АМЕРИКА НАОРУЖАВА СВЕ ЗЕМЉЕ БАЛКАНА сем Србије! ЧЕКА СЕ РЕАКЦИЈА БЕОГРАДА, АЛИ И МОСКВЕ…

AMERIKA NAORUŽAVA SVE ZEMLJE BALKANA sem Srbije! ČEKA SE REAKCIJA BEOGRADA, ALI I MOSKVE…

6 juna 2019

Piše: Miroslav Lazanski

Pre dva meseca SAD su isporučile Albaniji 37 protivminskih oklopnih vozila MRAP „nejvistar makspro“. Vozila je na specijalnoj svečanosti preuzela ministarka odbrane Albanije Olta Hačka, a primopredaji su prisustvovali i načelnik Generalštaba albanske vojske, brigadni general Bardil Količaku i predstavnica Ambasade SAD u Tirani Lejla Mozes.

Isporuka američkih vozila predviđena je programom američkih donacija albanskoj vojsci, odnosno sporazumom između SAD i Albanije iz 2015. godine u okviru kojeg je Vašington već isporučio Tirani 77 oklopnih vozila „hamvi“, u okviru najavljenih 248 takvih vozila, i tri oklopna vozila „makspro“. Nešto ranije Albanija je od Italije kao donaciju dobila i sedam lakih oklopnih vozila „iveko LMV“.Albanija će od SAD kao donaciju dobiti i tri srednja dvomotorna helikoptera UH-60 „blek houk“. Helikopteri su polovni, ali u odličnom funkcionalnom stanju. Albansko ratno vazduhoplovstvo, „Forca Ajrore“, dobiće L verziju „blek houka“, pa su albanski piloti i tehničko osoblje već počeli obuku za te letelice u Nacionalnoj gardi Nju Džerzija. Inače model L tog helikoptera proizvodio se od 1989. do 2007. godine. Letelica može da preveze 11 potpuno opremljenih vojnika, ili 20 lako opremljenih boraca. Može biti naoružana sa mitraljezom M-60 od 7,62 mm i mitraljezom GAU-19/A od 12,7 mm. Helikopter ima krilne nosače oružja, na koje se montira naoružanje od po 2.268 kg, odnosno može da ponese po 16 raketa vazduh-zemlja AGM-114 „helfajer“, kao i lansere nevođenih projektila od 70 mm.

Oružane snage Albanije, „Forcat e Armatosura te Republikes se Shqiperise“, nastoje da poboljšaju svoju mobilnost, pa je tako laki pešadijski bataljon albanske kopnene vojske sa 1.000 pripadnika krajem prošle godine uspešno položio sve ispite i testove borbenog osposobljavanja pred inspektorima NATO-a. Sertifikati su dobijeni na vežbi „Albanski lav 2018“. Osnovno streljačko naoružanje tog lakog pešadijskog bataljona čine italijanske puške AR70/90 „bereta“, takođe donacija Rima Tirani. Za prevoz pripadnici tog bataljona koriste vozila „hamvi“.

Albanija je ponudila Amerikancima i NATO-u svoju staru vazduhoplovnu bazu Kucove, koja se nalazi 60 km južno od Tirane, u blizini grada Berata. Baza je počela da se gradi još 1955. godine u vreme diktatora Envera Hodže i bila je glavno vazduhoplovno uporište za albansku mlaznu avijaciju. Kada je posle šest godina sagrađena, imala je glavnu poletno-sletnu pistu dužine 2.850 metara i pomoćnu pistu dugu 2.500 metara, koja počinje praktično iz obližnjeg brda. Vojni aerodrom Kucove ima i 40 betonskih zaklona-kaponira za avione.

Tokom građanskih nemira u Albaniji 1997. godine baza Kucove bila je dosta devastirana, ali je u periodu od 2002. do 2004. dobila novi kontrolni toranj, osvetljenje, obnovljene rulne staze i platforme kao nove stajanke aviona. Ranije je bilo ideja da Kucove postane i civilni komercijalni aerodrom, ali se ulaskom Albanije u NATO od te ideje odustalo. Sada Tirana očekuje da Amerikanci i NATO u novu modernizaciju baze Kucove ulože oko 50 miliona evra.

Sa tom vazduhoplovnom bazom, kao i s aerodromima Petrovac kraj Skoplja i Slatina kraj Prištine, a tu je i aerodrom Golubovci kraj Podgorice, NATO bi imao odličnu pozadinsku aerodromsku mrežu za transport, uopšte logistiku, ali i za neposrednu kontrolu vazdušnog prostora ovog dela Balkana.Ako se tome doda i da je „Sedma trening komanda“ američke kopnene vojske u Evropi još u septembru prošle godine izdala sertifikat vojnom poligonu Krivolak u Makedoniji za upotrebu avijacije kopnene vojske SAD, da su pripadnici te komande praktično stalno prisutni na tom poligonu, da je na Krivolaku već postavljena pista duga 300 metara za bespilotne letelice, da je na Krivolaku već boravio i vežbao Drugi konjički puk evropskih kopnenih snaga SAD, da se tu i sada odvijaju vežbe NATO snaga, da su pripadnici „kosovskih bezbednosnih snaga“, njih oko 100, nedavno vežbali sa snagama NATO-a na poligonu Slunj u Hrvatskoj, da su Amerikanci donirali Prištini tridesetak „hamvija“, da Turci i Amerikanci obučavaju Albance sa Kosova za pilote helikoptera, da je celokupna obuka „kosovskih bezbednosnih snaga“ po NATO standardima, onda je potpuno jasno da Amerikanci i NATO užurbano ojačavaju svoju drugu, pozadinsku i ne manje važnu, liniju fronta prema Rusiji u ovom delu Evrope. Naime, na prvoj liniji fronta prema Rusiji u Jugoistočnoj Evropi su Ukrajina, Rumunija i Bugarska, a na drugoj liniji su Grčka, Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora i ono za šta oni na Zapadu smatraju da je Kosovo.

Tema za razmišljanje za Beograd, ali i za Moskvu…

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  1) "Na prvoj liniji fronta prema Rusiji u Jugoistočnoj Evropi su Ukrajina, Rumunija i Bugarska" - neće se usuditi da direktno vojno napadnu teritoriju Rusije, ni Krim, a od toga odvraćaju ih saznanja s čime bi sve vojno mogla da odgovori Ruska Federacija. Videćemo šta će uspeti da postigne po pitanju popravljanja odnosa novi predsednik Ukrajine Zelenski. Treba imati u vidu da on ima veoma nezgodan zadatak unutar zemlje da ispuni obećanja onom delu gradjana koji želi mir i koji ga je svojim glasovima i doveo na vlast ali ima i ukro-nacističku publiku koja to ne želi. Na spoljnom planu on mora da zadovolji i pred EU i NATO i pred SAD. Ipak moguće je i smanjivanje provokacija ka Donbasu i istovremeno bar kakvo-takvo popravljanje odnosa sa Rusijom. ... 2) "a na drugoj a na drugoj liniji su Grčka, Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora i ono za šta oni na Zapadu smatraju da je Kosovo." --- "onda je potpuno jasno da Amerikanci i NATO užurbano ojačavaju svoju drugu, pozadinsku i ne manje važnu, liniju fronta prema Rusiji u ovom delu Evrope." OVDE VIDIM GREŠKU JER OVO JE VIŠE OPASNOST ZA NAS > države iz druge linije plus - plus Rumunija, Bugarska, Hrbatska, A GREŠKE NEMA AKO PISAC SRBIJU SMATRA DELOM RUSIJE.

  • Ivana says:

   Ne samo amerika nego i zemlje evrope naoružavaju naše susede protiv nas us put i vojno savetuju. Sve je to pod jednom kapom Vatikana katoličko-protestanska osovina zla pravoslavci moraju to stalno ponavljati svi i svuda se se pravoslavni narodi probude.

 2. milorad2 says:

  Mi treba da se naoružamo, planira se napad na nas, oni ne odustaju od potpunog razaranja i cepanja naše države i okupacije onog što oni smatraju da treba da preostane od srbije.Napašće nas simultano sa napadom na rusiju bili mi neutralni ili ne , jednostvano oni smatraju da će usput tako da reše i "problem srbije".Taj plan postoji ali nije trenutno operativan jer zavisi od ishoda opeacija u ukrajini i baltičkim kneževinama, zato se naoružavaju ustaše i šiptari , da budu upotrebljeni kao rezerva u slučaju da na istočnom frontu stvari idu loše, a ako ne treba, onda stupa na scenu napad na nas.Znam da ovo što sam napisao deluje krajnje preterano i da svi viču da rata neće biti, da su to u stvari simptomi "hladnog rata", da oni ne smeju da započinju tako nešto protiv rusije itd.Ali kada bi znali koje količine naoružanja i municije stuižu SVAKODNEVNO u luke zapadne evrope i kada se uzme u obzir razmere naoružavanja naših "dobrih suseda" i ostalih armioja koje su na tzv.prvoj liniji fronta prema rusiji, jedini zaključak je da se oni prirpemaju za napad i da to nije samo u funkciji pretnje i zastrašivanja.Takodje rasporedi trupa koji se odvijaju pod firmom vežbi svuda po evropi su zloslutni znak dizanja borbene gotovosti NATO i USA snaga u čitavoj evropi.Nesrećnici koji žive u blizini američkih baza ne mogu da spavaju bre od tutanjave aviona koja ne prestaje.Oni se spremaju za rat i to uopšte više nije neka fantazija a takodje je daleko prošlo vreme kada su to bile samo politčke poluge pritiska.Napašće ruse zbog krima a i inače zato što smatraju da rusiju treba razoriti na nivo 3 sveta još od ranije.Detant je MRTAV sada će da radi oružje i to je vrlo otvoreno i jasno i poručeno iz političkih centara zapadne allijanse, oni čak nisu ni pokušali da ublaže svoje izjave i pretnje rusiji.Ne znam šta se mota u glavam likova koji na kraju krajeva odlučuju o tom budućem ratu ali znam sigurno šta će se desiti ako počne pucnajva, jedan takav napad ne može i neće proći bez upotrebe nuklearnog oružja i to može da bude ekstenzivna ili čak totalna razmena plotuna.Ovoga trenutka svet je na ivici katastrofe i to bliže katastrofi nego IKADA do sada uključujući i famoznu kubansku krizu.Bukvalno rat može izbiti svakog časa, ako ništa zbog pogrešne procene i slučajno (slučajno u smislu da nije taj momenat planirani tenutak izdavanja naredjenja za napad.)Sve u svemu treba da se naoružamo koiko god možemo i to za sve pare, što brže.Samo snažna armija nas možda, može poštedeti ponovnog napada NATO alijanse.Puštanje šiptara sa lanca je upozorenje i vrlo jasna pretnja.

 3. dijagnoza hrvat says:

  ...naši "prijatelji" italijani...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *