АМЕРИКА НАШЛА САВЕЗНИКА ЗА НАПАД НА ИРАН: Верни амерички слуга

AMERIKA NAŠLA SAVEZNIKA ZA NAPAD NA IRAN: Verni američki sluga

8 avgusta 2019

Mnoge države su odbile poziv SAD-a da zajedno patroliraju Ormuskim moreuzom kako bi „zaštitile“ zapadne brodove od Irana, ali je Velika Britanija još jednom uspostavila „posebnu vezu“, oduševivši visokog američkog diplomatu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izgledao je posebno zadovoljan nakon što se u sredu sastao sa svojim novoizabranim britanskim kolegom Dominikom Rabom u Londonu, zbog odluke Londona da „pomaže u zaštiti slobode plovidbe u Ormuskom moreuzu.“„Imate vekove pomorske stručnosti za svojim pojasom, tako da razumete važnost zaštite međunarodnog brodarstva od neisprovociranih napada„, rekao je Pompeo britanskom kolegi tokom njihove kratke konferencije za štampu u Stejt departmentu, nazivajući potez Londona „pobedom smislenog i efikasnog multilateralizma“.

Vašington mesecima pokušava da da stvori međunarodnu pomorsku armadu koja bi patrolirala ključnom brodskom trasom, prvo pokušavajući da optuži Iran za sumnjive napade na četiri tankera u junu. Pokušaj nije uspeo nakon što su vlasnici tankera izrazili skepticizam prema američkoj verziji događaja.

Potom se London umešao. Vlasti Velike Britanije u Gibraltaru su 4. jula zaplenile tanker za koji su navele da ilegalno prevozi iransku naftu u Siriju. Iran se osvetio zaplenom tankera pod britanskom zastavom u Persijskom zalivu dve nedelje posle.

Rabov prethodnik, Džeremi Hant je pokušao da to iskoristiti kao izgovor za „pomorski napor“ koji bi predvodila EU, ali ta inicijativa nije uspela. To je potom ostavilo London samim u američkoj operaciji „Sentinel“, koja je još uvek u velikoj meri na karti za crtanje.Dok je Britanija nekada imala mornaričko carstvo širom sveta, i najveću mornaricu na svetu pre više od jednog veka, Kraljevska mornarica se smanjila na desetak fregata i šest razarača, od kojih svi brodovi nisu operativni. Glavni brod, nosač aviona „Kraljica Elizabeta“, još uvek nema avione, a možda će na kraju biti „pozajmljen“ Amerikancima.

Trampova administracija jednostrano je izašla iz Nuklearnog sporazuma s Iranom u maju 2018. godine i od tada nameće nove sankcije i ograničenja Teheranu, te preti ostatku sveta sekundarnim sankcijama. Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina takođe su potpisale sporazum, ali se nisu povukle iz njega.

(Vostok)

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad2 says:

  2 narko države ruku pod ruku pravo na dno

 2. Ivan Grozni says:

  Nista ne ocekivano. Iranska "pomoc" islamskoj revoluciji steti covecanstvu u vise nacina. Poceci od nasih suseda pa na dalje. Zatvaranjem Ormuza stvorila bi se svetska kriza. Ne zaboravimo da je Amerika ne zavisna od uvoza nafte. Njima nije u interesu da se stvara svetska ekonomska kriza.

  • Slobodanka says:

   Kažete "Amerika je nezavisna od uvoza nafte", a Kina, Indija, zatim Japan itd. su države koje značajno uvoze iransku naftu. Vašington je navodno za osam kupaca iranske nafte odobrio izuzeće od sankcija, šest mjeseci omogućen ali OGRANIČEN uvoz iranske nafte. Dozvole za uvoz iranske nafte odobrene su Kini, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Turskoj, Italiji i Grčkoj. Igraju najpre na ograničenje, a zatim na još veća ograničenja. Ameri bi da slome iransku ekonomiju i zatim da sklone režim u Teheranu. A posle toga bi pstavili svoj režim u Teheranu i američke kompanije preuzimale bi veoma bogata iranska nalazišta nafte i gasa. ... Kakvog kvaliteta je američka nafta? Ipak im treba teška nafta iz Venecuele, i iz drugih zemalja. Američki krupni kapitalisti-naftaši već zaradjuju i još više će zaraditi na skoku cene nafte te baš ih briga kolika će ekonomska kriza biti u svetu, važno je da oni što više zaradjuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *