АМЕРИКА НАОРУЖАВА СВЕ ЗЕМЉЕ БАЛКАНА сем Србије! ЧЕКА СЕ РЕАКЦИЈА БЕОГРАДА, АЛИ И МОСКВЕ…

АМЕРИКА НАОРУЖАВА СВЕ ЗЕМЉЕ БАЛКАНА сем Србије! ЧЕКА СЕ РЕАКЦИЈА БЕОГРАДА, АЛИ И МОСКВЕ…

6 јуна 2019

Пише: Мирослав Лазански

Пре два месеца САД су испоручиле Албанији 37 противминских оклопних возила МРАП „нејвистар макспро“. Возила је на специјалној свечаности преузела министарка одбране Албаније Олта Хачка, а примопредаји су присуствовали и начелник Генералштаба албанске војске, бригадни генерал Бардил Количаку и представница Амбасаде САД у Тирани Лејла Мозес.

Испорука америчких возила предвиђена је програмом америчких донација албанској војсци, односно споразумом између САД и Албаније из 2015. године у оквиру којег је Вашингтон већ испоручио Тирани 77 оклопних возила „хамви“, у оквиру најављених 248 таквих возила, и три оклопна возила „макспро“. Нешто раније Албанија је од Италије као донацију добила и седам лаких оклопних возила „ивеко ЛМВ“.Албанија ће од САД као донацију добити и три средња двомоторна хеликоптера УХ-60 „блек хоук“. Хеликоптери су половни, али у одличном функционалном стању. Албанско ратно ваздухопловство, „Forca Ajrore“, добиће Л верзију „блек хоука“, па су албански пилоти и техничко особље већ почели обуку за те летелице у Националној гарди Њу Џерзија. Иначе модел Л тог хеликоптера производио се од 1989. до 2007. године. Летелица може да превезе 11 потпуно опремљених војника, или 20 лако опремљених бораца. Може бити наоружана са митраљезом М-60 од 7,62 мм и митраљезом ГАУ-19/А од 12,7 мм. Хеликоптер има крилне носаче оружја, на које се монтира наоружање од по 2.268 кг, односно може да понесе по 16 ракета ваздух-земља АГМ-114 „хелфајер“, као и лансере невођених пројектила од 70 мм.

Оружане снаге Албаније, „Forcat e Armatosura te Republikes se Shqiperise“, настоје да побољшају своју мобилност, па је тако лаки пешадијски батаљон албанске копнене војске са 1.000 припадника крајем прошле године успешно положио све испите и тестове борбеног оспособљавања пред инспекторима НАТО-а. Сертификати су добијени на вежби „Албански лав 2018“. Основно стрељачко наоружање тог лаког пешадијског батаљона чине италијанске пушке АР70/90 „берета“, такође донација Рима Тирани. За превоз припадници тог батаљона користе возила „хамви“.

Албанија је понудила Американцима и НАТО-у своју стару ваздухопловну базу Куцове, која се налази 60 км јужно од Тиране, у близини града Берата. База је почела да се гради још 1955. године у време диктатора Енвера Хоџе и била је главно ваздухопловно упориште за албанску млазну авијацију. Када је после шест година саграђена, имала је главну полетно-слетну писту дужине 2.850 метара и помоћну писту дугу 2.500 метара, која почиње практично из оближњег брда. Војни аеродром Куцове има и 40 бетонских заклона-капонира за авионе.

Током грађанских немира у Албанији 1997. године база Куцове била је доста девастирана, али је у периоду од 2002. до 2004. добила нови контролни торањ, осветљење, обновљене рулне стазе и платформе као нове стајанке авиона. Раније је било идеја да Куцове постане и цивилни комерцијални аеродром, али се уласком Албаније у НАТО од те идеје одустало. Сада Тирана очекује да Американци и НАТО у нову модернизацију базе Куцове уложе око 50 милиона евра.

Са том ваздухопловном базом, као и с аеродромима Петровац крај Скопља и Слатина крај Приштине, а ту је и аеродром Голубовци крај Подгорице, НАТО би имао одличну позадинску аеродромску мрежу за транспорт, уопште логистику, али и за непосредну контролу ваздушног простора овог дела Балкана.Ако се томе дода и да је „Седма тренинг команда“ америчке копнене војске у Европи још у септембру прошле године издала сертификат војном полигону Криволак у Македонији за употребу авијације копнене војске САД, да су припадници те команде практично стално присутни на том полигону, да је на Криволаку већ постављена писта дуга 300 метара за беспилотне летелице, да је на Криволаку већ боравио и вежбао Други коњички пук европских копнених снага САД, да се ту и сада одвијају вежбе НАТО снага, да су припадници „косовских безбедносних снага“, њих око 100, недавно вежбали са снагама НАТО-а на полигону Слуњ у Хрватској, да су Американци донирали Приштини тридесетак „хамвија“, да Турци и Американци обучавају Албанце са Косова за пилоте хеликоптера, да је целокупна обука „косовских безбедносних снага“ по НАТО стандардима, онда је потпуно јасно да Американци и НАТО ужурбано ојачавају своју другу, позадинску и не мање важну, линију фронта према Русији у овом делу Европе. Наиме, на првој линији фронта према Русији у Југоисточној Европи су Украјина, Румунија и Бугарска, а на другој линији су Грчка, Албанија, Северна Македонија, Црна Гора и оно за шта они на Западу сматрају да је Косово.

Тема за размишљање за Београд, али и за Москву…

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. Slobodanka says:

  1) "Na prvoj liniji fronta prema Rusiji u Jugoistočnoj Evropi su Ukrajina, Rumunija i Bugarska" - neće se usuditi da direktno vojno napadnu teritoriju Rusije, ni Krim, a od toga odvraćaju ih saznanja s čime bi sve vojno mogla da odgovori Ruska Federacija. Videćemo šta će uspeti da postigne po pitanju popravljanja odnosa novi predsednik Ukrajine Zelenski. Treba imati u vidu da on ima veoma nezgodan zadatak unutar zemlje da ispuni obećanja onom delu gradjana koji želi mir i koji ga je svojim glasovima i doveo na vlast ali ima i ukro-nacističku publiku koja to ne želi. Na spoljnom planu on mora da zadovolji i pred EU i NATO i pred SAD. Ipak moguće je i smanjivanje provokacija ka Donbasu i istovremeno bar kakvo-takvo popravljanje odnosa sa Rusijom. ... 2) "a na drugoj a na drugoj liniji su Grčka, Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora i ono za šta oni na Zapadu smatraju da je Kosovo." --- "onda je potpuno jasno da Amerikanci i NATO užurbano ojačavaju svoju drugu, pozadinsku i ne manje važnu, liniju fronta prema Rusiji u ovom delu Evrope." OVDE VIDIM GREŠKU JER OVO JE VIŠE OPASNOST ZA NAS > države iz druge linije plus - plus Rumunija, Bugarska, Hrbatska, A GREŠKE NEMA AKO PISAC SRBIJU SMATRA DELOM RUSIJE.

  • Ivana says:

   Ne samo amerika nego i zemlje evrope naoružavaju naše susede protiv nas us put i vojno savetuju. Sve je to pod jednom kapom Vatikana katoličko-protestanska osovina zla pravoslavci moraju to stalno ponavljati svi i svuda se se pravoslavni narodi probude.

 2. milorad2 says:

  Mi treba da se naoružamo, planira se napad na nas, oni ne odustaju od potpunog razaranja i cepanja naše države i okupacije onog što oni smatraju da treba da preostane od srbije.Napašće nas simultano sa napadom na rusiju bili mi neutralni ili ne , jednostvano oni smatraju da će usput tako da reše i "problem srbije".Taj plan postoji ali nije trenutno operativan jer zavisi od ishoda opeacija u ukrajini i baltičkim kneževinama, zato se naoružavaju ustaše i šiptari , da budu upotrebljeni kao rezerva u slučaju da na istočnom frontu stvari idu loše, a ako ne treba, onda stupa na scenu napad na nas.Znam da ovo što sam napisao deluje krajnje preterano i da svi viču da rata neće biti, da su to u stvari simptomi "hladnog rata", da oni ne smeju da započinju tako nešto protiv rusije itd.Ali kada bi znali koje količine naoružanja i municije stuižu SVAKODNEVNO u luke zapadne evrope i kada se uzme u obzir razmere naoružavanja naših "dobrih suseda" i ostalih armioja koje su na tzv.prvoj liniji fronta prema rusiji, jedini zaključak je da se oni prirpemaju za napad i da to nije samo u funkciji pretnje i zastrašivanja.Takodje rasporedi trupa koji se odvijaju pod firmom vežbi svuda po evropi su zloslutni znak dizanja borbene gotovosti NATO i USA snaga u čitavoj evropi.Nesrećnici koji žive u blizini američkih baza ne mogu da spavaju bre od tutanjave aviona koja ne prestaje.Oni se spremaju za rat i to uopšte više nije neka fantazija a takodje je daleko prošlo vreme kada su to bile samo politčke poluge pritiska.Napašće ruse zbog krima a i inače zato što smatraju da rusiju treba razoriti na nivo 3 sveta još od ranije.Detant je MRTAV sada će da radi oružje i to je vrlo otvoreno i jasno i poručeno iz političkih centara zapadne allijanse, oni čak nisu ni pokušali da ublaže svoje izjave i pretnje rusiji.Ne znam šta se mota u glavam likova koji na kraju krajeva odlučuju o tom budućem ratu ali znam sigurno šta će se desiti ako počne pucnajva, jedan takav napad ne može i neće proći bez upotrebe nuklearnog oružja i to može da bude ekstenzivna ili čak totalna razmena plotuna.Ovoga trenutka svet je na ivici katastrofe i to bliže katastrofi nego IKADA do sada uključujući i famoznu kubansku krizu.Bukvalno rat može izbiti svakog časa, ako ništa zbog pogrešne procene i slučajno (slučajno u smislu da nije taj momenat planirani tenutak izdavanja naredjenja za napad.)Sve u svemu treba da se naoružamo koiko god možemo i to za sve pare, što brže.Samo snažna armija nas možda, može poštedeti ponovnog napada NATO alijanse.Puštanje šiptara sa lanca je upozorenje i vrlo jasna pretnja.

 3. dijagnoza hrvat says:

  ...naši "prijatelji" italijani...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u