АМЕРИKА НАПАДА ИРАН! Бела кућа затражила опције за УДАР од Пентагона, Трамп НЕ ЗНА НИШТА?!

AMERIKA NAPADA IRAN! Bela kuća zatražila opcije za UDAR od Pentagona, Tramp NE ZNA NIŠTA?!

13 januara 2019

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće zatražio je prošle jeseni od Pentagona da iznese opcije napada na Iran, nakon što je u Bagdadu, prestonici Iraka, grupa ekstremista povezanih sa Teheranom minobacačima napala diplomatski kvart u kojem se nalazi ambasada SAD, objavio je američki list „Volstrit džurnal“, prenosi Rojters.Dnevnik, citirajući neimenovane aktuelne i bivše američke zvaničnike, navodi da je zahtev Saveta za nacionalnu bezbednost, na čijem čelu je Džon Bolton, izazvao duboku zabrinutost zvaničnika Ministarstva odbrane SAD i Stejt departmenta.

 

Navodi se da je Pentagon postupio po zahtevu, ali da nije poznato da li su opcije napada na Iran iznete i Beloj kući, niti da li je američki predsednik Donald Tramp znao za ovo.

List navodi da je odluka za traženje opcija za napad na Iran izazvana incidentom u septembru prošle godine kada su tri minobacačke granate pale na diplomatski kvart Bagdada, pri čemu niko nije povređen.

Rojters navodi da državni sekretar SAD Majk Pompeo nije komentarisao ovu vest kada su ga o njoj upitali novinari, a da je portparolka Stejt departmenta odbila da pruži komentar, kao i i portparol Pentagona.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost ipak je dao izjavu za „Volstrit džurnal“.

– Mi nastavljamo sa razmatranjem statusa našeg osoblja nakon pokušaja napada na našu ambasadu u Bagdadu i konzulat u Basri, i mi ćemo razmotriti pun opseg opcija kako bismo očuvali njihovu bezbednost i naše interesa – rekao je taj portparol.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. Deda Micko says:

  Naredili cionisti i Amerika mora da slusa. Samo budala ne vidi ko to vodi i rezira ratove na ovoj planeti.

 2. Miraš says:

  Tramp je ranije govorio da na stolu drži otvorenu opciju za napad na Iran, a znamo da svaki američki predsednik povede bar jedan rat u svetu. SAD i Katar (državni sekretar Majk Pompeo i katarski šef diplomatija) upravo su potpisali sporazum o proširenju američke vojne avio-baze El Udejd u Dohi, navodno za izgradnju stanova za američke oficire, a ko bi znao šta sve su potpisali. El Udejd je najvažnija američka vazdušna baza na Blistom Istoku, a nalazi se na strateški dobrom mestu u Persijskom zalivu i severno od nje veoma blizu je Iran. ... Izgleda da će za Iran ovo biti teška godina. SAD su zadale sebi za cilj da slome tu zemlju. Tramp će najverovatnije objaviti rat i bombardovaće avionima Iran. Pretpostavljam da će Iran izdržati američki napad. Iran je dobio PVO sisteme S-300 u julu 2016 godine i uspešno su ih testirali početkom 2017 godine. S obzirom na veličinu teritorije Irana od 1,648,195 km2, a i na gustinu napada, nadam se da ih imaju u dovoljnoj količini.

 3. Miraš says:

  Iran ima na raspolaganju i balističke rakete i već nekoliko puta tokom sirijskog rata demonstrirali su efikasnu upotrebu istih. Npr. 01.0ktobra 2018 godine iz baza na zapadnoj strani Irana, iz provincije Kermanšah, raketirali su položaje islamske države u sirijskoj provinciji Deir ez Zor u blizini grada Hadžina. Dakle te rakete su preletele teritoriju celog Iraka koji se nalazi između Irana i Sirije i položaje Kurda i tamo prisutnih američkih boraca da bi zatim ispred njihovog nosa pogodile cilj. U konkretnom slučaju nisu samo gađali teroriste ID nego pokazali su SAD-u da baze SAD u Siriji mogu lako da budu pogođene raketama puštenim iz Irana. Iranci su pokazali su da imaju duge ruke, te slično može da prođe i vazdušna baza El-Udejd ako odatle SAD pokrene napad.

 4. Miraš says:

  U najvažnije američke baze u svetu spadaju: avio-baza „Andersen“ i mornarička baza „Apra harbor“ na Gvamu, avio-baza "Ramštajn" u Nemačkoj, avio-baza"Udejd", baze u Japanu, itd.. Avio-baza "Udejd" - Od 2001. godine "Udejd", koji se nalazi na nekoliko kilometara južno od Dohe, u Kataru, predstavlja glavnu američku avio-bazu na Bliskom istoku. Ovde je smešten punkt Centralne komanda Oružanih snaga SAD i sedište njene borbene avijacije. Od početka dvehiljaditih u blizini baze je razmešteno oko hiljadu američkih vojnika, oko tri stotine tenkova „abrams“, četiristo oklopnih vozila „bredli“, samohodna artiljerija, PVO kompleksi „patriot“. Baza je imala ključnu ulogu tokom vojnih operacija u Iraku i Avganistanu. Godine 2017 u Kataru je bilo oko 10.000 američkih vojnika. Avio-baza „Udejd“ ima najveći značaj među 35 američkih vojnih objekata u tom regionu. Upravo odatle se koordinisana dejstva antiterorističke koalicije pod vođstvom SAD u Siriji i Iraku.

 5. A akoM says:

  Baš će biti interesantno gledati ako USA napadne Iran,kako će to izgledati i ići dalje !

 6. milorad says:

  sucidne namere izraelske vlade će se ostvariti.Iran nema mogućnosti ZA SADA, da vodi direktna kopneni rat protiv izraela, ali potezi izraelskih jastrebova sve više otvaraju vrata toj mogućnosti. Ako nastave ovako izrael će na kraju morati da vodi rat sam protiv svih arapa u okruženju.Oni se izlažu opasnosti genocida PONOVO i neće ih spasiti ni nuklearno oružje u tom slučaju.Sem ako već nisu DUBOKO umešani u stvaranje ISIS i verskog rata sunita protiv svih ostalih izrael nema nikakve koristi od uplitanja u to što se dešava. Medjutim mislim da je izrael veoma umešanu u pokušaj s.arabije da vodi džihad protiv šiita i SVIH OSTALIH VERSKIH I NACIONALNIH GRUPACIJA na b.istoku i zato ovakava panika u jerusalimu,plaše se odmazde jer taj džihad koji je započela s.arabija ne ide na dobro, i ako suniti izgube rat izrael je sledeći na redu.Mislim da jevreji JOŠ mogu da se izvuku od propasti ako se distanciraju od s.arabije i njihovog džihada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *