АМЕРИКА НА КОЛЕНИМА – ПРЕД ПОРАЗОМ: Десило се оно што нико није могао ни да сања!

АМЕРИКА НА КОЛЕНИМА – ПРЕД ПОРАЗОМ: Десило се оно што нико није могао ни да сања!

19 маја 2020

ОМИЉЕНИ слоган филоамериканаца је: „Никада се не кладите на пораз Америке!“. Међутим, ни неки од најмоћнијих Американаца се више не би кладили на победу САД.

Познати амерички инвеститор-милијардер, Ворен Бафет продао је 84 одсто својих акција у утицајној банци Голдман Сакс.Иако Бафет није продао сва своја (огромна) улагања у америчке хартије од вредности – многи се већ питају: да ли је и ово бежање са брода који…

Поготово што је Бафет акције Голдман Сакса купио 2009-те, у време светске финансијске кризе и панике на берзама. И што је већ потпуно ликвидирао своје мањинске пакете акција у свим америчким авиокомпанијама.

За многе у САД је ово знак да „пророк из Омахе“ песимистички гледа на оно што чека САД у блиској будућности.

Други милијардер, оснивач инвестиционог фонда Апалуза Менаџмент, Дејвид Тепер, рекао је у једном тв-интервјуу да су америчке цене акција само једном у историји – још 1999-те – биле више надуване него што су данас.

И Стенли Дракенмилер, бивши партнер Џорџа Сороша и такође милијардер, на састанку Њујоршког економског клуба рекао је да је однос потенцијалних ризика и потенцијалних добити САД најгори откад он памти.

Он је изразио сумњу и у свемоћ америчког Система фдералних резерви иако једини има власт над штампањем долара.

Дракенмилер отворено говори: „Многи говоре: не брините, Федералне резерве вас покривају. Постоји само један проблем: наше анализе указују да то није истина. Волео бих да грешим, али мислим да је нереалан стреловити повратак (економије САД) на ниво пре пандемије“.

Ни трећи познати амерички милијардер – Марк Кубан – није оптимиста:

„Мислим да је готово немогуће предвидети одакле ће доћи потрошачка и корпоративна потражња, а без ње нема брзог опоравка“.

Америчка новинска агенција Bloomberg већ је поставила неугодно питање: „Може ли разорена Америка водити хладни рат са Кином? Коронавирус јесте ујединио Американце против агресије Пекинга, али ће испразнити буџет Пентагона“.

Разочаравајућа прогноза за Сједињене Државе, а прилично пријатна за остатак света гласи: сукоб великих размера између САД и Кине ослабиће обе земље.

У изјавама и поступцима америчких милијардера осећа се страх. Можда и зато што постоје изгледи да постпандемијске промене у свету неће бити у корист досадашњег хегемона…

KOMENTARI16 коментара

 1. Crna smrča says:

  Američki san postaje košmar? No money no eat! Konj vrani iz Otkrivenja čiji jahač daje sve na meru i kašičicu, galopira prerijom, ko ovo preživi stiže na bledog konja zelenkaste boje čiji je jahač sama smrt a za ovim jahačem ide sam pakao. Znači nema šta da brineš, sigurno ćeš da pogineš, a ti kada vidiš duha, napi se piva do uha.

 2. Риста says:

  Ајд и да се сложим "сукоб великих размера између САД и Кине ослабиће обе земље". А кад се сукоб заврши, једна земља ће мање више изаћи као победник. А онда...Пасте овако, како ја то видим. Амерички мотор који није космички руски мотор, јер тај космички мотор може и купује га кад год хоће, него је светски мотор а успут је направио резервни мотор пошто је желeо да вуче још више робе и профита, дошао је у ситуацију да је мало продуво и треба му генерална. Ај добро. Продуво је мало више али кад дође до генералке то и није важно. Промени се чак и цео блок мотора, а не само клипови куруза. Е, а проблем је што резервни мотор мора да ради док је главни на генерланој. Пошто то није било у плану, дошло је до сукоба два мотора и амерички љубоморни мотор хоће након своје генералне да отера на генералну кинески резервни мотор који није ни близу генералке, млад брате, тек 10000 км, а плус да ни један други моторчић не ради све док се генералка на америчком мотору не наплати у потпуности. И тако је стигла корона. Није важно што није ништа нарочито могла да уради, важно је било да су све државе схватиле да је једини "политички коректан" потез да зауставе своје моторчиће. И догодило се. А зашто, тек се открива. Сваки дан постаје микро јасније и требаће доста времена, бар десетак година да се схвате основе зашто су сви моторчићи на свету одједном продували. Већ сада је сигурно само једно. Није ради короне. Корона не сме ни да приђе усијаном мотору. И да вам не погасише моторе, ви не би ни знали ни осетили корону како данас осећате, него би гледали са стране помало не схватајући као и ја што сам блено пре 3 месеца када сте се завукли у куће. Корона би за вас постојала само у медијима и у устима др Кона, као што је и за мене постојала, јер она и није баш нешто активна. Терали би своје моториће, пљували на газде и са радошућу узимали своје цркавице од тог истог газде сваке недеље. Разлика између мене и вас, бар већине, је што се мој моторчић не сме угасити и ја нисам видео корону него сам наставио да пљујем по своме газди и са радошћу узимао паре сваке недеље(додуше, ја добијам бруто, па није баш сваке недеље ) а био сам уједно и запрепашћен како можете да седите самоухапшени и то још са дебелим оправдањем или бар са полицијом која вас апси чим промолите нос? Јел знате колико на свету има изузетака који нису уапшени, али нико није добио корону? Па негде око 50%. Имате ли питања?

  • padre says:

   Znači, pre SAD svet nije ništa imao?

 3. Риста says:

  То што је Србија угасила светло, није загонетка, али зашто је Русија угасила светло, за мене је огромна не загонетка него тајна. Све те велике државе имају само по мање од триес до четрдесет хиљада "конкретно корона" умрлих стараца, што је готово смешно мала бројка, али није био циљ број мртвих и то је већ јасно. Нажалост, пола мотора света, и велики и мали, су погашени. Јел тако? Тако је. А даље...даље се свира са познатим диригентом који се зове - Мерика. Није тако??? Па добро.. .Ајд да видимо и то чудо, али да вам споменем само једну малу константу. Није од веће важности да ли ће диригент бити Мерика или Кина. Можда само мало Србима, и то накратко, а после ће све бити исти .....! Схватам ја да је Србима тешко да ово прихвате, али кад сте били у стању да станете на исти корона пут са Америком, неће бити чудо ако не схватите следећих сто година какву глупост сте направили. Мислим на 50% Срба који и дан данас верују да корона хара по свету. Још увек не видите објашњење? Па не видите кад сте погасили светла. А кад се упале, оно што будете видели, има да вас постиди више него што ћете смети да признате. Касно. Одрађено невероватно наивно а још невероватније успешно. Па нису западни медији седели скрштених руку, без обзира што знате шта вам раде већ већ скоро 50 година. Урадили су вам и овај пут. Америка направи интернет, Кина Србија и Русија се закаче, Америка каже ковидсарс 19, Кина Србија и Русија копирају и више нема короне, Америка направи тарабе поред пута, Кина Србија и Русија копирају. Америка направи билборде, Кина Србија и Русија копирају...Америка направи...корону, Кина Србија и Русија копирају. Ако немате светла, упалите свеће. Додуше, светло свеће има двоструко значење, па ако вам смета, упалите кандила.

  • persida says:

   Istok je oduvek kopirao Zapad, a nikada obratno. To je zato jer je simbol uvek bio simbol materijalnog prosperiteta.

   • gago says:

    Persida,ti mora da se šališ ha,ha,ha To što si napisala ni na Zapadu ne bi potpisali!

  • Slobodanka says:

   1. Sem brige za zdravlje ljudi, Rusija je izjavila da je to za njih na prvom mestu bezbednosno pitanje, pa tek onda ekonomsko pitanje. Odavno prave anakondu oko Rusije. Kako to sad izgleda? U vreme kad je u Rusiji epidemija postigla svoj maksimum SAD i NATO ih provociraju sa vojnim vežbama iz Barencovog mora. Da je značajno veći broj zaraženih i bolesnih u Rusiji, tek šta bi onda radili? Epidemija se u Rusiju nije prenela iz Kine, ali zato jeste iz Evrope. Kad je krenula epidemija u Evropi ruski povratnici iz Evrope većinom su se vratili u Moskvu, u najveći ruski grad koji ima 12,6 miliona stanovnika. Kao administrativni i upravni centar Moskva je tada postala pogodna da se preko nje zarazi cela Rusija. Rusi to ne smeju da dozvole. 2. Svaka zemlja ima svoje specifičnosti. Rusija je na prvom mestu u svetu po veličini teritorije, ali po broju stanovnika je tek 9-ta. Pritom najveći deo stanovništva živi u evropskom delu Rusije. Pa još značajna deo stanovništva živi u velikim gradovima u kojima se bilo koja zaraza brže prenosi. 3. Klima Rusije, Rusija se većim delom nalazi u severnom delu Evrope i Azije. Tokom tri najtoplija meseca Moskva (12,6 miliona stanovnika) ima prosečnu temperaturu od 17,7 stepeni. Sankt Peterburg 17,2 stepena, Novosibirsk 17,5 stepeni, Jekaterinburg 17,4 stepena, Nižnji Novgorod 17,9 stepeni, itd. To znači da u najvećim gradovima Rusije u letnjim mesecima virus covid-19 neće biti značajno oslabljen na prirodan način zbog povišenih temperatura. Samo manji broj gradova u južnim delovima Rusije leti ima temperature preko 20 stepeni. Dakle mere povećanog opreza u Rusiji su obavezne. Zato Rusija ozbiljno radi na proizvodnji sopstvenih lekova i vakcine.

  • Slobodanka says:

   Protiv Rusije ne smeju da zarate vojno jer zna se da je Rsija dobro naoružana, čak i ne znaju šta još od naoružanja ona može da ima. U najgorem slučaju proradila bi Mrtva ruka pa bi ih to skupo koštalo. Ali virusi, oni su najzgodniji teroristi, zgodniji su i od ISIL-a. Da pretpostavimo da je Rusija odjednom značajno zaražena, e pa zbog uljeza-virusa ne može Putin da razbaca svoje strašne rakete po celom svetu. Ali kad bi se Rusi porazboljevali u većem broju, onda da li bi pokrenuli teroriste na dugačkom mekom trbuhu Rusije (na jugu zemlje). Pored toga mogu isto to da urade i iz Evrope. Ovi spavači migranti što se gomilaju u Evropi, njima može da bude izdat zadatak da jurnu na Rusiju sa njenih zapadnih granica iz Evrope, slično kao na jugu Rusije.

   • Cp6a says:

    Иду на побуну, свргавање Путина и довођење неког новог Јељцина. Е сад, дал' су данашње генерације урбаних Руса достојне барем делић својих предака, или су саможиве размазотине препуњене главе заверама њихове власти против руског народа, обузете материјализмом и са комплексом ниже вредности у односу на запад, од тога зависи како ће се одиграти враћање у равнотежу. Наравно, дубоко верујем у ово прво, али ме брине словенска наивност, добродушност и дефанзива. А што се тиче 'Мерике, да искористим да и то одговорим, кад се једном фабрике распусте и радници отерају да се баве "консалтинзима", нема ту више повратка. Све што неко у свету направи, Кина то понуди три пута јефтиније. Да запад може да конкурише за 5Г инфраструктуру, били би затрпани информацијама о њеној лековитости. За то не постоји решење, осим подизања берлинских зидова, али и то је привремено, док их једног дана не пробуде ројеви супериорних наоружаних дронова и андроида. Наравно, претупаће амери жутаће на фору, ха, ха. Али само у Холивуду.

 4. Branko says:

  "Drugi milijarder, osnivač investicionog fonda Apaluza Menadžment, Dejvid Teper, rekao je u jednom tv intervjuu da su američke cene akcija samo jednom u istoriji još, 1999-te bile više naduvane nego što su danas." 1999.!!! Je li kome zvoni? Pa koja su oni govna. Bombardovanjem nas, ubijanjem nas i uništavanjem naše zemlje su spašavali dolar da ne propadne. Ma koji monstrumi, to svet nije vidio!

  • Evanđelje says:

   Du not vrvri! Svako od nas će dobiti po delima svojim, obećanje nam je dao Otac naš nebeski i neće gledati ko je ko, međutim opravdani su samo oni od nas koji su se pokajali u imenu Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista i budući tako obraćeni oni prelaze iz smrti u život bez da im se sudi jer imaju ljubavi prema Bogu i bližnjima, naravno i prema neprijateljima jer su nam i oni bližnji, zato smo mi Srbi narod Božiji.

 5. M says:

  Ako je tako,što preostaje USA,osim...da zamijesi Veliki Rat i razaranja u Euro-Aziji,glavnom konkurentu,a oni ostanu izvan direktnog sukoba,po strani,pošteđeni,da prežive kao Najjači,Absolutni Pobjednici!?!Pa će vjerovatno to i tako pokušati i ostvariti!To ni Tramp neće moći zaustaviti,a možda neće ni htjeti!?!

  • Miraš says:

   Odgovor na "Ako je tako,što preostaje USA,osim...da zamijesi Veliki Rat i razaranja u Euro-Aziji, glavnom konkurentu," Pa stvar je u tome da naoružanje svuda u svetu je toliko napredovalo da SAD više ne mogu kao nekad da sede po strani, ne bi bile nedodirljive tokom novog velikog rata.

 6. politikant says:

  vidim pratite ruske portale.

  • Milan says:

   Milićka, Rusija postoji, eno je sa svojih 17.125.191 km² prostire se na dva svetska kontinenta zauzimajući veliki deo istočne Evrope i ceo sever Azije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u