АМЕРИКА НА НОГАМА: Полициајац који је убио дечака неће бити кривично гоњен!

AMERIKA NA NOGAMA: Policiajac koji je ubio dečaka neće biti krivično gonjen!

29 decembra 2015

Michael-Brown 6787Porota u američkoj saveznoj državi Ohajo odlučila je da protiv policajaca koji su učestvovali u incidentu u kojem je ubijen 12-godišnji crni dečak neće biti podignuta optužnica, saopštilo je američko državno tužilaštvo.

Smrt Tamira Rajsa u novembru 2014. godine, koji je u rukama imao dečji pištolj kad ga je na igralištu ubio beli policajac, rezultovala je, pored drugih sličnih incidenata, protestima širom SAD.

– Na osnovu dokaza koje smo videli i zakona koji se odnosi na policijsku primenu smrtonosne sile, porota odbacuje predlog podizanja optužnice protiv dvojice policajaca koji su učestvovali u incidentu, od kojih je jedan upucao dečaka – saopštilo je tužilaštvo.

Snimci sa nadzornih kamera su pokazali da je policajac pucao na 12-godišnjeg Rajsa samo nekoliko sekundi nakon što je automobil policijske patrole stigao na lice mesta. Dečak je preminuo nekoliko sati kasnije u bolnici.

Sudija zadužen za taj slučaj je u junu objavio da ima osnova za podizanje optužnice protiv policajaca, ali su u oktobru nezavisni izveštaji čiju je izradu naložilo tužilaštvo pokazali da je policajac Timoti Loman opravdano pucao u Rajsa.

Tek nekoliko dana nakon ovog incidenta, druga porota je donela odluku da se ne podiže optužnica protiv policajca belca koji je u avgustu 2014. ubio nenaoružanog crnog mladića Majkla Brauna u predgrađu Fergusona u Misuriju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gordan says:

    Amerika na nogama??? Ja u to ne verujem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *