АМЕРИКА НА КОРАК ОД ВЕЛИКОГ ЗАОКРЕТА: Трамп признаје да је стварање независног Косова — грешка!?

AMERIKA NA KORAK OD VELIKOG ZAOKRETA: Tramp priznaje da je stvaranje nezavisnog Kosova — greška!?

16 septembra 2020

Zvanična Amerika priznala je da je poslednjih 20 godina vodila pogrešnu kosovsku politiku. Praktično, kao da je Vašington konačno saglasan sa Srbijom da su gaženje Rezolucije 12 44, pogrom 17. marta, proglašenje nezavisnog Kosova, nerekidni pritisak na Beograd da pristane na komadanje državne teritorije – bili pogrešni.Došao je i taj dan: Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine otkrio je u intervjuu za srpski radio u Čikagu da Tramp gleda na kosovski konflikt u poslednjeg 20 godina kao na nešto što je pogrešno vođeno.

Prvi put, tako, zvanična Amerika ima načelno isti stav sa Srbijom – da je diplomatski proces koji je usmeravao zapad od 2000. do 2020. godine bio potpuno pogrešan.

To bi, verujemo, mogla da bude istorijska i prekretnička izjava ukoliko se pokaže da je Amerika po prvi put spremna da odustane od uslovljavanja Srbije, što je bila politika te velesile u poslednje dve decenije.

Tramp vidi greške u kosovskoj politici

Krenimo redom. Šta bi sve za Trampa, iz ove naše perspektive, moglo da bude pogrešno kada se osvrne unazad:

Pogrešno je, dakle, što posle bombardovanja Srbije 1999. godine, Amerika nije dozvolila da se poštuje slovo i duh Rezolucije 1244 i teritorijalni integritet Srbije (tada SCG).

Nije ispravno ni što se, pod vođstvom SAD, nije dozvolilo da se 1.000 srpskih vojnika i policajaca vrati na teritoriju autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Verujemo da Tramp misli i da je potpuno pogrešno što je Amerika dozvolila da 17. marta 2003. godine Albanci proteraju više od 4 hiljade Srba, pobiju na desetine ljudi, poruše oko 1.000 srpskih huća i spale i unište oko stotinu svetinja na KiM.

Sudeći po sadašnjim porukama iz Bele Kuće, pretpostavljamo da Tramp ne bi insistirao da ishod svih razgovora od 2000. do 2008. godine bude isključivo nezavisnost južne srpske pokrajine, što su radili svi američki zvaničnici u tom periodu.

Hoćemo da živimo u nadi, dakle, da aktuelne poruke predsednika Amerike znače da on ne bi 2008. godine, po sunovratu Ahtisarijevog plana u SB UN, podržao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da ne bi pljunuo u lice Srbiji kako bi dobio spomenik u Prištini.

Nadajmo se, takođe, da Tramp ne bi insistirao da Kosovo izađe iz sistema SB UN i dozvolio da EU vodi lažne pregovore Beograda i Prištine, tako što će stalnim uslovima na putu evropskih integracija praktično prisiljavati Srbiju da se odrekne Kosova.

Treba verovati, naime, da ove poslednje Trampove reči znače i da je sam shvatio da se mora prekinuti sa rečnikom ucena prema Beogradu i da više neće slati emisare kao što je, na primer, bio Hojt Ji, koji je u vreme njegovog mandata Beogradu zavrtao ruke da prizna Kosovo dok ga Bela kuća nije precrtala.

Najzad, očekujemo da je Tramp, kao verujući čovek, svestan suštinske greške Amerike u kosovskoj politici – da postoji Srbin koji će izdati srce svog postojanja, svoj Jerusalim, svoje nebo na zemlji.

Konačno, Grenelova poruka da je Tramp svestan pogrešne kosovske politike u poslednjih 20 godina, mogla bi da znači i da se do okončanja konflikta može doći isključivo uz dogovor, razumevanje, kompromis. Nikako uz ultimatum.Sve zvuči naivno, ali…

Prosto, teško je poverovati da Tramp misli da je greška što Amerika nije u poslednjih 20 godina bila još brutalnija prema Srbiji.

Što nije dozvolila da se proteraju i pobiju svi Srbi, popale sve svetinje, Dečani i Pećka Patrijaršija dignu u vazduh, a Beograd nekim novim sankcijama i bombama naterao da prizna Kosovo.

Pošto to, ipak, isključujemo, ostaje nada da je Amerika spremna na istorijski zaokret u kosovskoj politici, na saradnju sa velikim silama, pre svega sa Rusijom i Kinom kako bi se podstakli Srbi i Albanci da sami reše istorijski spor. I da je to suština nove Grenelove poruke.

Možda ovo sve deluje naivno i nerealno. Ali, ko je mogao pomisliti da će i Amerika posle 20 godina priznati da je zapadna politika na Kosovu bila – pogrešna.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. goran says:

  izblebeta on to biračima pred izbore. nikakvo obećanje, ništa jasno i opipljivo. radujte se budale...

 2. Nine says:

  U jednom članku Tramp priznaje da je stvaranje nezavisnog Kosova greška, a u drugom potpuno drugačija izjava Ričarda Grenela. Svako ko je diplomirani pravnik zna da je članak koji objavljuje Sputnjik gola istina i da nije priznavanje nezavisnosti Kosova ničija greška osim onoga ko je postupio protivno i ustavu sopstvene države i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Veoma dobro on zna da je status KiM jasno definisan ovim aktima i niko ga nije mogao naterati da postupa suprotno tim aktima da on to nije hteo. Zašto je to učinio to samo on zna. Kad je pomenuo obavezu vraćanja proteranih Srba i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovo i Metohiju? Nikad. Svako njegovo obraćanje svodi se na tvrdnju da na Kosovu ništa nije srpsko. Zar Anja Filimonova srpskom narodu treba objašnjavati šta piše u Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 SB OUN, te kakvu je politiku trebao voditi onaj ko je potpisao protivustavni Briselski sporazum. Na šta se obavezao zakletvom pred poslanicima Skupštine Srbije? Na ono što piše u Ustavu koji je doneo narod na referendumu. Svoj ustav nikad ne pominje, a Kosovskog su mu puna usta. U Briselu su njegovi prethodnici vodili samo pregovore tehničke prirode, a on je započeo pregovore statusne prirode o kojima nije trebao pregovarati. Poziva se na nekakvu odluku Međunarodnog suda pravde, a ta odluka ništa ne znači. MSP je samo dao savetodavno mišljenje i to preglasavanjem sudija iz država koje su učestvovale u nelegalnoj vojnoj intervenciji na SRJ, a savetodavno mišljenje nema obavezujući karakter. Što Boris Tadić nije hteo potpisati priznanje nezavisnosti Kosova? I Merkelova je potvrdila da je odbio potpisati priznanje kosovske nezavisnosti. Koliko se sećam Tadić je nakon potpisivanja Briselskog sporazuma izjavio da bi njegov potpisnik tražio njegovo vešanje na Terazijama da je on to uradio. Znajući šta je kao opozicionar govorio sasvim sam siguran da bi tako bilo.

 3. Kapetan Amerika says:

  Amerikancima jeste greška, Nemcima nije greška, ali šta je tu je sada teraj dalje. Bitno da kosovo i izrael dobro sarađuju uz posredstvo Amerike. To je nešto kao izvini kume što te ubih.

 4. Žizni says:

  Ono što Klinton nije uspeo silom, tramp uspeva milom i to dobrom voljom obe strane. Ako pogledate žitije donalda trampa videćete koji je to neovejani prevarant, kako je došao do imovine, i znajte da ni sada nije ništa manje lukav. Ne znam zašto bi bilo ko trčao pred trampa da sklapa ugovor preko njega sa Izraelom osim radi love tj bilateralnih odnosa. Zver iz Izraela je dala svoju moć i silu zveri koja nastade kroz Ameriku, da bi je kasnije ponovo uzela sebi. Da, zaista će narodi ići da se klanjaju zveri u izraelskom hramu kojeg će obnoviti u Jerusalimu, bludnici i vavilonu krz Novi svetski poredak. Ko ne želi da se pokloni liku zverinjem ili da primi njen žig na ruku ili čelo biće ekskomuniciran tj. izopšten iz ljudskog društva i pogubljen, ali će u Božijim očima biti svetac ako to uučini u ime Hristovo odnosno radi imena našeg Gospoda i Spasitelja.

  • persida says:

   I ti si prijatelju prolupao, sto ti Jevrejin Hrist dom sada nije pomogao, kad toliko voli Srbe?

 5. Slobodanka says:

  Tekst je napisao Predrag Vasiljević. To što je napisao služi za još zaludjivanja srpskog naroda. Ne samo da je naivno, nego je i kvarno. Izgleda da Sputnjik-Srbija da bi opstao u Srbiji mora da objavljuje i tekstove koji gode Vučićevom suludom režimu, u protivnom dobiće izlaznu kartu.

 6. Slobodanka says:

  Grenel je nedvosmisleno rekao da je važno što će na osnovu ovog sporazuma uspeti da udalje Srbiju od Rusije i Kine. Prisustvo američkog investicionog fonda i Izraela i ostalo što je dogovoreno: prenos ambasade Srbije u Izrael, priznanje Hezbolaha za terorističku organizaciju, otkaz od saradnje sa kineskom korporaciojom Huavej po pitanju 5 g mreže to znači da Srbiju otimaju od pozitivnih uticaja Rusije i Kine. 5G mreža koja je predvidjena sporazumom biće od strane američkih korporacija koje su lošije od Huaveja, ali će Amerika na osnovu toga moći da prisluškuje i još bolje kontroliše po Srbiji. Vučić je Blerov djak i britanski namesnik u Srbiji, vidi se to i po stranom kapitalu koji kod nas sve više dolazi iz Turske, UAE, Izraela, itd. a to su države pod kontrolom Zapada. Prenos ambasade Srbije u Izrael znači kršenje rezolucije 478 o statusu grada Jerusalima, ako to Srbija uradi gubi pravo da insistira na primeni Rezolucije 1244. Skenjani Vučić nas je ne samo ponizio, nego vodi zemlju u propast. A Vlasi nikako da se dosete, baš čudno da tako zanovetan narod ne shvata suštinu. Izgleda kakav narod takav i prcednik.

 7. Slobodanka says:

  Najveći pobednik povodom potpisivanja ovog sporazuma je Tramp. Izgradnjom drumske i železničke infrastrukture značajno dobijaju Albanija i Kosovo. Oni će moći da putuju i prema Beogradu i preko Niša ka Bugarskoj i Rumuniji. A ko će se od nas usuditi da preko Prištine putuje ili šalje robu do luke Drač? Mi već imamo na raspolaganju solunsku luku, zatim luku Burgas u Bugarskoj i luku Konstanca u Rumuniji. Za nas je interesantna modernizacija luke Bar jer preko nje imamo najbliže veze ka Italiji, južnoj Francuskoj i Španiji. Kažu da je luka u Baru manja od one u Draču, ali spram našeg skromnog izvoza i tih nekoliko pomenutih zemalja naše potrebe sasvim zadovoljava barska luka. Znači Vučić je šutnuo upravo probudjenu Crnu Goru koja nastoji da krene novim i ispravnijim putem, a draža mu je stara albanska mafija. Najvažnije je da vojne snage SAD i NATO imaće dobre drumske i železničke puteve od Drača preko Prištine do Niša i Beograda. Pravimo staroj i poznatoj zmiji brže i pogodnije puteve da nas što lakše ponovo ujede, i to o našem trošku. Koliko će od ostalih biti skuplji izvodjači radova koje će dovesti Amerikanci već je jasno po Behtel-u koji gradi Moravski koridor. U istoriji Srbije ovo je najlošiji sporazum ikada potpisan. Zemljo Indijo ko te gazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *