АМЕРИКА ОСТАЈЕ БЕЗ НОВЦА: Ево колико још могу да помажу Украјини

AMERIKA OSTAJE BEZ NOVCA: Evo koliko još mogu da pomažu Ukrajini

28 septembra 2023

S obzirom da Sjedinjene Države ostaju u fondovima za vojnu isporuku Ukrajini nekoliko nedelja, dalja pomoć bi mogla biti upitna bez odluke Kongresa o dodatnim izdvajanjima.

Ovo je rekao Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost u Beloj kući.On je pozvao zakonodavce da požure sa izdvajanjem 24 milijarde dolara, dok uslovi na frontu ostaju povoljni za kontraofanzivu ukrajinskih snaga.

„Imamo malo novca. Mislim da će nam trebati još nekoliko nedelja. Međutim, nedostatak dodatnog finansiranja koje smo tražili u velikoj meri će uticati na našu sposobnost da podržimo Ukrajinu i dalje u jesen i zimu“, rekao je Kirbi u intervjuu za Si-En-En.

On je dodao da bi „gašenje“, suspenzija aktivnosti savezne vlade zbog nedostatka budžeta koji je odobrio Kongres, moglo negativno uticati na isporuke oružja Ukrajini. Ovakva situacija je moguća od 1. oktobra.

„Kada dođe zima, biće veoma teško za obe vojske da manevrišu i deluju. Zato želimo da im (Oružanim snagama Ukrajine) obezbedimo sve što im je potrebno, a da na terenu ostaju povoljni uslovi“, rekao je Kirbi.

Istovremeno, on je potvrdio da je prva partija američkih tenkova „abrams” stigla u Ukrajinu, a nove isporuke ovih vozila planirane su u narednim nedeljama.

Prethodno je skoro 30 republikanskih kongresmena u pismu, čiju kopiju je dobio Volstrit džornal, obavestilo Belu kuću da odbija zahtev za 24 milijarde dolara za Ukrajinu.

Krajem avgusta, Bela kuća je zatražila od Kongresa sredstva za pokrivanje potreba savezne vlade, dok je pristala na pun budžet za fiskalnu 2024. godinu. Kratkoročni budžet je dizajniran da spreči zatvaranje vlade zbog iscrpljivanja sredstava.

Takozvano „gašenje” moguće je već od 1. oktobra, kada počinje nova fiskalna godina u SAD. Privremeni budžet mora biti usvojen do 30. septembra.

(Vebtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. eksilencija Hill of shit says:

    Pustite nas tih pricica za domaću američku ovcoizovanu raju, novac o kojem se govori je za funkcionisanje režima,da mogu da isplacuju plate i penzije i za uvoz hrane jer ko ce da primi ukrajinsku grivnu za svoje robe koje izvozi u Ukr.??? Znaci mora režim malog Zelenog da ima usd i eur. A kongres, koliko god se trudio pred domaćom publikom da sve izgleda po propisima, ti usd se već stampaju za let vojnim avionima u Ukr.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *