АМЕРИКА КРЕЋЕ У НАПАД НА ИРАН!? Трамп добио планове за напад

АМЕРИКА КРЕЋЕ У НАПАД НА ИРАН!? Трамп добио планове за напад

20 септембра 2019

Пентагон ће изложити широки спектар војних опција америчком председнику Доналду Трампу који размишља како да одговори на, како кажу званичници његове администрације, ирански напад без председана на саудијска нафтна постројења, јавља АП.

Опције ће бити изложене на данашњем састанку у Белој кући, а међу њима је и листа потенцијалних мета за ваздушне ударе у Ирану.Трамп ће, такође, бити упозорен да војна акција против Исламске Републике може да ескалира у рат, рекао је неименовани амерички званичник.

Овај састанак ће највероватније бити прва прилика за доношење одлука о томе како ће САД одговорити на напад на свог кључног блискоисточног савезника, наводи америчка агенција.

Свака одлука би могла да зависи од доказа које су у стању да обезбеде амерички и саудијски истражитељи, а који би требало да потврде да је Иран извео напад, како тврде многи званичници, укључујући и америчког државног секретара Мајка Помпеа.

Иран одбацује оптужбе да стоји иза напада и упозорава САД да би напад изавао „тотални рат“ са одмаздом Техерана.

Амерички потпредседник Мајк Пенс је рекао да ће Трамп „размотрити чињенице и донети одлуке о следећим корацима“.

„Амерички народ може бити уверен да ће САД бранити наше интересе у региону и да ћемо стати уз наше савезнике“, поручио је Пенс.

Одговор САД би могао да обухвати војне, политичке и економске акције, а што се тиче војних опција, могло би да уопште не буде никаквих акција или да буде ваздушних удара или неких мање видљивих, као што су сајбер-напади.Највероватнији корак који ће САД предузети јесте да се обезбеди додатна војна подршка да би се помогло Саудијској Арабији да се брани од напада са севера, јер је већина одбране фокусирана на претње Хута у Јемену према југу, додаје АП.

Портпарол Пентагона Џонатан Хофман је изјавио да су САД с великом сигурношћу уверене да ће званичници утврдити ко је тачно извео нападе прошлог викенда.

KOMENTARI3 коментара

  1. persida says:

    Jos samo da Melanija odobri napad.

  2. Miraš says:

    Vojni napad SAD-a sa bezbednih udaljenih nosača raketa na ciljeve u Iranu mislim da to otpada jer veoma su blizu i baš fino su izložene prema Iranu > baze u Kataru, UAE, u Iraku. Američke baze nemaju efikasne PVO i u uzvratnim udarima Iran sve te baze može da gadja i da ih uništi. Da ne zaboravim američke baze u jugoistočnoj Siriji istočno od reke Eufrat koje su Amerikanci izgradili za zaštitu ukradenih mnogobrojnih sirijskih izvora nafte.

  3. milorad2 says:

    mislim da nema tu rata, oni gomilaju trupe u EVROPI ne u s.arabiji.Mislili su da bace tomahavke po iranu i pokrenu bombardersku kampanju aloi sada kada vide da su im baze u dometu iranaca to postaje opasno.mislim da se ništa neće desiti sem ako ne žele da im iranci unište vazdušne baze u regionu a onda PREGAZE s.arabiju kopneno.takodje je sasvim sigurno da će iranci imati na raspolaganju satelitsko radarsku pordršku od trećih strana i to amerikancima onda dodje otprilike kao da vode rat protiv rusije kine i irana kombinovano.Dalje zaoštravanje sitacije tamo bi takodje možda uplelo i indiju i pakistan, i to amerika sebi ne može da dopusti.Nema ništa od rata.Oni su zadnji put sa tankerskom krizom procenili da to nije u interesu USA i da će ga izgubiti sigurno i to katastrofalno,mada sam ja mislio da su oni toliko zapenili da ći ipak napasti izgleda da je tramp mnogo trezveniji nego što galame lliberalli u USA.Rat se sprema u evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u