АМЕРИКА КРЕЋЕ У НАПАД НА ИРАН!? Трамп добио планове за напад

AMERIKA KREĆE U NAPAD NA IRAN!? Tramp dobio planove za napad

20 septembra 2019

Pentagon će izložiti široki spektar vojnih opcija američkom predsedniku Donaldu Trampu koji razmišlja kako da odgovori na, kako kažu zvaničnici njegove administracije, iranski napad bez predsedana na saudijska naftna postrojenja, javlja AP.

Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Beloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za vazdušne udare u Iranu.Tramp će, takođe, biti upozoren da vojna akcija protiv Islamske Republike može da eskalira u rat, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Ovaj sastanak će najverovatnije biti prva prilika za donošenje odluka o tome kako će SAD odgovoriti na napad na svog ključnog bliskoistočnog saveznika, navodi američka agencija.

Svaka odluka bi mogla da zavisi od dokaza koje su u stanju da obezbede američki i saudijski istražitelji, a koji bi trebalo da potvrde da je Iran izveo napad, kako tvrde mnogi zvaničnici, uključujući i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada i upozorava SAD da bi napad izavao „totalni rat“ sa odmazdom Teherana.

Američki potpredsednik Majk Pens je rekao da će Tramp „razmotriti činjenice i doneti odluke o sledećim koracima“.

„Američki narod može biti uveren da će SAD braniti naše interese u regionu i da ćemo stati uz naše saveznike“, poručio je Pens.

Odgovor SAD bi mogao da obuhvati vojne, političke i ekonomske akcije, a što se tiče vojnih opcija, moglo bi da uopšte ne bude nikakvih akcija ili da bude vazdušnih udara ili nekih manje vidljivih, kao što su sajber-napadi.Najverovatniji korak koji će SAD preduzeti jeste da se obezbedi dodatna vojna podrška da bi se pomoglo Saudijskoj Arabiji da se brani od napada sa severa, jer je većina odbrane fokusirana na pretnje Huta u Jemenu prema jugu, dodaje AP.

Portparol Pentagona Džonatan Hofman je izjavio da su SAD s velikom sigurnošću uverene da će zvaničnici utvrditi ko je tačno izveo napade prošlog vikenda.

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Jos samo da Melanija odobri napad.

  2. Miraš says:

    Vojni napad SAD-a sa bezbednih udaljenih nosača raketa na ciljeve u Iranu mislim da to otpada jer veoma su blizu i baš fino su izložene prema Iranu > baze u Kataru, UAE, u Iraku. Američke baze nemaju efikasne PVO i u uzvratnim udarima Iran sve te baze može da gadja i da ih uništi. Da ne zaboravim američke baze u jugoistočnoj Siriji istočno od reke Eufrat koje su Amerikanci izgradili za zaštitu ukradenih mnogobrojnih sirijskih izvora nafte.

  3. milorad2 says:

    mislim da nema tu rata, oni gomilaju trupe u EVROPI ne u s.arabiji.Mislili su da bace tomahavke po iranu i pokrenu bombardersku kampanju aloi sada kada vide da su im baze u dometu iranaca to postaje opasno.mislim da se ništa neće desiti sem ako ne žele da im iranci unište vazdušne baze u regionu a onda PREGAZE s.arabiju kopneno.takodje je sasvim sigurno da će iranci imati na raspolaganju satelitsko radarsku pordršku od trećih strana i to amerikancima onda dodje otprilike kao da vode rat protiv rusije kine i irana kombinovano.Dalje zaoštravanje sitacije tamo bi takodje možda uplelo i indiju i pakistan, i to amerika sebi ne može da dopusti.Nema ništa od rata.Oni su zadnji put sa tankerskom krizom procenili da to nije u interesu USA i da će ga izgubiti sigurno i to katastrofalno,mada sam ja mislio da su oni toliko zapenili da ći ipak napasti izgleda da je tramp mnogo trezveniji nego što galame lliberalli u USA.Rat se sprema u evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *