„Amerika nije navikla da joj se neko suprotstavlja“

„Amerika nije navikla da joj se neko suprotstavlja“

14 septembra 2013

Dmitry-Peskov_2663252bPres-sekretar Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, osvrnuo se na američke reakcije na autorski tekst ruskog lidera u „Njujork Tajmsu” i ocenio da su se Amerikanci odvikli od „konkurencije u međunarodnim odnosima”.

„Demokratske relacije u međunarodnim odnosima, ukazao je Putinov portparol, podrazumevaju i postojanje uslova za konkurenciju. Međutim, ponekad se stiče utisak da su se naši američki partneri od toga odvikli”.

Peskov je naglasio da ruski lider u pomenutom autorskom tekstu nije imao nameru da bilo koga vređa ili da ga uvlači u konflikt.

„Vladimir Putin u međunarodnim poslovima nikada nikome nije čitao moralne lekcije. Nezavisno od svega, hoću da primetim da su naši američki partneri i prijatelji za poslednjih nekoliko decenija navikli da druge pokroviteljski tapšu po ramenu… Upravo je to često formiralo i još uvek formira odnos prema SAD u svetu” – istakao je Peskov.

Da podsetimo, Pentagon je iskritikovao Putinovu ocenu iz „Njujork Tajmsa” da iza hemijskog napada u Siriji od 21. avgusta stoje tamošnji pobunjenici. Pritom je naglasilo da je predsednik RF u toj proceni „izolovan i usamljen”.

Za razliku od američkog ministarstva odbrane, čitaoci „Njujork Tajmsa” su čak sa određenom toplinom dočekali i propratili tekst ruskog predsednika.

Poznati američki milijarder Donald Tramp čak je taj tekst nazvao „virtuoznim”.

Tramp, koji je u svoje vreme bio kandidat Republikanske partije za predsednika SAD, na svom Tviter-nalogu napisao je: „Putinov članak je razlog Rusije za ponos, a katastrofa za SAD. Ruski predsednik tim tekstom podučava našeg predsednika. Nikada dosad naša zemlja nije izgledala tako bespomoćno”.

Potpuno drugačija bila je, naravno, reakcija Jastreba Džona Mekejna.

„Putinovo otvoreno pismo – uveren je Mekejn – uvreda je za razum svakog Amerikanca”.

Ovaj senator iz Arizone nije, međutim, ni pokušao da objasni šta je u tekstu u „Njujork Tajmsu” uvredilo bar njega lično.

Na njegovoj liniji bio je i demokrata iz države Nju Džersi Robert Menendez: „Iznerviralo me to što je neko ko je došao iz redova KGB uzeo da nam objašnjava šta je u našem interesu a šta nije. Pa ipak, bilo bi glupo da zatvaramo vrata diplomatiji povodom Sirije”.

Još emotivniji bio je Republikanac Džimi Inhof, senator iz Oklahome: „Čujem, izjavio je, kako se Regan prevrće u grobu”.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *