АМЕРИКА НИЈЕ НАПУСТИЛА „СПОРАЗУМ О РАКЕТАМА“ ЗБОГ РУСИЈЕ: Иза свега се крије велики проблем САД

AMERIKA NIJE NAPUSTILA „SPORAZUM O RAKETAMA“ ZBOG RUSIJE: Iza svega se krije veliki problem SAD

25 oktobra 2018

Izlazak SAD iz Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa je samo još jedna tačka sukoba dve najveće ekonomske supersile — Amerike i Kine. Vašington ima nameru da natera Peking da uništi „ubice nosača aviona“, koje su najveća pretnja njegovim snagama u Pacifiku i obuzdaju jačanje kineskog vojnog potencijala.

Vašington već dugo upozorava da se zbog Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa (od 500 do 5.500 kilometara) nalazi u nepovoljnom položaju u odnosu na Kinu, koja je postala ozbiljna raketna sila. Zato, odluka predsednika SAD Donalda Trampa da napusti pomenuti Dogovor, navodno jer ga Rusija krši, može biti samo izgovor, a glavni cilj je plašenje Kine. To može pokrenuti trku u naoružanju u Pacifičkom regionu i još više povećati napetost u tom delu sveta.„Kina je druga, a po nekim pokazateljima i prva ekonomska sila i svi mogući sukobi u doglednoj budućnosti će se odvijati upravo između SAD i Kine“, kaže za Sputnjik ruski pukovnik u penziji Mihail Hodaronak.

Podsetimo, gorepomenuti dogovor su potpisale SAD i SSSR 1987. godine kada se raketni potencijal Kine nije mogao uporediti sa ove dve države. Međutim, samo 30 godina kasnije raspored snaga u svetu se ozbiljno promenio. Dok su se ove dve države bavile razoružanjem, druge su se naoružavale. To jako brine establišment u Vašingtonu i zato najavljuje da će „raditi na nuklearnom naoružanju sve dok se drugi ne opamete“ i potpišu novi Dogovor o raketama.

„Ako Dogovor predviđa neka ograničenja za Rusiju, to za mnoge evroazijske države ne važi. Na primer Kinu, čiju okosnicu nuklearnog potencijala čine rakete srednjeg dometa. Tu su i Pakistan, Indija, Iran. Nuklearni potencijal Kine raste boljševičkim tempom i ne mislim da će ona krenuti na neka ograničenja svog potencijala, tim pre što bi se u tom slučaju pod taj Dogovor našle takve rakete kao što su DF21D, koje su predviđene za gađanje nosača aviona. Kina je već rekla da je to ucena“, objasnio je za ruski pukovnik.

Sistemi DF-21 („dongfeng“) nazivaju i „ubicama nosača aviona“, imaju domet od 1.000 do 3.000 kilometara. Imajući u vidu da pomorske snage čine okosnicu američke vojske, to izaziva veliku zabrinutost preko okeana.

Sa druge strane, Hodaronak smatra da Kinezi bar zasad nemaju tako mnogo raketa koje mogu da dobace do teritorije SAD. Međutim, podaci o kineskim raketama su tajna. Pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je saopštio da po njihovim podacima od trećine do polovine raketa nije u skladu sa Dogovorom o raketama.

„Najmanje 40-50 jedinica ima interkontinentalni opseg leta. Sve ostale su rakete srednjeg dometa. Zato će za Kineze bilo kakva ograničenja biti vrlo osetljiva“, dodao je ruski pukovnik.

Novi Dogovor o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa može biti potpisan samo pod uslovom da i Peking stavi potpis pod njega, u šta mnogi analitičari sumnjaju.

„Neće biti nikakvog dogovora sa Kinom. Smatrajte da on više ne postoji. SAD su jasno saopštile da izlaze iz Dogovora. On je već istorija“, zaključio je ruski pukovnik u penziji.

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. SLAVKO-KNIN says:

  Naravno da je Kina u ovom momentu ipak prvi neprujatelj ali nije glavni.Glavni neprijatelj Amerike je Rusija zatim Ljemacka.Amerikanci oce da Kineze naceraju da odnji kupuju sve energente ki sto su zeljezo,koks,sumpor,nafta,plin,krec, ciment. Ovo su proizvodi koje Kina nema i prinudjena ih je kupovati.Sa druge strane Amerika pritiskom na Kinu oce da Kinu nacera da Kina postane koperativna.Tako da se Kinezi nagode sa Amerikancima oko invazije na Sibir.Da Kinezi postanu naka vrsta Americke sake za razbijanje Rusije.Da bi Kinezi i Amerikanci na kraju Rusiju podjelili u tri interesne zone.I to interesnu zonu Kine interesnu zonu Amerike i interesnu zonu multi nacionalni kompanija i oblasti energetike.Amerika sama nemere to sprovesti zato joj treba Kina.Kina ce vjerovatno zbog svoje ogranicenosti za nabrojanim energentima ipak u jednom momentu udariti na Rusiju.Sto bi dovelo do ostvarenja Americki planova.

  • raikkonen says:

   daj bre ne lupetaj vise..pojma nemas sta laprdas,koja si ti glup..da, kina da udari na susiju od koje dobija resurse u pvlasntenom statusu i koji placaju u rublja -juan..upravo pre neki dan su izvrsili prvu transakciju u vrednosti od 80 milijardi juana , za pocetak, ludi su oni da ih rusi razbucaju kad mogu da rusiju koriste ovako a ne vojnom u kojem ce sigurno izgubiti kao i kravari, nije to kineska filozofija, to sto ti laprdas laprdao je i nikson jos 70 ih pa su kinezi imali jednu avanturu i dobili po njusci, pre ce rusija i kina da izvrse disoluciju amerike, za pocetak nju jork zvace se nju shangaj..hahahaha

 2. Miraš says:

  Jedino uspešna dedolarizacija može da spasi svet od velikih ratova. Pogledajte još ovo šta je američki plan ili san: Bivši komandant američkih snaga u Evropi, general pukovnik Ben Hodžis upozorio je da bi SAD za 15 godina mogle da zarate sa Kinom. Hodžis smatra da će evropski saveznici morati da rade na jačanju sopstvene odbrane zbog Rusije, jer će SAD biti fokusirane na odbranu svojih interesa na Pacifiku, prenosi AP. „Americi je potreban veoma jak evropski stub. Mislim da će za 15 godina, a to nije neizbežno, postojati velika verovatnoća da ćemo zaratiti sa Kinom“, rekao je Hodžis na bezbednosnom forumu u Varšavi. On je dodao da SAD nemaju dovoljne kapacitete da urade sve što moraju u Evropi i na Pacifiku kako bi se izborile sa kineskom pretnjom.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Ma kaka dedolarizacija cojece Boziji????Znades li ti kad bi Rusi i Kinezi stvarno krenili u tu dedolarizaciju sta bi se desilo?????To bi najvise stete upravo nanjelo Kini i Rusiji.Jer niko iz ostatka Svjeta nebi cijo sa Kinezima i Rusima trgovati u njevim Rubljama i Juvanima.Evo da te pitam bili ti cijo prodati avuto nakom Kinezu a da ti Kinez umjesto dolara i evra plati to avuto u Juvanima eli a?Nema otog nista niko sa Rusima i Kinezima nebi cijo trgovati oni bi sami sebe tu zeznuli.A vavje postoji rezervna valuta a to je Svajcarski franak.Koji bi bijo momentalna zamjena u slucaju nake propasti dolara.Ne evro ne funta vec Svajcarski franak.Esi li ikad razmislja o Svajcarskom franku ki rezervnoj faluti a?

   • Miraš says:

    Izvodljivo je to, čak može da bude povoljnije nego dosad dok su koristili dolar za međusobna plaćanja. U takvim bilateralnim ugovorima klijenti mogu veoma lako da se zaštite od eventualne štete npr. zbog promena kursa nacionalnih valuta ugovaranjem dodatnih zaštitnih klauzula. Iz EU takođe nagveštavaju da će više koristiti svoj evro za međunarodne naplate i plaćanja, a da će manje koristiti dolar.

 3. raikkonen says:

  nastapace kinezi i te IBM koje ce da dosegnu do bilo koje tacke sveta,ko piroshke!! rusi zato i ne ulazu u flotu kao konjokradice taj zadatak su preuzeli kinezi koji ce do kraja 2025 imati 4 nosaca aviona i propratnu grupu ..to jes 4 avionosne udarne grupe koje ce operirati u juz. kineskom moru pacifik..i indiskom okeanu..tamo gde je najveci trgovacki put komercijalnih brodova a kontrolisu ga kravari, rusi ce im pokrivati ledja sa severa, tako da kravari su shvatili da su u sah matu i sad pocinju da prave haos, ali badava..otisho voz u kukuruz !!

 4. Miraš says:

  Ovo je čak smešno: Američki saveznici u Evropi da budu što više vojno nabildovani i da junački hvataju za gušu Rusiju u čemu su već mnogo puta dosad veoma loše prošli, dok u to isto vreme Amerikanci ratuju na drugoj strani sveta protiv Kine. Svaki američki nosač aviona je dovoljno krupna kanta - meta za gadjanje i čim se nepristojno približe Kini biće pogodjeni.

 5. rajko says:

  Ne mogu se načuditi SAD i njihovoj upornosti da svoje strukturne, društvene, moralne i istorijske probleme rešavaju ratom. Ako je im je to i polazilo za rukom sve do nedavno, sad više nikako neće proći. Svet se u poslednjoj deceniji munjevito promenio i sad sve izgleda sasvim drugačije. Promene su se dešavale na njihove oči, ali oni ipak ništa nisu primetili i teraju dalje.

 6. Cika-Kure says:

  Ajmo da saberemo babe i zabe. Ko ce sta uzeti bice velika stvar. Na prvom mestu treba obracati paznju na razvoj situacije u juznokineskom Moru. Kada se ameri bune da im kinezi kradu intersnu sveru onda nemoze nista biti sto moze da dovede kineze i amere zajedno. Naime tamo su rute koje pokrivaju trgovacku moc od 5-6 BILIONA $. Sad promisli SLAVKO ako bi Kina zeleli da zatrguju sa amerima sta bi im se posle desilo posle cepanja Rusije? Ta tvoja teza nema realne podloge. Zbog cega bi kina zelela podelu Rusije i da onda bude sigurna da je sledeca na udaru. Posto Sljameri Ameri uvek jeli drze svoju casnu pionirsku rec. A tom tvojom tezom da neki auto tu i tamo niko nece za Yuan nije istina. Svi koji nemaju veliku kupovnu moc ce biti pokrivani autima iz Kine. To je i velika bojaz Zapada. Navodna premoc tehnoloska Zapada se zasnivala na ogromnom stepenu (((Nerazaranja AAmerike posle drugog sv.Rata))) ta ekonomska premoc ostaje posto su bili netaknuti tako da su svu svoju privredu mogli da okrenu exportom to jeste da dovode preko MMF-a male duznicke drzave u kolonijalni polozaj zbog $. Jer niko drugi nije bio u stanju da trziste snabde sa toliko produkata kao st je mogla tada USA. Ali ta prednost se istopila i sad je PANIKAAAAA.

 7. Miraš says:

  Ovo je bila vest od 25.10.2018. "Kineski general UPOZORIO Ameriku: BRANIĆEMO zemlju naših predaka, ne popuštamo ni MILIMETAR" Kineski ministar odbrane Vei Fenghe rekao je na otvaranju Bezbednosnog foruma u Pekingu da se Kina nikada neće odreći milimetra svoje teritorije, bilo da je u pitanju Tajvan ili sporne vode Južnog kineskog mora. - Ako neko pokuša da razdvoji Kinu i Tajvan, naša vojska će preći u akciju po svaku cenu – rekao je Fenghe. On je dodao da su veze Kine i SAD važne i osetljive, ali i da predstavlja najvažnije pitanje za Kinu i da se Peking protivi "pokazivanju mišića" drugih sila u Južnom kineskom moru. Odnosi između dve supersile su izuzetno zahladneli, kako zbog sankcija, tako i zbog sve veće podrške SAD Tajvanu. - Ostrva u Južnom kineskom moru su oduvek bili kineska teritorija. Nama su ih ostavili naši preci, i mi ne smemo da izgubimo ni centimetar teritorije.

  • Miraš says:

   Konfrontaciju izmedju Tajvana i Kine podržava Vašington. Mnogi se pitaju dokle je sada Vašington spreman da ide sa podrškom Tajvanu. Pojedini čak idu dotle da Tajvan vide kao mesto početka vojnog sukoba SAD protiv Kine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *