АМЕРИКА ОСТАЈЕ БЕЗ НОВЦА: Ево колико још могу да помажу Украјини

АМЕРИКА ОСТАЈЕ БЕЗ НОВЦА: Ево колико још могу да помажу Украјини

28 септембра 2023

С обзиром да Сједињене Државе остају у фондовима за војну испоруку Украјини неколико недеља, даља помоћ би могла бити упитна без одлуке Конгреса о додатним издвајањима.

Ово је рекао Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност у Белој кући.Он је позвао законодавце да пожуре са издвајањем 24 милијарде долара, док услови на фронту остају повољни за контраофанзиву украјинских снага.

„Имамо мало новца. Мислим да ће нам требати још неколико недеља. Међутим, недостатак додатног финансирања које смо тражили у великој мери ће утицати на нашу способност да подржимо Украјину и даље у јесен и зиму“, рекао је Кирби у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Он је додао да би „гашење“, суспензија активности савезне владе због недостатка буџета који је одобрио Конгрес, могло негативно утицати на испоруке оружја Украјини. Оваква ситуација је могућа од 1. октобра.

„Када дође зима, биће веома тешко за обе војске да маневришу и делују. Зато желимо да им (Оружаним снагама Украјине) обезбедимо све што им је потребно, а да на терену остају повољни услови“, рекао је Кирби.

Истовремено, он је потврдио да је прва партија америчких тенкова „абрамс” стигла у Украјину, а нове испоруке ових возила планиране су у наредним недељама.

Претходно је скоро 30 републиканских конгресмена у писму, чију копију је добио Волстрит џорнал, обавестило Белу кућу да одбија захтев за 24 милијарде долара за Украјину.

Крајем августа, Бела кућа је затражила од Конгреса средства за покривање потреба савезне владе, док је пристала на пун буџет за фискалну 2024. годину. Краткорочни буџет је дизајниран да спречи затварање владе због исцрпљивања средстава.

Такозвано „гашење” могуће је већ од 1. октобра, када почиње нова фискална година у САД. Привремени буџет мора бити усвојен до 30. септембра.

(Вебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. eksilencija Hill of shit says:

    Pustite nas tih pricica za domaću američku ovcoizovanu raju, novac o kojem se govori je za funkcionisanje režima,da mogu da isplacuju plate i penzije i za uvoz hrane jer ko ce da primi ukrajinsku grivnu za svoje robe koje izvozi u Ukr.??? Znaci mora režim malog Zelenog da ima usd i eur. A kongres, koliko god se trudio pred domaćom publikom da sve izgleda po propisima, ti usd se već stampaju za let vojnim avionima u Ukr.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u