AMERIKA NAORUŽAVA JAPAN A UPOZORAVA KINU: Kina mora da poštuje susede

AMERIKA NAORUŽAVA JAPAN A UPOZORAVA KINU: Kina mora da poštuje susede

6 aprila 2014

army_1777052cČak Hejgel pozvao Peking da koristi „odgovornost velike sile“ i poštuje susede, sve nervoznije zbog načina na koji zvanični Peking rešava teritorijalne sporove.

„Velike sile imaju veliku odgovornost. I Kina je velika sila. A svi narodi zaslužuju poštovanje, bez obzira koliko su veliki ili koliko su mali“, poručio je američki sekretar odbrane tokom boravka u Japanu, a uoči sutrašnjeg dolaska u zvaničnu trodnevnu posetu Pekingu, prenela je agencija Rojters.

Hejgel je najavio da će SAD poslati dva razarača opremnjena balističkim raketama za Japan u cilju suprostavljanja pretnji Severne Koreje.

Hejgel je upozorio je Kinu da ne pribegava unilateralnoj akciji da bi rešila svoje teritorijalne sporove sa susedima, povukavši paralelu sa ruskim upadom u Ukrajinu, preneo je AFP.

„Mislim da smo videli neke jasne dokaze nedostatka poštovanja, prinude i zastrašivanja… u onome što su Rusi uradili u Ukrajini“, rekao je on na konferenciji za novinare sa japanskim kolegom Icinori Onoderom.

Zemlje treba da jasno dignu glas i odbace takvo očigledno kršenje međunarodnog prava, rekao je Hejgel imajući u vidu Krim, a aludirajući na Kinu i njene teritorijalne sporove sa azijskim susedima poručio da manje zemlje imaju ista suverena prava kao i velike.

„Ne možete ići po svetu i redefinisati granice, kršiti teritorijalni integritet i suverenitet zemalja silom, prinudom i zastrašivanjem bez obzira da li su to mala ostrva u Pacifiku ili veliki narod u Evropi“, naveo je Hejgel.

Hejgel je rekao da je sa japanskim kolegom razgovarao o pretnji Pjongjanga i dodao da su dva američka broda „odgovor na severnokorejski obrazac provokativnih i destabilizirajućih akcija koje krše rezolucije UN“ koji će takođe obezbediti veću zaštitu od takvih pretnji, dodaje agencija AP.

Dva dodatna američka brodova povećaće ukupnu prisutnost SAD u Japanu na sedam ratnih brodova opremljenih balističkom protivraketnom odbranom i predstavljaju nastavak američkih napora da poveća „fokus“ Vašingtona na pacifički deo Azije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. LJuba N.S. says:

    Američki teroristički gadovi se pozivaju na pravo."KOSOVO JE SRPSKO"a bagra teroristička ga je okupirala i proterala srbe sa Kosova i sebe prestavljaju kao mirotvorce...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *