АМЕРИКА НА НОГАМА! Коми сведочи! (ВИДЕО)

AMERIKA NA NOGAMA! Komi svedoči! (VIDEO)

8 juna 2017

Bivši šef američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi javno je otkrio kako je Donald Tramp vršio pritisak na njega da zatvori istragu o vezama bivšeg savetnika za bezbednost predsednika SAD Majka Flina sa Rusima, o čemu će sutra i lično svedočiti pred odborom za obaveštajne poslove američkog Senata.

Komi je objavio saopštenje u kojem opisuje kako je tekao sastanak sa Trampom na kojem mu je američki predsednik izneo zahtev: „Nadam se da možeš da odustaneš od toga“.

– Nadam se da možeš da vidiš jasno način da odustaneš od toga, da odustaneš od Flina. On je dobar momak. Nadam se da možeš da odustaneš od toga – rekao je navodno Tramp na sastanku Komiju u februaru ove godine.

Komi, kojeg je Tramp potom otpustio, piše da je razumeo da predsednik od njega traži da prekine istragu protiv Flina, a tu intervenciju je shvatio kao „veoma zabrinjavajuću“.

Komijeva zvanična izjava objavljena je danas, pred njegovo sutrašnje pojavljivanje pred odborom za bezbednost američkog Senata na Kapitol hilu koje se s nestrpljenjem očekuje. Na više od sedam stranica, Komi pruža fascinantne detalje o njegovom poverljivom razgovoru sa Trampom, ali samo ukratko kaže da je predsednik vršio pritisak na njega da prekine kompletnu istragu o Rusiji, piše britanski „Gardijan“.

On navodi kako mu je na večeri 27. januara Tramp ponavljao: „Potrebna mi je lojalnost“. Komi se seća i sastanka u Ovalnom kabinetu 14. februara nakon što ih je grupa zvaničnika napustila.

– Kada su se vrata kraj dedinog sata zatvorila i ostavljeni smo nasamo, predsednik je počeo da počeo rečima: „Hoću da popričamo o Majku Flinu“. Flin je podneo ostavku dan ranije. Predsednik je na početku rekao da Flin nije uradio ništa loše u vezi sa Rusima, ali da je morao da ga smeni jer je prevario potpredsednika (Majka Pensa). Dodao je da su ga brinule druge stvari vezane za Flina, ali nije precizirao koje. Predsednik je dodao dugi niz komentara vezanih za problem sa curenjem poverljivih informacija, a tu zabrinutost sam i ja delio i još je delim – piše Komi.

Nakon kratkog prekida, Tramp je rezimirao razgovor, kaže Komi.

– Predsednik se tada vratio na temu Majka Flina, uz reči: „On je dobar momak i prošao je mnogo toga“. Ponovio je da Flin nije uradio ništa loše u njegovim telefonskim pozivima Rusima, ali je zavarao potpredsednika. Onda je rekao: „Nadam se da vidiš jasno način da odustaneš od toga, da odustaneš od Flina. On je dobar momak. Nadam se da možeš da odustaneš od toga“. Odgovorio sam samo da je „on dobar momak“. (Zapravo, imao sam pozitivna iskustva dok sam sarađivao sa Majkom Flinom kao kolegom dok je on bio direktor američke Vojno-obaveštajne agencije na početku svoje karijere u FBI-ju). Nisam rekao da ću „odustati od toga“ – navodi Komi u pisanoj izjavi.

Komi dodaje i da je odmah sačinio poverljivi izveštaj o razgovoru o Flinu i da je o tome porazgovarao sa visokim zvaničnicima FBI.

– Razumeo sam da predsednik traži da prekinemo istragu o Flinu u vezi sa lažnim izjavama o njegovim razgovorima sa ruskim ambasadorom u decembru. Nisam to shvatio tako da predsednik govori o široj istrazi o Rusiji i mogućim vezama sa njegovom kampanjom. Možda grešim, ali sam shvatio da se fokusirao na to što se upravo dogodilo sa Flinovim odlaskom i kontroverzama vezanim za njegove telefonske razgovore. Ipak, sve to bilo je veoma zabrinjavajuće, s obzirom na ulogu FBI kao nezavisne istražne agencije – zaključuje Komi u izjavi.

 

Blic

KOMENTARI4 komentara

 1. micky says:

  I cim zavrsi "svedocenje" ubice ga CIA jer uvek postoji opasnost da ce da kaze istinu a to im nikako ne odgovara. Ovaj dzibronja je lazima sam sebi presudio smrtnu kaznu. Kolika budala moze postati co'ek, ej bre.

 2. Trifun says:

  Komi je radio nekoliko godina kao direktor Klinotove fondacije, odakle je direktno postavljen za FBI sefa. Tako da ovo sto gledamo nema nikakve veze sa integritetom americkog sistema koji je 100% korumpiran, nego je u pitanju brutalna politicka borba za vlast, moc i pare.

 3. Ajoj says:

  Lako je njima da se ganjaju oko paradoksa jer nemaju šta Srbin imade. Ali svi ćemo se naći u jednom istom problemu kad ćemo dobiti platu po delima svojim o pravednom carstvu Božijem.

 4. Batina says:

  Komi uskoro ima da bude u komi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *