АМЕРИКА НЕ ПРИЗНАЈУ ТРИБУНАЛ У ХАГУ, па нико не сме истраживати њене злочине

AMERIKA NE PRIZNAJU TRIBUNAL U HAGU, pa niko ne sme istraživati njene zločine

13 septembra 2018

Počekom ove nedelje mogli smo imati priliku svedočiti o “američkoj izuzetnosti”. Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je Međunarodni krivični sud u Hagu nazvao “nelegitimnim” i zapretio da će Vašington reagovati ako sud nastavi provoditi istrage protiv američkih vojnika koji su počinili zločine mučenja u Avganistanu.Amerikanci zaista imaju čudno razumijevanje zakona, posebno kada je reč o međunarodnom pravu. Na primer, Vašington želi kontrolisati “slobodu plovidbe” ratnih brodova kroz Južno kinesko more, na koje pravo polažu Kina i neke susedne zemlje, dok SAD nisu potpisnica nednog dokumenta koji bi im dao pravo da određuju ko smije, a ko ne smije tamo ploviti. Nedavno je Vašington od Rusije tražio da svima dopusti slobodnu plovidbu kroz Severnu pomorski put, teritorijalne vode Rusije koje upola skraćuju plovni put od Azije do velikih pomorskih luka na severu Evrope.

Međutim, sada Međunarodni krivični sud u Hagu istražuje američke vojnike koji su navodno počinili ratne zločine u Avganistanu. Vašington je istog trenutka zapretio da će sankcionisati i nametnuti zabranu putovanja sudijama i tužiteljima “koji se usude poduzeti mere protiv građana Sjedinjenih Država, Izraela i drugih savezničkih zemalja”.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je takođe zapretio osoblju suda u Hagu da će svima suditi sudovi u Sjedinjenim Državama.

“Sjedinjene Države će iskoristiti sve načine kako bi zaštitili naše građane i naše saveznike od nepoštenog progona tog nezakonitog suda”, rekao je Bolton.

Podsetimo, 2002. godine su oba doma američkog Kongresa odobrila zakon koji zabranjuje američkim vlastima da sarađuju s Tribunalom u Hagu, a čak su predsedniku dali ovlašćenja da “koristiti sve potrebne i prikladne mere za hitno oslobađanje američkih državljana ili saveznika iz pritvora ICC”. Dakle, ako je potrebno i vojnim sredstvima.

Danas, sedamnaest godina nakon “9/11”, to bi se moglo dogoditi zbog brojnih zločina počinjenih u Avganistanu. Spor između Vašingtona i Haga je nastao zato što SAD ne žele videti svoje vojnike i operativce obaveštajnih službi na optuženičkoj klupi. Za sada se zna da je CIA odgovorna za počinjenje ratnih zločina i mučenje najmanje 61 osobe samo u 2003. i 2004. godini.

Kada je čuo informaciju, Džon Bolton se uznemirio i histerično je zapretio sankcijama protiv sudija Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Odvaži pa presudi

“Danas, uoči 11. septembra, želim dati jasnu i nedvosmislenu poruku u ime predsednika. Sjedinjene Države će iskoristiti sve načine kako bi zaštitile naše građane i naše saveznike od nepravednog progona ovog nezakonitog suda”, rekao je Bolton u ponedeljak u govoru pred Federalnim savezom, skupinom uticajnih američkih konzervativaca.

“Nećemo sarađivati s ICC-om, nećemo pružiti pomoć ICC-u … Mi ćemo dopustiti da ICC umre sam od sebe. Uostalom, za namere i svrhe zbog koji je postojao, ICC je za nas već mrtav“, rekao je Bolton.

Podsetimo, sud u Hagu je 2016. izjavio kako su pripadnici američke vojske i CIA-e možda počinili ratne zločine mučeći zatočenike u Avganistanu.

ICC je osnovan 2002. godine prema Rimskom statutu i prvi je stalni sud na svetu za procesuiranje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Bolton je rekao da će u slučaju bilo kakve istrage o navodnim američkim ratnim zločinima Trampova administracija razmotriti zabranu ulaska sudijama i tužiteljima u zemlju, zamrznuće im sva sredstva do kojih može doći američki financijski sistem i progoniće ih na američkim sudovima.

Džon Bolton je rekao da ICC ne može imati veći autoritet od Ustava Sjedinjenih Država i američkog suvereniteta.

“U tom smislu ne priznajemo niže vlasti, nego američki Ustav. Predsednik neće dopustiti da američki građani budu procesirani od stranih birokrata i neće dopustiti drugim zemljama da nam diktiraju sredstva samoodbrane”, kazao je Bolton.

Ovo je bila prva glasna poruka Boltona od ulaska u Trampovu administraciju. Prije je bio američki ambasador u Ujedinjenim narodima, tokom vladavine Džordža. Buša, gde se 2000. godine borio protiv ICC-a.

“Međunarodni krivični sud predstavlja napad na ustavna prava američkog naroda i suverenitet Sjedinjenih Država”, kazao je.

“Pod predsednikom Bušem smo sledili put globalne diplomatske kampanju kako bismo zaštitili Amerikance od njihovog izručenja u ICC. Ispregovarali smo oko 100 obavezujućih bilateralnih sporazuma kako bismo sprečili druge zemlje da američko osoblje isporuče Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu. To ostaje jedno od mojih najponosnijih dostignuća”, rekao je Bolton.

Bolton je kazao kako će SAD “neće mirno sediti ako ICC dođe no njih, Izraela ili drugih američkih saveznika”.

Nakon Boltonovih primedbi je ICC kazao kako će nastaviti svoj rad kao nezavisna i nepristrana institucija, koju podupiru 123 zemlje.

“ICC, kao sud, nastaviće raditi svoj posao nezavisno, u skladu s tim načelima i opsežnom idejom poštivanja vladavine prava”, navodi se u priopćenju.

Bolton je takođe najavio zatvaranje kancelarije Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Vašingtonu, zbog palestinskog pokušaja da ICC istraži moguće zločine Izraela.

Govor savetnika za nacionalnu bezbednost je dobio veliki aplauz konzervativne publike.

Prema istrazi suda u Hagu, od početka NATO invazije na Avganistan se u zemlji dogodilo 1,17 milioa ratnih zločina. Prijave o ovim slučajevima su dokumentovane, a zločine su činile ne samo grupe poput talibana i IDIL-a, nego i Avganistanske bezbedonosne snage i vladine snage, pripadnici američke koalicije i strane i domaće obaveštajne agencije.

Na temelju ovih izjava ICC bi trebao provesti istragu ratnih zločina, iako je malo verovatno da će jedan američki ili saveznički vojnik odgovarati pred sudom. Međutim, Avganistan je zemlja potpisnica Rimskog statuta, a preliminarnu istragu je tužiteljica Fatou Bensouda naložila prošle godine, stoga rezultati istrage mogu znatno uticati na status NATO kontingenta u azijskoj zemlji, a Džon Bolton to dobro zna.

(logično)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *