АМЕРИКА НА КОЛЕНИМА – ПРЕД ПОРАЗОМ: Десило се оно што нико није могао ни да сања!

AMERIKA NA KOLENIMA – PRED PORAZOM: Desilo se ono što niko nije mogao ni da sanja!

19 maja 2020

OMILJENI slogan filoamerikanaca je: „Nikada se ne kladite na poraz Amerike!“. Međutim, ni neki od najmoćnijih Amerikanaca se više ne bi kladili na pobedu SAD.

Poznati američki investitor-milijarder, Voren Bafet prodao je 84 odsto svojih akcija u uticajnoj banci Goldman Saks.Iako Bafet nije prodao sva svoja (ogromna) ulaganja u američke hartije od vrednosti – mnogi se već pitaju: da li je i ovo bežanje sa broda koji…

Pogotovo što je Bafet akcije Goldman Saksa kupio 2009-te, u vreme svetske finansijske krize i panike na berzama. I što je već potpuno likvidirao svoje manjinske pakete akcija u svim američkim aviokompanijama.

Za mnoge u SAD je ovo znak da „prorok iz Omahe“ pesimistički gleda na ono što čeka SAD u bliskoj budućnosti.

Drugi milijarder, osnivač investicionog fonda Apaluza Menadžment, Dejvid Teper, rekao je u jednom tv-intervjuu da su američke cene akcija samo jednom u istoriji – još 1999-te – bile više naduvane nego što su danas.

I Stenli Drakenmiler, bivši partner Džordža Soroša i takođe milijarder, na sastanku Njujorškog ekonomskog kluba rekao je da je odnos potencijalnih rizika i potencijalnih dobiti SAD najgori otkad on pamti.

On je izrazio sumnju i u svemoć američkog Sistema fderalnih rezervi iako jedini ima vlast nad štampanjem dolara.

Drakenmiler otvoreno govori: „Mnogi govore: ne brinite, Federalne rezerve vas pokrivaju. Postoji samo jedan problem: naše analize ukazuju da to nije istina. Voleo bih da grešim, ali mislim da je nerealan streloviti povratak (ekonomije SAD) na nivo pre pandemije“.

Ni treći poznati američki milijarder – Mark Kuban – nije optimista:

„Mislim da je gotovo nemoguće predvideti odakle će doći potrošačka i korporativna potražnja, a bez nje nema brzog oporavka“.

Američka novinska agencija Bloomberg već je postavila neugodno pitanje: „Može li razorena Amerika voditi hladni rat sa Kinom? Koronavirus jeste ujedinio Amerikance protiv agresije Pekinga, ali će isprazniti budžet Pentagona“.

Razočaravajuća prognoza za Sjedinjene Države, a prilično prijatna za ostatak sveta glasi: sukob velikih razmera između SAD i Kine oslabiće obe zemlje.

U izjavama i postupcima američkih milijardera oseća se strah. Možda i zato što postoje izgledi da postpandemijske promene u svetu neće biti u korist dosadašnjeg hegemona…

KOMENTARI16 komentara

 1. Crna smrča says:

  Američki san postaje košmar? No money no eat! Konj vrani iz Otkrivenja čiji jahač daje sve na meru i kašičicu, galopira prerijom, ko ovo preživi stiže na bledog konja zelenkaste boje čiji je jahač sama smrt a za ovim jahačem ide sam pakao. Znači nema šta da brineš, sigurno ćeš da pogineš, a ti kada vidiš duha, napi se piva do uha.

  • E.Lirsch says:

   Amin.

 2. Rista says:

  Ajd i da se složim "sukob velikih razmera između SAD i Kine oslabiće obe zemlje". A kad se sukob završi, jedna zemlja će manje više izaći kao pobednik. A onda...Paste ovako, kako ja to vidim. Američki motor koji nije kosmički ruski motor, jer taj kosmički motor može i kupuje ga kad god hoće, nego je svetski motor a usput je napravio rezervni motor pošto je želeo da vuče još više robe i profita, došao je u situaciju da je malo produvo i treba mu generalna. Aj dobro. Produvo je malo više ali kad dođe do generalke to i nije važno. Promeni se čak i ceo blok motora, a ne samo klipovi kuruza. E, a problem je što rezervni motor mora da radi dok je glavni na generlanoj. Pošto to nije bilo u planu, došlo je do sukoba dva motora i američki ljubomorni motor hoće nakon svoje generalne da otera na generalnu kineski rezervni motor koji nije ni blizu generalke, mlad brate, tek 10000 km, a plus da ni jedan drugi motorčić ne radi sve dok se generalka na američkom motoru ne naplati u potpunosti. I tako je stigla korona. Nije važno što nije ništa naročito mogla da uradi, važno je bilo da su sve države shvatile da je jedini "politički korektan" potez da zaustave svoje motorčiće. I dogodilo se. A zašto, tek se otkriva. Svaki dan postaje mikro jasnije i trebaće dosta vremena, bar desetak godina da se shvate osnove zašto su svi motorčići na svetu odjednom produvali. Već sada je sigurno samo jedno. Nije radi korone. Korona ne sme ni da priđe usijanom motoru. I da vam ne pogasiše motore, vi ne bi ni znali ni osetili koronu kako danas osećate, nego bi gledali sa strane pomalo ne shvatajući kao i ja što sam bleno pre 3 meseca kada ste se zavukli u kuće. Korona bi za vas postojala samo u medijima i u ustima dr Kona, kao što je i za mene postojala, jer ona i nije baš nešto aktivna. Terali bi svoje motoriće, pljuvali na gazde i sa radošuću uzimali svoje crkavice od tog istog gazde svake nedelje. Razlika između mene i vas, bar većine, je što se moj motorčić ne sme ugasiti i ja nisam video koronu nego sam nastavio da pljujem po svome gazdi i sa radošću uzimao pare svake nedelje(doduše, ja dobijam bruto, pa nije baš svake nedelje ) a bio sam ujedno i zaprepašćen kako možete da sedite samouhapšeni i to još sa debelim opravdanjem ili bar sa policijom koja vas apsi čim promolite nos? Jel znate koliko na svetu ima izuzetaka koji nisu uapšeni, ali niko nije dobio koronu? Pa negde oko 50%. Imate li pitanja?

  • padre says:

   Znači, pre SAD svet nije ništa imao?

 3. Rista says:

  To što je Srbija ugasila svetlo, nije zagonetka, ali zašto je Rusija ugasila svetlo, za mene je ogromna ne zagonetka nego tajna. Sve te velike države imaju samo po manje od tries do četrdeset hiljada "konkretno korona" umrlih staraca, što je gotovo smešno mala brojka, ali nije bio cilj broj mrtvih i to je već jasno. Nažalost, pola motora sveta, i veliki i mali, su pogašeni. Jel tako? Tako je. A dalje...dalje se svira sa poznatim dirigentom koji se zove - Merika. Nije tako??? Pa dobro.. .Ajd da vidimo i to čudo, ali da vam spomenem samo jednu malu konstantu. Nije od veće važnosti da li će dirigent biti Merika ili Kina. Možda samo malo Srbima, i to nakratko, a posle će sve biti isti .....! Shvatam ja da je Srbima teško da ovo prihvate, ali kad ste bili u stanju da stanete na isti korona put sa Amerikom, neće biti čudo ako ne shvatite sledećih sto godina kakvu glupost ste napravili. Mislim na 50% Srba koji i dan danas veruju da korona hara po svetu. Još uvek ne vidite objašnjenje? Pa ne vidite kad ste pogasili svetla. A kad se upale, ono što budete videli, ima da vas postidi više nego što ćete smeti da priznate. Kasno. Odrađeno neverovatno naivno a još neverovatnije uspešno. Pa nisu zapadni mediji sedeli skrštenih ruku, bez obzira što znate šta vam rade već već skoro 50 godina. Uradili su vam i ovaj put. Amerika napravi internet, Kina Srbija i Rusija se zakače, Amerika kaže kovidsars 19, Kina Srbija i Rusija kopiraju i više nema korone, Amerika napravi tarabe pored puta, Kina Srbija i Rusija kopiraju. Amerika napravi bilborde, Kina Srbija i Rusija kopiraju...Amerika napravi...koronu, Kina Srbija i Rusija kopiraju. Ako nemate svetla, upalite sveće. Doduše, svetlo sveće ima dvostruko značenje, pa ako vam smeta, upalite kandila.

  • persida says:

   Istok je oduvek kopirao Zapad, a nikada obratno. To je zato jer je simbol uvek bio simbol materijalnog prosperiteta.

   • gago says:

    Persida,ti mora da se šališ ha,ha,ha To što si napisala ni na Zapadu ne bi potpisali!

  • Slobodanka says:

   1. Sem brige za zdravlje ljudi, Rusija je izjavila da je to za njih na prvom mestu bezbednosno pitanje, pa tek onda ekonomsko pitanje. Odavno prave anakondu oko Rusije. Kako to sad izgleda? U vreme kad je u Rusiji epidemija postigla svoj maksimum SAD i NATO ih provociraju sa vojnim vežbama iz Barencovog mora. Da je značajno veći broj zaraženih i bolesnih u Rusiji, tek šta bi onda radili? Epidemija se u Rusiju nije prenela iz Kine, ali zato jeste iz Evrope. Kad je krenula epidemija u Evropi ruski povratnici iz Evrope većinom su se vratili u Moskvu, u najveći ruski grad koji ima 12,6 miliona stanovnika. Kao administrativni i upravni centar Moskva je tada postala pogodna da se preko nje zarazi cela Rusija. Rusi to ne smeju da dozvole. 2. Svaka zemlja ima svoje specifičnosti. Rusija je na prvom mestu u svetu po veličini teritorije, ali po broju stanovnika je tek 9-ta. Pritom najveći deo stanovništva živi u evropskom delu Rusije. Pa još značajna deo stanovništva živi u velikim gradovima u kojima se bilo koja zaraza brže prenosi. 3. Klima Rusije, Rusija se većim delom nalazi u severnom delu Evrope i Azije. Tokom tri najtoplija meseca Moskva (12,6 miliona stanovnika) ima prosečnu temperaturu od 17,7 stepeni. Sankt Peterburg 17,2 stepena, Novosibirsk 17,5 stepeni, Jekaterinburg 17,4 stepena, Nižnji Novgorod 17,9 stepeni, itd. To znači da u najvećim gradovima Rusije u letnjim mesecima virus covid-19 neće biti značajno oslabljen na prirodan način zbog povišenih temperatura. Samo manji broj gradova u južnim delovima Rusije leti ima temperature preko 20 stepeni. Dakle mere povećanog opreza u Rusiji su obavezne. Zato Rusija ozbiljno radi na proizvodnji sopstvenih lekova i vakcine.

  • Slobodanka says:

   Protiv Rusije ne smeju da zarate vojno jer zna se da je Rsija dobro naoružana, čak i ne znaju šta još od naoružanja ona može da ima. U najgorem slučaju proradila bi Mrtva ruka pa bi ih to skupo koštalo. Ali virusi, oni su najzgodniji teroristi, zgodniji su i od ISIL-a. Da pretpostavimo da je Rusija odjednom značajno zaražena, e pa zbog uljeza-virusa ne može Putin da razbaca svoje strašne rakete po celom svetu. Ali kad bi se Rusi porazboljevali u većem broju, onda da li bi pokrenuli teroriste na dugačkom mekom trbuhu Rusije (na jugu zemlje). Pored toga mogu isto to da urade i iz Evrope. Ovi spavači migranti što se gomilaju u Evropi, njima može da bude izdat zadatak da jurnu na Rusiju sa njenih zapadnih granica iz Evrope, slično kao na jugu Rusije.

   • Cp6a says:

    Idu na pobunu, svrgavanje Putina i dovođenje nekog novog Jeljcina. E sad, dal' su današnje generacije urbanih Rusa dostojne barem delić svojih predaka, ili su samožive razmazotine prepunjene glave zaverama njihove vlasti protiv ruskog naroda, obuzete materijalizmom i sa kompleksom niže vrednosti u odnosu na zapad, od toga zavisi kako će se odigrati vraćanje u ravnotežu. Naravno, duboko verujem u ovo prvo, ali me brine slovenska naivnost, dobrodušnost i defanziva. A što se tiče 'Merike, da iskoristim da i to odgovorim, kad se jednom fabrike raspuste i radnici oteraju da se bave "konsaltinzima", nema tu više povratka. Sve što neko u svetu napravi, Kina to ponudi tri puta jeftinije. Da zapad može da konkuriše za 5G infrastrukturu, bili bi zatrpani informacijama o njenoj lekovitosti. Za to ne postoji rešenje, osim podizanja berlinskih zidova, ali i to je privremeno, dok ih jednog dana ne probude rojevi superiornih naoružanih dronova i androida. Naravno, pretupaće ameri žutaće na foru, ha, ha. Ali samo u Holivudu.

 4. Branko says:

  "Drugi milijarder, osnivač investicionog fonda Apaluza Menadžment, Dejvid Teper, rekao je u jednom tv intervjuu da su američke cene akcija samo jednom u istoriji još, 1999-te bile više naduvane nego što su danas." 1999.!!! Je li kome zvoni? Pa koja su oni govna. Bombardovanjem nas, ubijanjem nas i uništavanjem naše zemlje su spašavali dolar da ne propadne. Ma koji monstrumi, to svet nije vidio!

  • Evanđelje says:

   Du not vrvri! Svako od nas će dobiti po delima svojim, obećanje nam je dao Otac naš nebeski i neće gledati ko je ko, međutim opravdani su samo oni od nas koji su se pokajali u imenu Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista i budući tako obraćeni oni prelaze iz smrti u život bez da im se sudi jer imaju ljubavi prema Bogu i bližnjima, naravno i prema neprijateljima jer su nam i oni bližnji, zato smo mi Srbi narod Božiji.

 5. M says:

  Ako je tako,što preostaje USA,osim...da zamijesi Veliki Rat i razaranja u Euro-Aziji,glavnom konkurentu,a oni ostanu izvan direktnog sukoba,po strani,pošteđeni,da prežive kao Najjači,Absolutni Pobjednici!?!Pa će vjerovatno to i tako pokušati i ostvariti!To ni Tramp neće moći zaustaviti,a možda neće ni htjeti!?!

  • Miraš says:

   Odgovor na "Ako je tako,što preostaje USA,osim...da zamijesi Veliki Rat i razaranja u Euro-Aziji, glavnom konkurentu," Pa stvar je u tome da naoružanje svuda u svetu je toliko napredovalo da SAD više ne mogu kao nekad da sede po strani, ne bi bile nedodirljive tokom novog velikog rata.

 6. politikant says:

  vidim pratite ruske portale.

  • Milan says:

   Milićka, Rusija postoji, eno je sa svojih 17.125.191 km² prostire se na dva svetska kontinenta zauzimajući veliki deo istočne Evrope i ceo sever Azije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *