АМЕРИКА ОДВОЈИЛА 8 милиона долара за американизацију деце у БиХ

AMERIKA ODVOJILA 8 miliona dolara za amerikanizaciju dece u BiH

20 maja 2019

Američka agencija za međunarodni razvoj (Ju-Es-Ejd) namerava da izdvoji 8 miliona dolara za razvoj „kritičkog mišljenja“ studenata u Bosni i Hercegovini, kao i za poboljšanje njihovog učinka u egzaktnim naukama, navodi se u dokumentu u koji je RT imao uvid.

Kako se navodi u opisu programa, projekat je predviđen za pet godina.

Stručnjaci smatraju da Vašington koristi promenu bosanskog obrazovnog sistema kako bi mlađu generaciju zemlje usmerio na američke vrednosti.„Cilj programa u okviru Ju-Es-Ejd TABLA je razvoj sposobnosti studenata za kritičko razmišljanje i povećanje uspeha u egzaktnim naukama. Zadatak je da se pomogne određenim regionima u uvođenju visokokvalitetnih programa za obuku nastavnika u postojeći obrazovni sistem“, navodi se u projektu Ju-Es-Ejda.

U dokumentu američke agencije ističe se da obrazovni sistem Bosne i Hercegovine nije zaštićen od političkog uticaja, zbog čega resursi navodno nisu usmereni na rešavanje „osnovnog zadatka“ – poboljšanja kvaliteta nastave.

Osim toga, autori programa naglašavaju da su mnoge škole podeljene po etničkom principu, dok udžbenici navodno samo produbljuju postojeće nesuglasice u društvu.

„Zajedno sa zastarelim obrazovnim programima i pomagalima, ovo dovodi do situacije u kojoj učenici ne dobijaju zadatke koji omogućavaju razvoj kritičkog razmišljanja koje je neophodno za razmatranje različitih gledišta i procene ogromne količine dostupnih informacija“, navodi se u dokumentu.

Da bi se ovaj cilj postigao, aktivnost programa podeljena je na četiri glavne oblasti: priprema i obuka novih predavača, povećanje kvalifikacije postojećih kadrova, stvaranje povoljnog okruženja za obuku i podsticanje rasprave o reformama u obrazovanju.U dokumentu se takođe dodaje da bi rezultati programa trebalo da budu opipljivi i nakon isteka njegovog roka. Prvobitno će se rad u okviru projekta sprovoditi na teritoriji Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Republike Srpske. Ali ako projekat bude uspešan, mogao bi se proširiti na celu teritoriju Bosne i Hercegovine.

Autori projekta ističu i da će realizacija programa pomoći u postizanju cilja postavljenog u Strategiji saradnje u oblasti razvoja Bosne i Hercegovine: zemlja bi trebalo da bude stabilnija država „bliža evropskim integracijama“.

Podsećamo da je Bosna i Hercegovina još 2010. godine dobila akcioni plan za stupanje u NATO, a 2016. godine je podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Nema od toga ništa, muslimani i to malo hrvata što još žive u federbosni su ionako amerikanizovani a srpsku decu svakako neće amerikanizovati pošto su im roditelji ratovali protiv kaubojsko-EUropskih nacista '90-ih.

 2. Velika Metla says:

  Al* se oni frljaju s milionima,suncetižarko!? A najzaduženija "firma" na celom dunjaluku! Kako može neko da deli milione tek tako ko je u bankrotu? Radi štamparija 24/7 ,i nema zastoja!

 3. Kulak says:

  Svakog čoveka prvenstveno formira kućni odgoj.Ameri bacaju lovu.

 4. Portopranco says:

  Učili su i mene u školama razne stvari,ali ja u životu zastupam onu politiku koju su me učili ćaća i mater.Jasno?

 5. zoran says:

  Fato, bona, đe su đeca? Na engleskom! Where are the children Fato?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *