АМЕРИКА КОНКРЕТНО УДАРА НА СРБИЈУ: Стиже оружје непријатељима и комшијама

AMERIKA KONKRETNO UDARA NA SRBIJU: Stiže oružje neprijateljima i komšijama

28 novembra 2019

Hrvatska je sad i zvanično prihvatila ponudu Sjedinjenih Američkih Država o donaciji 60 +24 borbenih vozila pešadije Bredli M2A sa kojim će biti popunjene dva teška pešadijska bataljona koji se nalaze u sastavu dve motorizovane brigade HV, a njihov dolazak kako je izjavio hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević se očekuje 2020.

Inače kako su javili hrvatski mediji to je po prvi put da je ministar Krstičević javno govorio o projektu Bredli posle više od godinu dana pregovora sa Amerikancima. Krstičević je na Međunarodnoj obrambenoj konferenciji pod nazivom „Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije“ istakao da kompanija Đuro Đaković Specijalna vozila ima odličan potencijal za saradnju s američkom komapnijom BAE Systems u cilju kreiranja proizvodno-remontnog centra vozila Bradli za ovaj deo Evrope u Hrvatskoj, i to prenosom znanja, ali i direktnom investicijom američkog partnera.Ministar odbrane je rekao da su donirana BVP Bredli u veoma dobrom stanju, kao i da će Hrvatska za njihovu modernizaciju morati da uloži 2 do 5 miliona dolara po vozilu. Hrvatska nabavlja verziju M2A2 ODS sa topom kalibra 25 mm. Ministar je takođe potvrdio da je Hrvatska pristala na učešće u novom ERIP-u, programu State Departmenta kroz koji SAD pomaže svojim saveznicima pri prelasku s istočne na zapadnu vojnu tehnologiju. Kroz ERIP Hrvatska će dobiti 25 miliona dolara za program Bradley. Realizacijom ovog projekta Hrvatska bi ispunila i program dostizanja sposobnosti unutar NATO-a.

Uz projekt Bredli, Krstičević je naveo još dva prioritetna projekta modernizacije i opremanja HV-a koji će biti realizovani, a to su: nabvka višenamenskog borbenog aviona četvrte generacije, gde se uskoro očekuje slanje ponude potencijalnim prodavcima, treći program je nabavka četri helikoptera Blek Hok. Uz te kapitalne projekte navedeno je i dalji razvoj bespilotnih letelica, uvođenje u operativnu upotrenu novog taktičkog radio uređaja i puškomitraljeza u NATO kalibru u Hrvatsku vojsku, jačanje obaveštajnih soposobnosti i gradnju fabrike municije.

Inače američka donacija Bredlija stiže samo četiri meseca kasnije posle ruske isporuke prve tranše od deset lakih izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2MS Srbiji avgusta ove godine. Iako se već duže vreme spekulisalo da će Hrvatska dobiti BVP Bredli M2A, priča duga tri godine postala je realnost. S ovom nabavkom priča o modernizaciji naših BVP M80A moraće da dobije prioritet, samo ostaje da se vidi da li će se od letošnje konkretne najave neke stvari pomeriti sa mrtve tačke ili će se krenuti u nabavku novih borbenih vozila pešadije.

(Alo)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Ameri i Rusi ce namlatiti pare, a glupi Balknaci ce se opet klati.

  • Ivana says:

   Ameri poklajaju besplatno ustašama svojim saveznicima kao i nemci uvek zajedno braća.

  • Ivana says:

   Ameri i Nemci naoružavaju, poklanjaju oružje ustašama to su braća uvek zajedno uvek na strani zločinaca i nacista.

 2. M says:

  A zašto bi se Balkanci opet međusobno klali?!?Bit će dovoljno i previše tumbanja i mimo nas,zapljuskivat će i nas,i dobro je imati oružje za to!Bolji smo si mi susjedi starosjedioci ovdje,pa ma kakvi bili,nego tamo neki s strane!Osim ako opet ne zeznemo stvar!

 3. Doktor says:

  Pa ameri moraju poslati neko "smece" u hrvatsku da malo umire sizofreni ustaski narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *