АМЕРИКА НАОРУЖАВА БОСАНСКУ ВОЈСКУ!?

AMERIKA NAORUŽAVA BOSANSKU VOJSKU!?

24 septembra 2019

Oružane snage Bosne i Hercegovine (BiH) pokrenule su proces naoružavanja, kako je to prošle godine i najavio Bakir Izetbegović. Prvi kontigent stigao je iz Amerike u vidu dva polovna helikoptera „Hjui 2“, američke firme „Bel“, koji su se proslavili učešćem u Vijetnamskom ratu.

Nezvanično, ovo je samo početak u naoružavanju bosanske vojske koje će finansirati Amerika uz instant donaciju od pet miliona evra. Ostatak novca, oko 300 miliona konvertibilnih maraka, odobrilo je Veće ministara BiH u decembru 2015. godine.Da li je naoružavanje borbenim helikopterima u trenutku kada je politička scena u BiH usijana, naročito posle Deklaracije SDA o stvaranju Republike BiH, potez koji može da ode u lošem pravcu?

Vojska Federacije, a ne RS

Sagovornici Sputnjika Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci i Gostimir T. Popović, politički analitičar i stručnjak za bezbednost, smatraju da sve što se dešava u BiH ima veze sa politikom, uključujući i naoružavanje vojske.

Oba sagovornika smatraju da ako je Amerika mogla da dâ osam miliona evra za nevladin sektor, a da RS o tome nije ništa znala, sasvim je moguće da ni u ovu američku donaciju nisu bili upućeni. To je, kako kaže Ćeranić, manji problem od pitanja protiv koga se naoružava vojska Bosne?!

„Bezbednost je duboko političko pitanje u BiH. Ako je osuđena RS koja je želela da obnovi lako naoružanje svog MUP-a, kako onda borbeni helikopteri mogu biti dobrodošli“, pita se naš sagovornik, uz podsećanje da je RS od pet agencija dobila dozvole da obnovi oružje za policiju, ali je opet na kraju ispalo da se RS naoružava.

On veruje da je dosta toga jasno iz nedavne Deklaraciju SDA.

„Dvostruki standardi su još od potpisivanja Dejtona na sceni u BiH i to smeta ne samo Srbima, već i Hrvatima. Kada pričamo o naoružanju, mora se imati u vidu i nedavna platformu SDA koja je istakla ratne ciljeve. Dakle, sve ono što je hteo da ostvari Alija Izetbegović, a zbog čega je i došlo do ratnih sukoba na ovim prostorima, sada pokušava da ostvari njegov sin Bakir Izetbegović“, dodaje on.

Odbrana je na entitetima

Stručnjak za bezbednost Gostimir T. Popović naglašava da problem može da nastane jer je odbrambeni sistem RS predat Sarajevu, dakle, RS ga nema.

„U aneksima Dejtonskog sporazuma lepo piše šta ko može i koliko da ima od naoružanja. S obzirom da je RS oduzeto pravo koje je prema Dejtonskom sporazumu imala, to jest mogućnost da ima svoju vojsku, ovo sada može da bude problem. Zbog toga je možda potrebno da se napravi određeni politički potez kako bi RS vratila pravo koje joj je pripadalo po izvornom Dejtonu“, kaže on.

Ćeranić podseća da je RS pristala da BiH ima zajedničku odbranu, samo zbog nedostatka novca. Inače, u Dejtonskom sporazumu organizacija bezbednosti, uključujući tu i vojsku, pripada entitetima, dodaje on.„Član srpskog predsedništva Milorad Dodik u više navrata je zahtevao da se nadležnost bezbednosti vrati pod okrilje RS, pokušavajući da to nametne kao temu za razgovor u Sarajevu i među predstavnicima međunarodne zajednice. Međutim, svaki put je ispalo da želi da ’militarizuje RS‘“, objašnjava Ćeranić.

Disciplinovanje RS

Oba naša sagovornika veruju da se teoretski vojska BiH posmatra kao zajednička vojska, ali da je to u praksi zapravo vojska Federacije. Vrlo je moguće, dodaje Popović, da ovi borbeni iznenadni pokloni imaju za cilj disciplinovanje RS.

„To je negativan pokušaj Amerike i NATO-a da se na neki način pokažu zubi Republici Srpskoj. Nije ovo neka velika i mnogo opasna donacija, ali jeste aktivnost koja nije u skladu sa mirovnom politikom“, njegov je zaključak.

Posle ove donacije bosanska vojska će imati ukupno 12 helikoptera, a dalja nabavka će se finansirati iz odbrambenog budžeta BiH uz američku podršku.

Maksimalna nosivost ovih američkih helikoptera je 13 ljudi ili 2.210 kilograma tereta, mada može da ponese do 2.268 kilograma tereta. Maksimalna brzina krstarenja je 196 kilometra na čas, a dolet 455 mm.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kosovac says:

  Amerika naoružava Bosansku vojsku? ……….Ljudi, pa ovo je vrlo šokantno.

  • Željko says:

   Halo susjedi, pomirite se vi da NIKADA vaša država Srbija neće prijeći rijeke Dunav i Drinu, i da su Hrvatska a i Bosna i Hercegovina neovisne države a ne dio velike Srbije tj. tzv YU!!

 2. Beli Ora says:

  To se već vidjelo i kroz maglu a kamo li sada kad su karte bačene . RS treba to isto da radi i bez odobrenja severa ministara , oformiti “ odbrambeni sistem RS!!! To je na silnu oteto to i na silu vratiti!!!!

 3. milorad2 says:

  da odredjeni krugovi u USA naružavaju kompletnu bivšu nacističku agenturu i strukturu u bivšoj jugoslviji , i kad kažem bivšoj ne mislim na SFRJ.SVI koji su izdali bivšu kraljevinu su sada pod istim krovom,i spremaju ih na simultani udruženi napad na Srbiju, tj, na NAS SVE.Namera je okupacija i genocid.Ali pitanje je kolko će to funkcionisati i koliko STVARNO mogu da pruže podršku sa zapada u ovom momentu napaljenim skautima.Realno, ustaše mogu da vode rat sa 30% kapaciteta i bez pomoći NATO oni su puding sa vanilom, izetbegovićevi "dobrovoljci" su dobri isto onoliko kao i bundžije protiv austrijske aneksije onomad,znači kapacitet im je 0%,i konačno naši dragi šiptari..oni su čuveni herojski borci i kapacitet im je isti kao i za vreme NATO bobmardovanja, što je otprilike 3%.Sve u svemu srpska armija koja je na nivou od 80% će se boriti protiv 33% "domaćih izdajnika i kvislinga" kako su ih komunisti svojevremeno krstili.E sad ide jedan bitan momenat,MI nismo komunisti a još manje sludjeni monarhisti koji slušaju prevarenog kralja, ovo sad je SRBIJA i sa SRBIMA će imati posla, i to vrlo ljutim Srbima.Najeb... su oni svi zajedno a mi Srbi ćemo napravti granice tačno kako je Šešelj rekao:) i u pravu je matori.Nema razloga za strah ili paniku zapadna ekipa raččuna na poslednji pokušaj da dobiju igru protiv nas ali sad mogu samo da gledaju sa strane i gurnuće svoje "štićenike" u rernu , ionako je SVE ili NIŠTA:)Koja če to bežanija i propast da budu za sve "dične" ljubitelje demokratije u crnim uniforamama sa SS kragnama u bivšoj jugosalviji:) biće krvavo mnogo kraije nego prethodni rat ali NNE ZA NAS sad če oni da krvare i to ozbiljno, ma biće smešno od koga smo mi strahovali bre...ccc

  • Kosovac says:

   @ milorad2, …..Podržavam. Ionako su nas osudili za genocid, mogli bismo pokušati da opravdamo tu presudu. Zato što i kada ih opet pobedimo, oni će opet da naprave presudu za genocid. Što kaže Lala, „bećar nisam a bećar mi kažu, sad ću biti, pa neka ne lažu“.

 4. Miraš says:

  Bakir Izetbegović uz pomoć SAD ide ka cilju da ostvari sve što je hteo njegov otac. Vučić je 21.09.2019. izjavio: "Srbija je dužna da čuva Dejtonski poredak, pozivam sve u BIH na pozivanje tenzija." Ali isti poziv nije uputio Sjedinjenim Američkim državama. Ovim se pokazuje da ni Sjedinjene Američke Države više ne čuvaju izvorni "Dejtonski poredak". ... Dana 02.09.2019. godine Metju Palmer izjavio je za novinare: “Dejtonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego kao okvir koji se menja...”

  • Miraš says:

   Ispravka> Pozivam sve u BIH na SMIRIVANJE tenzija (pogrešno uneto "na pozivanje tenzija").

 5. Miraš says:

  Amerikanci naprave sporazum kad njima to odgovara, a posle ga ruše opet kad njima to odgovara. Tako rade sa Dejtonskim sporazumom iz 1995 godine, a tako su evo uradili i sa sporazumom JCPOA - iranski "nuklearni sporazum" iz 2015 godine. Šta su dobili Dejtonskim sporazumom? Dobili du mir u BIH i dobili su VREME da pokrenu nemire na Kosovu, Voker je odigrao slučaj Račak i zatim su pokrenuli agresiju na malu Jugoslaviju. Zatim nestala je Vojska srpske 2006 godine, sve kadrove Srpske su osudili na njihovom sudu i sada nastavljaju rat ali u uslovima da Srpska više nema ni svoju vojsku ni kadrove za tu vojsku, a ni naoružanje. Sportskim jezikom rečeno: Amerikanci nameštaju rezultat koji njima odgovara u drugom poluvremenu koje samo što nije počelo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *