АМЕРИКА ОБЈАВИЛА РАТ ЕРДОГАНУ: Означили га као главног кривца!

AMERIKA OBJAVILA RAT ERDOGANU: Označili ga kao glavnog krivca!

12 avgusta 2020

U novom izveštaju Kancelarije generalnog inspektora američkog Ministarstva odbrane pred Kongresom SAD kritikuje se Tursku kao „glavno središte pomoći“ militantima Islamske države, iako se povremeno uključuje u akcije u borbi protiv „aktivnosti Islamske države“.

Izveštaj takođe ukazuje na kršenje ljudskih prava od strane „islamističkih milicija“ na severu Sirije koje kontrolišu Turci.Evropska komanda SAD (USEUCOM) izveštava da su akcije Turske „doprinele i omogućile Islamskoj državi da švercuje borce, sredstva i zalihe“.

U tromesečnom izveštaju Pentagona, sastavljenom za period od 1. aprila do 30. juna, navodi se i da je veoma teško obezbediti širok pojas granice između Sirije i Iraka, i da će i pored svih napora Islamska država i dalje moći nesmetano da prebacuje borce i porodice preko granica.

Izveštaj takođe ukazuje na navode o kršenju ljudskih prava od strane „islamističkih milicija“ na severu Sirije koje kontroliše Turska. U izveštaju se navodi da oni vrše proizvoljne pritvore, kradu i oduzimaju privatne stvari, neosnovano hapse, ubijaju, muče, prisilno preseljavaju stanovništvo, namerno uskraćuju vodu za pola miliona civila, i nelegalno prebacuju zarobljenike preko granica iz Sirije u Tursku.

U dokumentu se ističu i poteškoće u pregovorima sa turskom stranom, jer Turska sve borbene formacije koje nisu pod njenom kontrolom smatra „teroristima“ i pretnjom za Ankaru.Turska je odbacila ove optužbe i ističe da je njihov jedini cilj sprečavanja dalje destabilizacije regiona i njihovih južnih granica.

Izveštaj Pentagona posebno osuđuje regrutovanje dece u vojsku, čiji je broj ogroman među militantima koje kontroliše Turska.

Početkom 2019. godine je jedan 14-ogodišnji dečak stradao, što nije sprečilo militante da nastave sa indoktrinacijom i prisilnom regrutacijom dece. Ove paravojne formacije još od 2014. godine obećavaju da će prestati sa zloupotrebom dece, ali se do danas ništa nije promenilo, napominje se u izveštaju.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Srbi u Islamu Grčkom i dalje nemaju vodu i struju.Da se Milorad i Boris požale Erdoganu?Kad već Plenki ne da Srbima ni vodu ni struju,možda bi Erdogan to rešio?

  • Portopranco says:

   Srpsko selo kod Zadra zove se Islam Grčki pa bi se Erdoganu to sigurno dopalo.Pomoći će sultan Erdogan Srbima u Islamu Grčkom da dobiju vodu i struju kad neće Vučić.Bože moj, Vučiću je uvijek prepreka "državni okvir".Nije Erdogan mlakonja,on voli sve islamističko,a ne smeta mu nečiji "državni okvir",pa zašto ne bi pomogao Islam Grčki.

 2. Archelay says:

  Demokratija i ljudska prava.Floskula ispod koje se kriju ratovi,genocidi,pljacke.Ali internet vas je razoblicio.Takvi stosevi vise nemaju prodzu.Daklem,sve sto ameri kazu je istina ukoliko ne okrenete sustinu naopako.

 3. Sloven says:

  Turskoj preti rat od Grčke, Egipatske, Američke i Ruske strane, bojim se da su Turci došli do kraja svog postojanja i da će se Sveta Sofija stvarno vratiti pravoslavnim narodima ko božji dar. Turskoj nema spasa u narednih 10 godina, duboko su upali u konflikt sa Sirijom, Libijom, Kurdima, Egipatom, Kiprom (Grčka), sada upadaju u konflikt i sa Rusima oko Tatara na Krimu ali i Rusija ima da baci u vodu sve sporazume i da zarati sa Turskom tako da se turskoj ne piše dobro. Samo neka nastave saradnju sa teroristima, skupo će jih koštati cena saradnje...

 4. Beli Orao says:

  Oni koji naoružavaju , hrane i regrutuju nove is pričaju tako nešto ! Sve štima samo su sebe zaboravili u ovoj priči!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *