АМЕРИКА КУПУЈЕ СРБИЈУ ЗА БЕДНЕ ПАРЕ: Ево колико Стејт Департмент нуди Србији да се окрене против Русије

AMERIKA KUPUJE SRBIJU ZA BEDNE PARE: Evo koliko Stejt Department nudi Srbiji da se okrene protiv Rusije

16 jula 2020

Američki Stejt department namerava da izdvoji finansijsku pomoć za neprofitne organizacije koje će pomoći „jačanju veza“ između građana Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a takođe olakšati ulazak zemlje u Evropsku uniju, navodi se u dokumentu Stejt departmenta, u koje je imao uvid RT.

Kako se navodi u dokumentu, Vašington „nastoji da ojača“ srpsko-američke odnose i upozna srpsku javnost sa kulturom i vrednostima Sjedinjenih Američkih Država.„Takođe želimo da pomognemo srpskom narodu promovisanjem ekonomskog razvoja, jačanjem demokratije, zaštitom ljudskih prava, razvoja regionalne stabilnosti i promocijom u članstvo u EU“, naglašava Stejt department.

Za realizaciju programa biće izdvojeno do 325 hiljada dolara. Za dobijanje finansijske pomoći mogu se prijaviti američke i srpske neprofitne organizacije, organizacije civilnog društva ili vladine agencije.

U okviru projekata, stanovnicima Srbije će se govoriti o istorijskim i kulturnim vezama sa Sjedinjenim Američkim Državama i objašnjavati američka politika prema Srbiji, regionu i Evropi. Organizatori će takođe izvršiti uporednu analizu „prednosti saradnje“ sa Vašingtonom i zapadnim asocijacijama u prošlosti i sadašnjosti.

Prijave za grant primaće se do 30. avgusta. Osim toga, u tom periodu Ambasada SAD u Beogradu održava konkurs za projekte među organizacijama za podršku programa za učenje engleskog jezika, čiji je budžet 170 hiljada dolara.

Kako se navodi u dokumentu, Vašington pozdravlja inicijative za unapređenje nastave discipline u Srbiji i učenje stranog jezika za zvaničnike, za što brži ulazak zemlje u Evropsku uniju.

„Ostvarivanje napretka na putu ka pristupanju EU. Na primer, uz pomoć projekata koji će srpskim zvaničnicima i državnim službenicima pomoći da poboljšaju svoje znanje engleskog jezika, što je neophodno za ubrzavanje procesa integracije Srbije u EU“, predstavlja temu projekata u ambasadi.

Američki Stejt department je u maju planirao da izdvoji do 220 hiljada dolara za obuku srpskih novinara. Konkretno, radilo se o razvijanju veština „borbe protiv dezinformacija“ u vestima i na internetu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lazar says:

    Ništa tu nije čudno. Ameri su ispravno procenili. Naše NVO rade po te pare. Videćete koliki red će da bude... Ž

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *