АМЕРИКА НА НОГАМА: Америчка војска спремна, чека само наредбу!

AMERIKA NA NOGAMA: Američka vojska spremna, čeka samo naredbu!

3 juna 2020

Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolini Vašingtona i u stanju su „pojačane pripravnosti“, objavio je u sredu Pentagon, pošto su nastavljeni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu. Policija u Vašingtonu upotrebila je biber sprej protiv demonstranata, a do hapšenja većeg broja ljudi došlo je u Njujorku. U Portlandu je mirno protestovalo oko 10.000 ljudi.Nastavljaju se protesti protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, a gradovi se pripremaju za nove nemire posle Trampovih pretnji za primenom veće sile. Demonstranti su prošle noći marširali ulicama Vašingtona, Njujorka i Los Anđelesa.

Stotine ih se okupilo pored postavljene ograde koja im onemogućava ulazak u park blizu Bele kuće gde su u ponedeljak mirni demonstranti rasterani suzavcem kako bi američki predsednik Donald Tramp mogao da prođe do obližnje crkve i fotografiše se s Biblijom u ruci.

Većinom mirni protesti proteklih dana povremeno su obeleženi nemirima tokom noći. Četvorica policajaca ranjena su vatrenim oružjem u Sent Luisu, a jedan u Las Vegasu tokom sukoba s demonstrantima. Uhapšene su hiljade demonstranata širom zemlje, a ima i poginulih i povređenih.

Oštre kritike Trampovih pretnji vojskom: Pretvara Ameriku u bojno polje

Najava predsednika SAD Donalda Trampa da će upotrebiti vojsku za suzbijanje protesta naišla je na kritike. Oslanjanje na voljsku je problematično, i ona bi trebalo da bude apolitična u pogledu rešavanja unutrašnjih pitanja, smatraju kritičari Donalda Trampa.

(Rojters/SiEnEn)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Konacno, Amerikanci osvajaju Ameriku. Bice krvi i veselja za kojekoga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *