АМЕРИКА ОСТАЈЕ БЕЗ КЉУЧНОГ САВЕЗНИКА: Окреће се Кини и Русији

АМЕРИКА ОСТАЈЕ БЕЗ КЉУЧНОГ САВЕЗНИКА: Окреће се Кини и Русији

26 септембра 2023

Саудијска Арабија смањује своју зависност од САД развијањем односа са Русијом и Кином, док Ријад не напушта у потпуности Вашингтон и захтева од њега нове „пактове о узајамној помоћи“, пише новинар Ле Монда Жан-Мишел Беза.

„Никада раније Саудијци нису тако добро оправдали свој надимак ‘краљеви нафте’. Они су повратили контролу над тржиштем црног злата уз активну подршку Русије“, тврди аутор чланка. Дакле, економске амбиције Краљевства имају веома високу цену, а Ријад ће учинити све да продужи производњу нафте што је дуже могуће.Како је истакао Беза, ОПЕК+ не само да није пропао након почетка руске специјалне операције у Украјини, већ је преузео контролу над тржиштем које су напустили амерички произвођачи нафте из шкриљаца. Саудијска Арабија и Русија су прошлог лета смањиле производњу како би одржале високе цене нафте, док „нема сумње“ да би Ријад смањио производњу ако би цене поново пале.

„Ниједан притисак Сједињених Држава није приморао саудијског принца да одустане од свог става по питању нафте“, подсетио је новинар. Према његовим речима, чак ни специјално организовано путовање америчког председника Џозефа Бајдена у Џеду у јулу 2022. године није убедило престолонаследника Мохамеда бин Салмана да повећа производњу нафте, што се на крају претворило у катастрофу за Вашингтон.

„Краљевство више није потчињено Сједињеним Државама и осећа се мање везаним споразумом о нафти за војну заштиту од инвазије из 1945. Али Саудијска Арабија такође позива на споразум о узајамној помоћи“, наставио је Беза.

За разлику од дугогодишњих великих савеза, Ријад је, као и многе регионалне силе, изабрао прагматичну дипломатију: саудијски принчеви сада гледају на исток, односно на два противника „њиховог бившег господара“ – Кину и Русију, приметио је он.

Приходи од нафте, иако се дистанцирају од САД, омогућавају Саудијској Арабији да развије технологију како би потврдила свој утицај на Блиском истоку. „Ако је могуће, уз помоћ САД, ако је потребно, без ње“, написао је аутор.Истовремено, „петродолари” не могу све, а Американци и Европљани ће, ако Ријад превише одступи од западне орбите, све пажљиво одмерити. Тако је и програм изградње нуклеарне електране у Саудијској Арабији под великом пажњом Запада: Бајден захтева да се одустану од могућих планова за обогаћивање уранијума ради извоза технологије.

Истовремено, дан након уласка у БРИКС, Саудијска Арабија је наговестила да проучава предлог Пекинга за изградњу реактора и развој националне индустрије. Заузврат, принц бин Салман је крајем септембра нагласио да би „Америка са више разумевања“ спасила Ријад да не мора да тражи негде другде.

„Тиме показује колико је тешко, ако не и немогуће, ослободити се америчког протектората“, закључио је Беза.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kulak says:

    Da, ali strašno je što je Kanada postala fašistička zemlja. Sav civilizovani svet je sa zgražanjem gledao kako se u sramnom kanadskom parlamentu priređuju ovacije monstruoznom banderovskom nacisti koji je u 2. svetskom ratu okrvavio ruke do laktova. Istini za volju, taj je klao Židove i Poljake ali u fašističkoj Kanadi to izgleda više nije bitno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u