АМЕРИКА ЈЕ ПРВИ ПУТ ПРИЗНАЛА НЕУСПЕХ!

АМЕРИКА ЈЕ ПРВИ ПУТ ПРИЗНАЛА НЕУСПЕХ!

10 јануара 2020

Иранска штампа прогласила је напад на америчке снаге у Ираку “мрачном ноћи за Американце”, наводећи да је Вашингтон “први пут у историји признао неуспех”.

Истовремено, на улицама Техерана је владало олакшање зато што ниједна страна није била спремна за рат, преносе медији.“Рат није нешто попут видео-игре. То није игра у којој има победника”, рекла је студенткиња архитектуре Дара Шоџаи (23).

Ипак, како наводи агенција АП, са олакшањем због завршетка напада, појавила су се помешана осећања око тога колико би Иран далеко требало да иде у освети за убиство генерала Револуционарне гарде Kасима Сулејманија у америчком ваздушном удару у Багдаду прошле седмице.

Иран је испалио бараж балистичких ракета на две ирачке војне базе у којима су смештене америчке трупе, а званичници САД и њихових савезника сматрају да је иранска противавионска ракета тада вероватно оборила украјински путнички авион близу Техерана.

Из иранске Организације цивилног ваздухопловства још немају објашњење за ту несрећу, мада у прелиминарном иранском истражном извештају стоји да пилоти нису затражили помоћ преко радио-везе, као и да је авион покушао да се врати на аеродром пре него што се срушио.

Иако су амерички и ирачки званичници рекли да у нападу на базе није било жртава, иранска државна ТВ тврдила је да је око 80 америчких војника убијено тако да је влада у Техерану тај “осветнички напад” представио као победу.

Лист “Kајан” навео је да су иранске ракете оштетиле “америчко достојанство”, док дневни лист “Џаван” сматра да је то прво признање америчког неуспеха у историји.

Реформистички дневник “Афтаб јазд” на насловној страни је облавио да “ирански шамар тера Трампа да се повуче и прогласи мир”, док је “Арман мели” ноћ напада назвао “Мрачном ноћи за Американце”.

Упркос тврдњама Техерана да су у нападима убијени Американци, Иранци и поред блокираног Твитера имају приступ тој друштвеној мрежи и другим изворима информација путем виртуелних приватних мрежа.

Инжењер Али Азими (41) сматра да освета Ирана била “претерана”.

“Није требало да то да радимо јер су могли да ударе на нас и да нас униште”, рекао је за АП.

Генерал Амир Али Хаџизадех, који води ирански свемирски програм, рекао је за полузваничну агенцију Тасним да циљ “Операције мученика Сулејманија”, како је названа осветничка кампања, није био да се неко убије већ да “удари у непријатељску војну машину”.

Широм Ирана обични грађани се спремају за још тежа времена, пошто је Трамп обећао да ће одржати кампању максималног притиска на Техеран.

(Тањуг)

KOMENTARI6 коментара

 1. Kulak says:

  Sve je dobro dok je Trump relativno normalan.

  • Milan says:

   Nisu u pitanju psihički razlozi te ni Trampovo pishičko stanje. Tramp u ovoj fazi jednostavno nastoji da pretnjom silom i sankcijama postigne novi sporazum sa Iranom. Taj sporazum bi podrazumevao uvlačenje Irana u orbitu američkih poslušnika, a time bi izgubile Rusija i Kina, oslabio bi koncept multipolarnog sveta, a i Evroazija bi postala slabija. Ako mere u ovoj fazi ne budu dale rezultata, onda će Tramp ući u sledeću fazu, a to je primena američke ratne sile protiv Irana. E tek u toj fazi javlja se psihički razlog, jer u godini izbora zbog političkih rivala, Tramp ipak ne sme da pokrene pravi krvavi rat protiv Irana sa neizvesnim ishodom po američke snage na Bliskom Istoku. Dakle do 03 novembra i najverovatnije do kraja ove godine, Iran može da kupuje vreme. Ipak u nekom momentu SAD će udariti punom silom sa namerom da slome Iran. Kad se to desi pretpostavljam da će Iran izdržati takav napad, za razliku od nekadašnjeg napada na Irak iz 2003 godine posle kog je usledila kopnena okupacija Iraka.

 2. Slobodanka says:

  Ратови су страшан губитак живота и ресурса, и из тог разлога већина људи у принципу je против ратa. A с друге стране амерички председнци, сви редом укључујући и Трампа, изгледа да воли рат. Зашто? То је највише у вези са америчким економским системом. Амерички капитализам - функционише пре свега тако да изузетно богате Американце мора да учини још богатијим. Ствар је у томе што без топлих или хладних ратова, амерички капиталистички систем више не може да производи очекивани резултат у облику увек већег профита. Зато САД увек тражи непријатеље по свету. Њихов "савршени" капиталистички тражи непрекидно ратовање на планети, и то на начин да дозе рата на планети буду све веће. ИМАЈУЋИ ТО У ВИДУ КАКО ЗАПРАВО ТРЕБА ДА РЕАГУЈЕ ИРАН? СИГУРНО НЕ ТАКО ДА ПРИХВАТИ РАТ СА АМЕРИКОМ. АКО БИ ИРАН САДА ПРИХВАТИО РАТ СА АМЕРИКОМ ПОСТАО БИ ВЕОМА КОРИСТАН НЕПРИЈАТЕЉ ЗА ОНИХ 1 ПОСТО НАЈБОГАТИЈИХ АМЕРИКАНАЦА, А КОЈИ ЗАПРАВО УПРАВЉАЈУ ДРЖАВОМ САД. ... Држава САД пред други светски рат била је у кризи Велике депресије. Из те кризе заправо почела је да се извлачи од 1942 године на основу велике производње ратне опреме за своје савезнике. Кључни проблем Велике депресије - неравнотежа између понуде и потражње, потражња која заостаје за понудом - тиме је решена, јер држава је "припремила и добила пумпу" за повећање економске потражње путем огромних налога за производњу војне природе. Расла је и запосленост и плате запослених, али тада су највише порасле зараде власника великих америчких компанија. Оно што обични просечни Американци тада нису приметили било је да је значајно порастао дуг њихове државе. Амерички капиталисти ма колико да не воле мешање државе у њихов бизнис, ипак обожавају такву државу која производи ратове по свету и која се у име ратних циљева задужује, али не на њихов рачун тојет на рачун оних који се највише богате, него на рачун обичних грађана. Када је завршен други светски рат постојао је страх како ће се сада даље богатити. Американци су веома добро знали да им СССР није непријатељ, али одговарао им је другачији економски систем да могу СССР да прогласе за непријатеља. На онсову тога наставили су огромно задуживање државе и ранију праксу остваривања што већих профита. Током Хладног рата СССР је био веома користан непријатељ за америчку капиталистичку елиту. Када је Хладни рат завршен опет их је ухватила паника како ће остваривати своје велике зараде. Зато стално траже непријатеље свуда по свету, а по потреби их и производе, да би било што више рата и што више зараде за клуб најбогатијих Американаца. ДА ЛИ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ЊИХОВИХ ЦИЉЕВА, ЗА ЗАДОВОЉАВАЊЕ ЊИХОВЕ БОЛЕСНЕ ЖЕЉЕ ЗА ОГРОМНИМ БОГАЋЕЊЕМ - ДА ЛИ ТРЕБА БИТИ НАИВАН И КОРИСТАН НЕПРИЈАТЕЉ? СИГУРНО ДА НЕ. ИЗЛАЗ ЈЕ У ПРИМЕНИ ЧИТАВОГ НИЗА НЕКИХ ДРУГИХ МЕРА.

  • Slobodanka says:

   Ispravka, izostala je reč "sistem" > Njihov (američki) "savršeni" kapitalistički SISTEM traži neprekidno ratovanje na planeti, i to na način da doze rata na planeti budu sve veće. ... U nekoliko navrata predsednik Rusije V.V.Putin rekao je da Rusija ostaje kapitalistička zemlja. Ako bi Rusija ponovo uvela socijalistički sistem time bi opet dobila visoko podignuto počasno mesto VEOMA KORISNOG NEPRIJATELJA. Ovako Pentagon luta po celom svetu tražeči neprijatelje u mnogim državama. 11/9 su sami napravili da bi time stvorili ekskluzivno pravo da zarate protiv 10-tak država. Preko leševa širom planete, eto tako napreduje američko kapitalističko čudo. Planetu Zemlju treba očistiti od ove šačice zlikovaca, što bi bilo sasvim suprotno od njihovog nastojanja da cela naša planeta bude zahvaćena ratovima.

 3. Miraš says:

  Za američki visoki i krupni biznis NEUSPEH je kada na uspeju da izazovu neki novi rat. Iran je napravio nekakvu odmazdu, ali važnije je da ovaj put izbegao je da uđe u rat sa SAD. Dalje opasne provokacije Irana iz SAD će se nastaviti, a na svaku novu provokaciju Iran treba da reaguje tako da ponovo izbegne rat u svom dvorištu.

 4. petrovgrad says:

  Ja verujem saopštenju oružanih snaga SAD, jer ove balističke rakete su nešto malo jačeg punjenja od petardi i ne mogu da izazovu stradanja. Majkemi, Ja to gledao na N1. To što su se Jenki prepali, pa i moja kuca kd čuje petardu, grebe da udje pod krevet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u