АМЕРИKА НЕ БИ ИМАЛА ШАНСЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ И KИНЕ: Откривена Ахилова пета Пентагона, решење ни на видику

AMERIKA NE BI IMALA ŠANSE PROTIV RUSIJE I KINE: Otkrivena Ahilova peta Pentagona, rešenje ni na vidiku

6 decembra 2020

Uprkos rekordnoj vojnoj potrošnji, oružane snage SAD su i dalje samo delimično spremne na dug istovremeni rat sa Rusijom i Kinom, piše portal „Military.com“, pozivajući se na izveštaj fonda „Nasleđe“.

Portal je objašnjava da je to, pre svega, povezano sa dugoročnim nedostatkom finansiranja odbrambene industrije, kao i pandemijom virusa korona, jer su za borbu protiv nje potrebni ogromni resursi.Kako je navedeno, američkim oružanim snagama je potrebno mnogo vojske, aviona, brodova i visokih tehnologija ukoliko žele da budu spremne za rat sa protivnicima poput Rusije i Kine.

– Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država trenutno samo u ograničenoj meri ispunjavaju zahteve za zaštitu izuzetno važnih američkih nacionalnih interesa – saopštio je fond.

Prema mišljenju organizacije, američka vojska trenutno može da postigne uspeh u konfrontaciji samo sa jednim snažnim protivnikom. S tim u vezi, viši naučni saradnik fonda „Nasleđe“ i penzionisani potpukovnik marinaca Dakota Vud smatra da oružane snage SAD raspolažu sa samo „dve trećine kapaciteta koji moraju da poseduju“ u slučaju dva velika konflikta.

Kako je rekao, situacija može da se popravi povećanjem finansiranja – iako su trenutni odbrambeni rashodi dostigli rekordne razmere (oko 740 milijardi dolara).

– Sve je u novcu. Tokom mnogo godina smo se zaista suočili sa nedovoljnim nivoom ulaganja – istakao je Vud.

Borbenu gotovost američke vojske, vazduhoplovstva i mornarice fond je ocenio kao „ograničenu“.

– Mornarica trenutno broji oko 300 brodova, od kojih je više od pola staro preko 20 godina. Pritom je samo oko 100 brodova svakog dana u stanju borbene gotovosti – precizirao je on.

Istovremeno, autori izveštaji ukazali su na faktore koji će ometati povećanje budžeta za odbranu.– U slučaju da situacija ne pretrpi drastične promene, poput početka velikog sukoba, prisustvo brojnih različitih konkurentnih interesa verovatnije će dovesti do rasta troškova za programe unutrašnjeg razvoja, a ne do ulaganja u odbranu – navedeno je u dokumentu.

Pored toga, iako se Pentagon zalaže za tri do pet odsto povećanja odbrambenih rashoda, američki zakonodavci već su upozorili da to neće biti lako da se postigne u svetlu ogromnih troškova povezanih sa pandemijom virusa korona.

KOMENTARI2 komentara

  1. Srbski vitez says:

    Nije sve u novcu...nešto je i u srcu!

  2. 1389 says:

    Ameri se bore za interese, Rusi se bore iz duše, tu je razlika postojanja 2 različita naroda, duša uvek pobedjuje interese...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *