prizna da mu se ljubljena ,,kolevka demokratije" pretvorila u obrnuti Majdan, 5. oktobar, da je u njoj uzavrela krv miliona kojima je određivala pravila igre po belom svetu i prinosila ih na oltar sopstvene ,,izuzetnosti"!Divnog li dana i divnih vremena!Soroševa čeda se BOJE, bojte se, jer nema više lako!!!

  • Kosovac says:

   @JEdi Movna, .....Svaka čast, nakitio si samo tako, Jeste da je bilo teško da se sve ovo pročita, ali uspeo sam do kraja. Ovo je jedinstven slučaj, da neko ko je oboleo od Šešeljitisa, izvši Slobotomiju u svom komentaru na najstručniji mogući način. Ti si fenomen, jer si opstao uprkos tome što ti je autor metode Slobotomije na nepropisan i podmukao način izvršio Morgenizaciju tvog velikog mozga i tako za sva vremena sačuvao tvoju memoriju pamćenja na ovaj tebi drag period života koji si opisao. Naravno, velike zasluge za tvoju Morgenizaciju imaju mitovi naše četničke grupacije, koje su te oslobodile od straha da ne zalutaš negde u Aleju velikana, gde bi te dočekao onaj velikan naše etničke grupacije. I tu, undergaund, da ti priredi jedan realiti koji je bolji i od onog Briselskog, i od onog Wašingtonskog kongresa. Pod uslovom da se Nensi Pelosi pojavi tek na kraju realitija, ali da ne skida korona masku, da zombi gledaoci ne bi pobegli od straha za svoja teškom mukom zarađena krvna zrnca.

 8. Robert Wronsky says:

  Kažu oni u čijem su parlamentu ubijali zastupnike a u novo vrijeme puštali ratnom zločincu da pali zastavu države pred pozvanim gostima te države! Začuđujuće!!

  • Pravda says:

   Taj U zastupnik je predstavljao zlocince ( a i sam je pripadao toj rulji zlikovaca) iz prvog svjetskog rata i zato je eliminisan. I ko se ovdje javlja - bolesnik iz rulje koja je jedina u istoriji covjecanstva imala logor za djecu. Mars bre.

  • Olja says:

   Kaže KO?Iz naroda koji je imao logore za DECU?Ili si iz naroda koji je dao najviše dzihadista u odnosu na brojnost i činio 50%ustaških jedinica?Iz naroda koji je dao svoj doprinos pred Staljingradom?Iz naroda koji je svoju maštovitost pokazivao samo u načinu mučenja i ubijanja?Svejedno kojem narodu pripadaš, isti ste, istoriju pravite od poluistina, laži, nagađanja i pretpostavki, kradete jezik, običaje i kulturu, sluge bili, sluge ostali!!!

  • Kosovac says:

   @Robert Wronski, …..Onaj što je u parlamentu ubio hrvatsku gnjidu Stjepana Radića, toga ubicu su posle ubili srpski komunisti. Tako je Vaš brat osvećen, i to od pravedne ruke srpskih komunista. Ti kao da ne znaš da je ubica tog vašeg govneta bio Crnogorac. A kao da ne znaš da Crnogorci nisu Srbi, no su oni Crveni Hrvati. Uvek za Dom spremni, oslušni malo dole u CG, nije ti teško. Znači nema smisla da optužuješ Srbe, treba da hvataš za gušu svoje Crvene Hrvate. A Srbe (komuniste) da ljubiš po sred guzice iz zahvalnosti što su posao osvete uradili umesto Vas. ……………A onaj ratni zločinac je samo dvaput palio zastave. Jednom Američku kada je bio u goste Džo Bajden, tadašnji Obamin potpredsednik. Za to je trebalo stvarno imati mooda. A drugi put neke smrdljive krpe u srpskom parlamentu, baš kada je tu prolazila delegacija naših Hrvatskih prijatelja. Te krpe su odavale smrad identičan hrvatski zastavama, pa je delegacija pogrešno zaključila da je zločinac palio hrvatsku zastavu.

  • Gagi says:

   Wronsky.... Tako je, u NASEM parlamentu. Sta ste vi trazili u tom parlamentu, o cemu ste mogli da odlucujete i raspravljate kada ste bili moralni i ratni gubitnici. Uvukli ste se kao poslednji mufljuzi u NAS parlament da nas jos i zajebavate. Videli smo sta ste vi radili sa narodom u "vasoj" privremenoj drzavi i koji ste moralni i ljudski smrad. Tvoj pseudonim Wronsky podseca na jednog Ruskog junaka koji je poginuo u Srbiji boreci se uz svoj bratski narod protiv takvih olosa. I tudje ime i zasluge otimate i kradete, stvarno ste specificni i jedinstveni, zaista takvih na svetu vise nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *