Amerika odustaje od ratova u inostranstvu?

Amerika odustaje od ratova u inostranstvu?

24 februara 2014

Chuck_Hagel_Defense_portrait-e1362502517301Vojska SAD mogla bi da bude smanjena na nivo od pre Drugog svetskog rata, a cela klasa letelica avijacije biće ukinuta, navodi „Njujork tajms“.

List piše da će ministar odbrane SAD Čak Hejgel danas predstaviti plan smanjenja vojske koji je izrađen u Pentagonu.

„Vojska bi bila dovoljno velika da savlada svakog protivnika, ali isuviše mala za bilo kakve dugotrajne operacije u inostranstvu. Sa sobom bi nosila veći rizik ako bi se od snaga SAD zahtevalo da izvede dve velike operacije istovremeno“, piše list.

Plan bi drastično smanjio vojni budžet kako bi se uskladio sa merama štednje administracije predsednika Baraka Obame, koji se zarekao da će završiti učešće jedinica SAD u Iraku i Avganistanu.

„Potrebno je da vam institucije uvek budu spremne, ali ne možete da vodite glomazno ministarstvo odbrane kao za rat na kopnu, ako nema rata na kopnu“, citira „Njujork tajms“ visokog zvaničnika Pentagona, koji je insistirao na anonimnosti.

U izveštaju se navodi da će delovi plana naići na oštre političke protivnike u Kongresu, ali da ideja ima podršku u vojnim strukturama.

Prema predlogu, vojska SAD bi sa najvišeg nivoa od 570.000 pripadnika, koji je dostigla posle napada 11. septembra 2001. godine, pala na 440.000 vojnika u trupama, što bi bio najniži nivo od 1940. godine.

Takođe, „izbrisane“ bi bile letelice „A-10 tanderbolt II“, koje služe za pružanje podrške iz vazduha kopnenim jedinicama. Jedna od ikona američke avijacije dizajnirana je na vrhuncu Hladnog rata, kako bi mogli da se unište sovjetski tenkovi u slučaju ruske invazije na zapadnu Evropu.

„Penzionisanje“ čitave flote ovog aviona (300 komada) uštedelo bi oko 3,5 milijardi dolara, piše „Vol strit džornal“.

„Njujork tajms“ ipak navodi da će Hejgel tokom ušteda zadržati na sličnom nivou budžet za specijalne operacije i „sajber-ratovanje“.

Kako kažu stručnjaci, ovaj plan predviđa ispunjenje direktiva predsednika Obame – da se odbrane američka teritorija i inostrani interesi zemlje, da se odbije svaka agresija i da se ponovo odlučno pobedi u slučaju da dođe do ratnih naredbi.

„I dalje ćemo imati znatnu, brojnu vojsku. Ipak, biće agilna, biće sposobna, biće moderna i utrenirana“, kaže jedan neimenovani zvaničnik o Hejgelovim reformama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *