АМЕРИKА НЕ БИ ИМАЛА ШАНСЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ И KИНЕ: Откривена Ахилова пета Пентагона, решење ни на видику

АМЕРИKА НЕ БИ ИМАЛА ШАНСЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ И KИНЕ: Откривена Ахилова пета Пентагона, решење ни на видику

6 децембра 2020

Упркос рекордној војној потрошњи, оружане снаге САД су и даље само делимично спремне на дуг истовремени рат са Русијом и Kином, пише портал „Милитарy.цом“, позивајући се на извештај фонда „Наслеђе“.

Портал је објашњава да је то, пре свега, повезано са дугорочним недостатком финансирања одбрамбене индустрије, као и пандемијом вируса корона, јер су за борбу против ње потребни огромни ресурси.Kако је наведено, америчким оружаним снагама је потребно много војске, авиона, бродова и високих технологија уколико желе да буду спремне за рат са противницима попут Русије и Kине.

– Оружане снаге Сједињених Америчких Држава тренутно само у ограниченој мери испуњавају захтеве за заштиту изузетно важних америчких националних интереса – саопштио је фонд.

Према мишљењу организације, америчка војска тренутно може да постигне успех у конфронтацији само са једним снажним противником. С тим у вези, виши научни сарадник фонда „Наслеђе“ и пензионисани потпуковник маринаца Дакота Вуд сматра да оружане снаге САД располажу са само „две трећине капацитета који морају да поседују“ у случају два велика конфликта.

Kако је рекао, ситуација може да се поправи повећањем финансирања – иако су тренутни одбрамбени расходи достигли рекордне размере (око 740 милијарди долара).

– Све је у новцу. Током много година смо се заиста суочили са недовољним нивоом улагања – истакао је Вуд.

Борбену готовост америчке војске, ваздухопловства и морнарице фонд је оценио као „ограничену“.

– Морнарица тренутно броји око 300 бродова, од којих је више од пола старо преко 20 година. Притом је само око 100 бродова сваког дана у стању борбене готовости – прецизирао је он.

Истовремено, аутори извештаји указали су на факторе који ће ометати повећање буџета за одбрану.– У случају да ситуација не претрпи драстичне промене, попут почетка великог сукоба, присуство бројних различитих конкурентних интереса вероватније ће довести до раста трошкова за програме унутрашњег развоја, а не до улагања у одбрану – наведено је у документу.

Поред тога, иако се Пентагон залаже за три до пет одсто повећања одбрамбених расхода, амерички законодавци већ су упозорили да то неће бити лако да се постигне у светлу огромних трошкова повезаних са пандемијом вируса корона.

KOMENTARI2 коментара

  1. Srbski vitez says:

    Nije sve u novcu...nešto je i u srcu!

  2. 1389 says:

    Ameri se bore za interese, Rusi se bore iz duše, tu je razlika postojanja 2 različita naroda, duša uvek pobedjuje interese...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u