АМЕРИКА ЈЕ ПРВИ ПУТ ПРИЗНАЛА НЕУСПЕХ!

AMERIKA JE PRVI PUT PRIZNALA NEUSPEH!

10 januara 2020

Iranska štampa proglasila je napad na američke snage u Iraku “mračnom noći za Amerikance”, navodeći da je Vašington “prvi put u istoriji priznao neuspeh”.

Istovremeno, na ulicama Teherana je vladalo olakšanje zato što nijedna strana nije bila spremna za rat, prenose mediji.“Rat nije nešto poput video-igre. To nije igra u kojoj ima pobednika”, rekla je studentkinja arhitekture Dara Šodžai (23).

Ipak, kako navodi agencija AP, sa olakšanjem zbog završetka napada, pojavila su se pomešana osećanja oko toga koliko bi Iran daleko trebalo da ide u osveti za ubistvo generala Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u američkom vazdušnom udaru u Bagdadu prošle sedmice.

Iran je ispalio baraž balističkih raketa na dve iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, a zvaničnici SAD i njihovih saveznika smatraju da je iranska protivavionska raketa tada verovatno oborila ukrajinski putnički avion blizu Teherana.

Iz iranske Organizacije civilnog vazduhoplovstva još nemaju objašnjenje za tu nesreću, mada u preliminarnom iranskom istražnom izveštaju stoji da piloti nisu zatražili pomoć preko radio-veze, kao i da je avion pokušao da se vrati na aerodrom pre nego što se srušio.

Iako su američki i irački zvaničnici rekli da u napadu na baze nije bilo žrtava, iranska državna TV tvrdila je da je oko 80 američkih vojnika ubijeno tako da je vlada u Teheranu taj “osvetnički napad” predstavio kao pobedu.

List “Kajan” naveo je da su iranske rakete oštetile “američko dostojanstvo”, dok dnevni list “Džavan” smatra da je to prvo priznanje američkog neuspeha u istoriji.

Reformistički dnevnik “Aftab jazd” na naslovnoj strani je oblavio da “iranski šamar tera Trampa da se povuče i proglasi mir”, dok je “Arman meli” noć napada nazvao “Mračnom noći za Amerikance”.

Uprkos tvrdnjama Teherana da su u napadima ubijeni Amerikanci, Iranci i pored blokiranog Tvitera imaju pristup toj društvenoj mreži i drugim izvorima informacija putem virtuelnih privatnih mreža.

Inženjer Ali Azimi (41) smatra da osveta Irana bila “preterana”.

“Nije trebalo da to da radimo jer su mogli da udare na nas i da nas unište”, rekao je za AP.

General Amir Ali Hadžizadeh, koji vodi iranski svemirski program, rekao je za poluzvaničnu agenciju Tasnim da cilj “Operacije mučenika Sulejmanija”, kako je nazvana osvetnička kampanja, nije bio da se neko ubije već da “udari u neprijateljsku vojnu mašinu”.

Širom Irana obični građani se spremaju za još teža vremena, pošto je Tramp obećao da će održati kampanju maksimalnog pritiska na Teheran.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. Kulak says:

  Sve je dobro dok je Trump relativno normalan.

  • Milan says:

   Nisu u pitanju psihički razlozi te ni Trampovo pishičko stanje. Tramp u ovoj fazi jednostavno nastoji da pretnjom silom i sankcijama postigne novi sporazum sa Iranom. Taj sporazum bi podrazumevao uvlačenje Irana u orbitu američkih poslušnika, a time bi izgubile Rusija i Kina, oslabio bi koncept multipolarnog sveta, a i Evroazija bi postala slabija. Ako mere u ovoj fazi ne budu dale rezultata, onda će Tramp ući u sledeću fazu, a to je primena američke ratne sile protiv Irana. E tek u toj fazi javlja se psihički razlog, jer u godini izbora zbog političkih rivala, Tramp ipak ne sme da pokrene pravi krvavi rat protiv Irana sa neizvesnim ishodom po američke snage na Bliskom Istoku. Dakle do 03 novembra i najverovatnije do kraja ove godine, Iran može da kupuje vreme. Ipak u nekom momentu SAD će udariti punom silom sa namerom da slome Iran. Kad se to desi pretpostavljam da će Iran izdržati takav napad, za razliku od nekadašnjeg napada na Irak iz 2003 godine posle kog je usledila kopnena okupacija Iraka.

 2. Slobodanka says:

  Ratovi su strašan gubitak života i resursa, i iz tog razloga većina ljudi u principu je protiv rata. A s druge strane američki predsednci, svi redom uključujući i Trampa, izgleda da voli rat. Zašto? To je najviše u vezi sa američkim ekonomskim sistemom. Američki kapitalizam - funkcioniše pre svega tako da izuzetno bogate Amerikance mora da učini još bogatijim. Stvar je u tome što bez toplih ili hladnih ratova, američki kapitalistički sistem više ne može da proizvodi očekivani rezultat u obliku uvek većeg profita. Zato SAD uvek traži neprijatelje po svetu. Njihov "savršeni" kapitalistički traži neprekidno ratovanje na planeti, i to na način da doze rata na planeti budu sve veće. IMAJUĆI TO U VIDU KAKO ZAPRAVO TREBA DA REAGUJE IRAN? SIGURNO NE TAKO DA PRIHVATI RAT SA AMERIKOM. AKO BI IRAN SADA PRIHVATIO RAT SA AMERIKOM POSTAO BI VEOMA KORISTAN NEPRIJATELJ ZA ONIH 1 POSTO NAJBOGATIJIH AMERIKANACA, A KOJI ZAPRAVO UPRAVLJAJU DRŽAVOM SAD. ... Država SAD pred drugi svetski rat bila je u krizi Velike depresije. Iz te krize zapravo počela je da se izvlači od 1942 godine na osnovu velike proizvodnje ratne opreme za svoje saveznike. Ključni problem Velike depresije - neravnoteža između ponude i potražnje, potražnja koja zaostaje za ponudom - time je rešena, jer država je "pripremila i dobila pumpu" za povećanje ekonomske potražnje putem ogromnih naloga za proizvodnju vojne prirode. Rasla je i zaposlenost i plate zaposlenih, ali tada su najviše porasle zarade vlasnika velikih američkih kompanija. Ono što obični prosečni Amerikanci tada nisu primetili bilo je da je značajno porastao dug njihove države. Američki kapitalisti ma koliko da ne vole mešanje države u njihov biznis, ipak obožavaju takvu državu koja proizvodi ratove po svetu i koja se u ime ratnih ciljeva zadužuje, ali ne na njihov račun tojet na račun onih koji se najviše bogate, nego na račun običnih građana. Kada je završen drugi svetski rat postojao je strah kako će se sada dalje bogatiti. Amerikanci su veoma dobro znali da im SSSR nije neprijatelj, ali odgovarao im je drugačiji ekonomski sistem da mogu SSSR da proglase za neprijatelja. Na onsovu toga nastavili su ogromno zaduživanje države i raniju praksu ostvarivanja što većih profita. Tokom Hladnog rata SSSR je bio veoma koristan neprijatelj za američku kapitalističku elitu. Kada je Hladni rat završen opet ih je uhvatila panika kako će ostvarivati svoje velike zarade. Zato stalno traže neprijatelje svuda po svetu, a po potrebi ih i proizvode, da bi bilo što više rata i što više zarade za klub najbogatijih Amerikanaca. DA LI ZA OSTVARIVANJE NJIHOVIH CILJEVA, ZA ZADOVOLJAVANJE NJIHOVE BOLESNE ŽELJE ZA OGROMNIM BOGAĆENJEM - DA LI TREBA BITI NAIVAN I KORISTAN NEPRIJATELJ? SIGURNO DA NE. IZLAZ JE U PRIMENI ČITAVOG NIZA NEKIH DRUGIH MERA.

  • Slobodanka says:

   Ispravka, izostala je reč "sistem" > Njihov (američki) "savršeni" kapitalistički SISTEM traži neprekidno ratovanje na planeti, i to na način da doze rata na planeti budu sve veće. ... U nekoliko navrata predsednik Rusije V.V.Putin rekao je da Rusija ostaje kapitalistička zemlja. Ako bi Rusija ponovo uvela socijalistički sistem time bi opet dobila visoko podignuto počasno mesto VEOMA KORISNOG NEPRIJATELJA. Ovako Pentagon luta po celom svetu tražeči neprijatelje u mnogim državama. 11/9 su sami napravili da bi time stvorili ekskluzivno pravo da zarate protiv 10-tak država. Preko leševa širom planete, eto tako napreduje američko kapitalističko čudo. Planetu Zemlju treba očistiti od ove šačice zlikovaca, što bi bilo sasvim suprotno od njihovog nastojanja da cela naša planeta bude zahvaćena ratovima.

 3. Miraš says:

  Za američki visoki i krupni biznis NEUSPEH je kada na uspeju da izazovu neki novi rat. Iran je napravio nekakvu odmazdu, ali važnije je da ovaj put izbegao je da uđe u rat sa SAD. Dalje opasne provokacije Irana iz SAD će se nastaviti, a na svaku novu provokaciju Iran treba da reaguje tako da ponovo izbegne rat u svom dvorištu.

 4. petrovgrad says:

  Ja verujem saopštenju oružanih snaga SAD, jer ove balističke rakete su nešto malo jačeg punjenja od petardi i ne mogu da izazovu stradanja. Majkemi, Ja to gledao na N1. To što su se Jenki prepali, pa i moja kuca kd čuje petardu, grebe da udje pod krevet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *